Dagens overblik: Frank Jensens fald markerer et "brud" og går i internationale medier

NYHEDSOVERBLIK: Frank Jensens beslutning om at trække sig kom efter samtaler i S-ledelsen, og nu starter spillet om at finde ny socialdemokratisk spidskandidat ved valget. Få morgenoverblikket.

Vi er klar med det hurtige overblik over dagens politiske nyheder, og dem får du her:

Frank Jensen fik signaler fra ledelsen
Den nu forhenværende overborgmester i København Frank Jensen fylder fortsat medieflader og papirforsider. I dag siger Socialdemokratiets anden næstformand, Mogens Jensen, at samtaler i S-ledelsen bidrog til Frank Jensens beslutning om at trække sig.

"Jeg kan kun sige, at vi selvfølgelig har talt sammen i den socialdemokratiske ledelse om det her, og blandt andet de samtaler og vel andre indtryk, som Frank Jensen har fået, har fået ham til at tage den beslutning, som han har taget her," siger Mogens Jensen til Ritzau ifølge Berlingske.

I en analyse i Avisen Danmark skriver Thomas Funding, at også Mette Frederiksens officielle udtalelse umiddelbart før Frank Jensens afgang var et vink med en vognstang om, at han måtte gå. 

Grebet af internationale medier
Gårsdagens nyhed om den danske overborgmester, der blev fældet i MeToo-bølgen, er også røget i internationale aviser. Således kan man læse om Frank Jensens afgang i blandt andre Der Spiegel, The Independent og Washington Post, skriver Jyllands-Posten.

Markerer et nybrud
Stort set alle de danske mediers politiske analytikere og lederskribenter har været i sving og gør sig i morgenaviserne tanker om betydningen af Frank Jensens exit og måden, det skete på.

Flere vurderer, at det markerer et decideret nybrud.

Under overskriften "Frank Jensens fald slutter en æra: #MeToo-generation tager magten" skriver Politikens Kristian Madsen: "Forandringer sker som oftest langsomt i politik, men i nogle afgørende øjeblikket sker de i brud, hvor alt med et forandres, og spillereglerne ændres. Som det skete i 1968, og som vi ser det udspille sig lige nu".

I Kristeligt Dagblad vurderer lederskribenten, at "Frank Jensen forstod ikke, hvad der ramte ham":

Også Lars Trier Mogensen skriver i Information, at "Frank Jensen blev blæst omkuld af en forandringsbølge, han ikke selv forstår".

Hvem bliver ny spidskandidat?
Det næste spørgsmål i den mere praktiske kategori bliver, hvem der nu skal efterfølge Frank Jensen: Hvem skal være overborgmester frem mod valget næste år? Hvem skal være Socialdemokratiets spidskandidat ved valget i København? Og hvem skal være ny næstformand i Socialdemokratiet?

Hos Altinget Hovedstaden får du en guide til, hvad der sker rent praktisk lige nu i forhold til at få valgt en ny spidskandidat, og hvilke navne der umiddelbart er i spil til at blive fungerende overborgmester frem mod valget. I første omgang er det gruppeformand Lars Weiss indtil et møde 29. oktober, skriver Altinget.

Og i dagens podcast gør hovedstadsredaktøren og chefredaktøren sig tanker om, hvem der kan ende som S-spidskandidat ved valget og mulig ny overborgmester.

S udskyder beslutningen om at finde ny næstformand, skriver Politiken.

Her er EU's arbejdsprogram
Vi skal også lige have en ikke-Frank Jensen historie med, for EU-Kommissionen fremlagde i går sit arbejdsprogram for næste år. Der er hele 86 udspil på bedding, og en del af dem står i coronaens tegn. 

Få en kort intro til programmet her

Det sker i dag

  • EU's landsbrugs- og fiskeriministre mødes 19.-20. oktober til rådsmøde.
  • Klokken 12: De økonomiske vismænd offentliggør rapport om de økonomiske udsigter for landet. 
  • Klokken 13: Møde i folketingssalen
  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om fødeafdelinger og neonatalafsnit
  • Klokken 14.30: Danmark er i samarbejde med FN samt Tyskland og det øvrige EU vært for en konference, der skal skaffe midler til en humanitær krise i Sahel-regionen. 
  • Klokken 15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om børns retsstilling og opholdstilladelse
  • Klokken 15.30: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om prostitution

Forrige artikel Magtkampe, skandaler og årtiers politisk indflydelse: Frank Jensen siger farvel Magtkampe, skandaler og årtiers politisk indflydelse: Frank Jensen siger farvel Næste artikel Regeringen indstiller tidligere departementschef til international toppost Regeringen indstiller tidligere departementschef til international toppost