Dagens overblik: Gamle it-systemer kan få konsekvenser for Skats arbejde

NYHEDSOVERBLIK: Gamle it-systemer i Skat risikerer at få konsekvenser for skatteopkrævningen. Frederiksen fordømmer antisemitisk hærværk. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Dagens første historie handler om Skat, som har problemer med gamle it-systemer, hvor nogle stammer helt tilbage fra 1960’erne.

Det skriver Berlingske.

De gamle it-systemer er forældede, misligholdte og kan i nogle tilfælde kun betjenes af et mindre antal ældre medarbejdere, skriver avisen.

”Der er risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen,” står der ifølge Berlingske i et fortroligt notat fra august 2018, som avisen har fået aktindsigt i.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder over for avisen it-problemerne en ”gammelkendt” historie og siger, at den tidligere VLAK-regering har afsat 612 millioner kroner til at modernisere skattevæsenets it-systemer.

Han skriver desuden til avisen, at den nuværende S-regering har sat 200 millioner kroner af til at sikre en ”stabil drift” af systemerne.

Forskere uden ekspertise skrev under på klimaadvarsel
Det gav genlyd, da 11.000 forskere i sidste uge advarede mod en manglende indsats mod klimaforandringerne ved at underskrive en erklæring i det videnskabelige tidsskrift Bioscience Magazine.

71 af forskerne har tilknytning til danske universiteter, men flere af dem beskæftiger sig slet ikke med klimaet i deres arbejde.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En af dem er Martin Klatt, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

”Jeg forsker ikke direkte i det her. Jeg forsker i, hvordan politikere og agenter supplerer hinanden over grænsen mellem Danmark og Tyskland,” siger han til avisen.

Det er også kommet frem, at Mickey Mouse fra Institute for the Blind og Albus Dumbledore fra troldmandsskolen Hogwarts er blandt medunderskriverne af erklæringen.

Kampfly gøres klar til missioner i Arktis
17 af de i alt 27 nye F35-kampfly, der skal indgå Forsvarets flåde, bliver udstyret med særlige landingsskærme.

Det skal sikre, at flyene kan lande på isglatte landingsbaner i blandt andet Arktis.

Det skriver Altinget Forsvar.

”Jeg synes, at det ville være ærgerligt at stå med en hel flåde af nye fly, som vi ikke kan bruge, hvis der kommer problemer i Arktis,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Kontanthjælpstal bekymrer minister
8.319 personer i Danmark har været i kontanthjælpssystemet i over ti år, og heraf er 3.105 personer fra ikkevestlige lande.

Det skriver Berlingske på baggrund af et et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

Tallene får forskningschef i Rockwoolfonden Jan Rose Skaksen til at erklære, at integrationen er gået i stå. Og den vurdering støtter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

"Hvorfor i alverden kunne vi op til finanskrisen få flere med ikkevestlig baggrund i arbejde, mens vi ikke lykkedes med det nu," siger Peter Hummelgaard til avisen. 

Frederiksen fordømmer antisemitisk hærværk
Natten til søndag blev en jødisk gravplads i Randers udsat for hærværk, ligesom flere jødiske familier vågnede op til anden chikane.

Blandt andet havde en familie i Silkeborg fået klistret en gul davidsstjerne med teksten ”jude” på deres postkasse.

Hærværket rundtom i Danmark fandt sted samme dag som årsdagen for Krystalnatten i 1938, hvor nazisterne i én aktion ødelagde jødiske forretninger, vandaliserede synagoger, stiftede brand i jødiske kvarterer og mishandlede og deporterede jøder i tusindtal.

Nu har statsminister Mette Frederiksen (S) fordømt forbrydelserne i et Facebook-opslag.

”Det gør mig ondt at tænke på, hvordan det må være, at se sine elskedes sidste hvilested udsat for så modbydeligt hærværk. Ligesom det er stærkt ubehageligt, at en davidsstjerne er sat på postkassen hos en dansk-jødisk familie i Silkeborg. Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan for at opklare de her forbrydelser,” skriver hun på Facebook.


Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Retssagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen fortsætter i Københavns Byret. 
  • EU's udenrigsministre mødes til rådsmøde i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere situationen omkring Iran, Afghanistan og Tyrkiets invasion af det nordlige Syrien. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) trækker i gummistøvlerne og besøger vådområdet Tempelkrog Nord. Her skal hun høre mere om jordfordelingen, og hvordan det har skabt ny natur

Forrige artikel Danske kampfly forberedes til arktisk indsættelse Danske kampfly forberedes til arktisk indsættelse Næste artikel Anbragte unge står til at blive tabere i kampen om satspuljemillionerne Anbragte unge står til at blive tabere i kampen om satspuljemillionerne