Dagens overblik: Heunicke kalder ny rapport om ulighed i sundhed for alarmerende

NYHEDSOVERBLIK: Ny rapport viser social ulighed i danskernes sundhed. I blå blok er retsordførere rasende over manglende invitation til forhandlinger om samtykkelovgivning. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Fra vugge til grav er der stor social forskel på danskernes sundhed. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, der udkommer i dag, som både Altinget Sundhed, Politiken og Ritzau har fået indsigt i.  

Ifølge rapporten er kortuddannede oftere syge, har værre sygdomsforløb og dør tidligere end de højtuddannede. Dem med kortere uddannelser oplever også oftere dødfødsler og lavere fødselsvægt hos deres børn.

Uligheden i sundheden vækker bekymring hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som kalder rapporten for alarmerende:

”Vi har fælles adgang til sundhed som et fundament i vores sundhedsvæsen. Men vi kan se, at der er en uforklarlig og helt urimelig ulighed i sundhed, som slår revner i vores samfundsmodel,” siger han til Ritzau ifølge Berlingske

Jurister kritiserer ny samtykkelov
Regeringen og dens støttepartiers nye aftale om en samtykkebaseret voldtægtslovgivning vækker kritik hos flere jurister, der advarer mod, at det kan være et opgør med dansk retspraksis. Det skriver Berlingske

”Vi har en tradition for, at den danske straffelov er meget præcis. Loven skal være klar, når man kan dømmes til flere års fængsel. Den vestlige retstradition indebærer, at enhver tvivl skal komme den tiltalte til gode, og jeg tror ikke, at der er mange dommere, der vil være med til en sådan ændring, som der nu er aftalt, fordi det vil være en ændring af retstraditionen herhjemme,” siger Gorm Toftegaard Nielsen, som er professor emeritus i strafferet, til Berlingske.

Juraprofessorerne, som Berlingske har talt med, tvivler også på, at det vil føre til flere dømte, da mange sager fortsat vil præget af de to parters påstand mod påstand.

Læs også

Blå partier raser over manglende invitation
Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative deler ønsket om at ændre voldtægtslovgivningen. Men alligevel endte det med en smal aftale mellem regeringen, Radikale, SF og Enhedslisten.

Det skyldes blandt andet, at de blå partier aldrig blev inviteret med til forhandlingerne.

Det skriver Berlingske

Det vækker undren hos partierne, der kritiserer justitsminister Nick Hækkerup (S) for at holde dem udenfor og dermed ikke sikre en bred opbakning til ændringen af voldtægtslovgivningen.

Nick Hækkerup forsvarede sit valg af forhandlingspartier på tirsdagens pressemøde med henvisning til, at ønsket om en ny voldtægtslovgivning er en del af forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier.

Dagens interview: Brian Mikkelsen og kulturen
Den tidligere konservative kulturminister og nuværende administrerende direktør, Brian Mikkelsen, vil nu slå et nyt slag for kulturen, som ifølge ham er i krise.

Det fortæller han i et interview med Altinget Kultur.

Han har i dag inviteret en række nøgleaktører på kulturområdet til møde hos Dansk Erhverv for at drøfte, hvordan kulturlivet kan blive samlet under en paraply og få en stærkere stemme.

Læs mere om det møde og Brian Mikkelsens tanker om kulturen i den fulde artikel på Altinget Kultur.

Lærerne godkender arbejdstidsaftale
Tirsdag blev der sat et endelig punktum i konflikten om lærernes arbejdstid, der har raset de seneste syv år.

Det skriver Altinget Uddannelse.

To tredjedele af lærerne stemte ja til den nye aftale, som KL og Lærernes Centralorganisation forhandlede på plads i starten af måneden.

Det sker i dag

  • Klokken 15.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) og fiskeriminister Mogens Jensen (S) deltager i en debat under overskriften 'Havets fremtid er vores fremtid arrangeret af Verdensnaturfonden, Our Fish, Foreningen for Skånsomt Fiskeri og Marine Stewardship Council.
  • Klokken 15.00: Det Udenrigspolitiske Selskab markerer i samarbejde med Udenrigsministeriet ministeriets 250-års jubilæum. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) taler, og der er debat med ham og de to tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00