Dagens overblik: Juraeksperter rejser mistanke om manglende retsgrundlag til nedgravning af mink

NYHEDSOVERBLIK: En række professorer kalder det ulovligt, at myndighederne har samlet døde mink i massegrave. Radikale har forladt postaftale, og blå partier truer med at følge trop. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Minksagen vil ikke slippe sit greb i dansk politik eller nyhedsdækningen. Nu er der mistanke om en ny mangel på lovhjemmel i sagen om aflivningen af mink. En række jurister sætter nemlig spørgsmålstegn ved lovligheden af nedgravningen af de tusindvis af døde mink. Det skriver Jyllands-Posten

Eksperter peger på en bekendtgørelse fra miljøminister Lea Wermelin (S), hvori det fremgår, at nedgravning af minkene skal ske ifølge med retningslinjerne i den såkaldte veterinær beredskabsplan.

Men ifølge den skal nedgravningen af døde dyr ske i aftale med kommunerne. Og det er kommet frem, at borgmestrene i Viborg og Holstebro, hvor massegravene er placeret, først blev orienteret, da gravene blev opdaget af lokale borgere.

”Bekendtgørelsen er ikke overholdt, fordi kommunerne ikke er blevet hørt, som det forudsættes i den beredskabsplan, som bekendtgørelsen henviser til. Så selv hvis man gik ud fra, at der var hjemmel til udstedelsen, ville nedgravningen være ulovlig,” siger juraprofessor Frederik Waage fra Syddansk Universitet til Jyllands-Posten.

Miljøstyrelsen oplyser i et skriftligt svar, at den ikke er enig i, at der er tale om ulovlig nedgravning af de døde mink.

Partier vil undersøge sagen
På Christiansborg får dagens artikel i Jyllands-Posten flere partier til at kræve nye undersøgelser, skriver avisen.

Både Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF vil have gransket, om nedgravningen er sket på et lovligt grundlag.

Venstre har derudover indkaldt miljøminister Lea Wermelin i åbent samråd.

Radikale forlader postforhandlinger
Et forslag fra regeringen om en ny afgift på forsendelsen af pakker får nu Radikale til at forlade forhandlingerne om en ny postaftale. Og nu truer de blå partier med at følge samme vej.

Det skriver Berlingske.

Dermed er udsigterne til en bred aftale smuldret, og regeringen står nu til ikke at kunne mønstre et flertal for et nyt flerårigt postforlig. Utilfredsheden skyldes regeringens forslag om at indføre en ny afgift på alle pakkeforsendelser.

”Det skal ske med en anden finansiering end en ny skat på pakker, ellers er vi ikke med. Det er en rød linje for os,” siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til Berlingske.

Radikales postordfører, Rasmus Helveg Petersen, er også modstander af forslaget om nye afgifter og ser hellere, at PostNords underskud bliver dækket via finansloven.

Minkundersøgelse: SF og Enhedslisten imødekommer Radikale
SF og Enhedslisten opfordrer i fællesskab til en ny form for parlamentarisk undersøgelsesform, der skal i brug, når forløbet bag minksagen skal granskes. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

De to partier ser gerne, at der laves en mellemting mellem en advokatundersøgelse og undersøgelseskommission, som er de to værktøjer, som Folketinget normalt kan gøre brug af.

Regeringens tredje støtteparti, Radikale, har også tidligere luftet et lignende forslag, og SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, kalder selv SF's og Enhedslistens forslag for ”en imødekommelse af De Radikale”.

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om, at sagen skal undersøges uvildigt, men der er endnu ikke enighed om, hvordan det skal ske. De to støttepartier SF og Enhedslisten har afvist, at der skal nedsættes en kommission, som blå blok ønsker.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) tager på rundtur i Jylland. Først besøger hun Hjørring Gymnasium. Senere på dagen besøger hun en minkavler i Kolding.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) om politiets brobygning i ekstremistiske miljøer.
  • Klokken 10.15: Åbent samråd med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om brug af muhammedtegninger i undervisningen i folkeskolen.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) er kaldt i samråd om effekten af sommerpakken i landdistrikterne.
  • Klokken 16.30: Samråd med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vedrørende europæisk mindsteløn.

Forrige artikel Udskiftning på spinholdet: Her er alle ministrenes særlige rådgivere Udskiftning på spinholdet: Her er alle ministrenes særlige rådgivere Næste artikel Venstre: “Erhvervspolitikken er et klart politisk konfliktområde i Danmark” Venstre: “Erhvervspolitikken er et klart politisk konfliktområde i Danmark”