Valgoverblik: Kjærsgaard vil have DF med i SV-regeringen

NYHEDSOVERBLIK: Pia Kjærsgaard er klar i mælet, når det kommer til en ny regering. SF’s Karsten Hønge er omvendt ikke helt skarp på, om han helst vil sidde i Folketinget eller Europa-Parlamentet.

En regering med Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er "det eneste rigtige", siger tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard.
En regering med Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er "det eneste rigtige", siger tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Efterdønningerne af statsministerens bog, der udkom torsdag, har langtfra lagt sig.

Senest har tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard meldt sig på banen med en opfordring om, at Lars Løkkes (V) drøm om en regering over midten også bør have deltagelse fra Dansk Folkeparti.

Til Berlingske siger Folketingets formand, at det er ”det eneste rigtige”, at DF, Venstre og Socialdemokratiet finder sammen i en flertalsregering.

”Det ville give en enorm stabilitet, at vi ved regeringsdannelsen kunne sætte os og tilrettelægge de næste fire år sammen. Vi kan udrette enormt meget sammen,” siger Pia Kjærsgaard til Berlingske

Når snakken er faldet på regeringsdeltagelse, har hendes formand, Kristian Thulesen Dahl, holdt fast i, at det vil kræve et valgresultat i omegnen af 17 procent – langt fra, hvad meningsmålingerne tyder på i disse dage. Den slags overvejelser og forbehold gør Kjærsgaard sig ikke i artiklen.

S klar til kvoteflygtninge
I dagens Politiken melder Socialdemokratiet ud, at Danmark i år bør åbne op for kvoteflygtninge igen.

I 2016 droppede regeringen at tage de 500 årlige FN-flygtninge, som ellers har kunnet kommet til landet. Siden da har det været et emne i udlændingedebatten.

Socialdemokratiet er altså klar til at tage kvoteflygtninge af den mest sårbare slags. Det vil dog næppe blive i samme omfang, som vi så det før 2016. Den gruppe, som Socialdemokratiet vil åbne for, har nemlig traditionelt omfattet omkring 30 flygtninge om året, skriver Politiken.

"Det mener vi godt, at vi kan starte op med i år. Vi har hele tiden sagt, at dem, der er behandlingskrævende, har vi en helt særlig forpligtelse til at tage imod," siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye til avisen.

Partiet kom med en lignende opfordring til regeringen i juli 2018.

Statsministeren sagde torsdag, at Danmark efter hans vurdering var tæt på igen at kunne tage kvoteflygtninge, uden dog at sige, om det skulle ske i år.

Hønges svære valg
De andre partier er også i gang med valgkampen – nogle faktisk med to valgkampe. Karsten Hønge (SF) stiller nemlig op til både Folketinget og Europa-Parlamentet, og i en ny Megafon-måling står han til at blive valgt ind ved EU-valget 26. maj.

Det overrasker SF’eren, der mest ser sin rolle ved det valg som hjælperytter for partiets europæiske spidskandidat, Margrete Auken.

Hønge, der selv er spidskandidat på Fyn til folketingsvalget, afviser at give TV 2 svar på, hvilket af de to parlamenter han vil sidde i, hvis han skulle blive valgt til begge.

”Vi tager et valg ad gangen. Vi troede, det ville være en ubetinget sejr at få et mandat. Det er jo en helt overvældende sejr, hvis vi kan få to, siger Karsten Hønge til TV 2

LA klar med boligudspil
Lørdag kom Liberal Alliance med et valgudspil på boligområdet.

Ikke overraskende er et af hovedpunkterne, at skatten skal være lavere, blandt andet på de dyreste boliger, som fra 2021 står til at blive pålagt en ekstra skat.

Derudover skal der bygges 11.000 studieboliger, og der skal gives flere penge til energirenoveringer.

Pengene til forslagene skal findes ved at afvikle grundejernes investeringsfond og prioritere ikke-disponerede midler fra byfornyelsesmidlerne, skriver DR

Løkke vil blive som formand
Endnu en udløber af Lars Løkke Rasmussens bog er, at statsministeren ikke har tænkt sig at træde af som Venstres formand, hvis han mister statsministerposten ved valget.

Det var læsningen hos de fleste politiske kommentatorer torsdag, og i Politiken bekræfter Lars Løkke.

”For det er ikke det, vi skal stemme om. Vi skal stemme om, om jeg skal være statsminister. Ikke, om jeg skal være formand for Venstre. Jeg er glad for at være formand for Venstre,” siger han til Politiken

Mød Altinget søndag
Det var, hvad vi havde valgt at bringe i dagens overblik. Men på vej ud skal der lyde en opfordring til at møde op i Odense søndag, hvor Altinget har en scene på TV 2’s valgfolkemøde i Odense.

Her er der debat om blandt andet klima, nedslidning og sundhed, og vi får besøg af en række fremtrædende kandidater, herunder netop statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det er på Kvægtorvet i Odense, og programmet kan ses her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00