Dagens overblik: KL kræver markant reform af ungdomsuddannelserne

NYHEDSOVERBLIK: KL kræver i nyt udspil ét samlet grundforløb for alle ungdomsuddannelser. Det skal sikre, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Minister kalder udspillet "befriende". Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Thomas Gyldal, formand for børne- og undervisningsudvalget i KL, mener, at reformen kan få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. 
Thomas Gyldal, formand for børne- og undervisningsudvalget i KL, mener, at reformen kan få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Kommunernes Landsforening (KL) præsenterer i dag et nyt udspil til en stor reform af ungdomsuddannelserne.

Der skal blandt andet være et fælles grundforløb for alle uddannelserne, ligesom det skal være lettere for de unge at skifte retning undervejs i uddannelsen, mener KL. 

Det skriver Politiken.

Udspillet skal være med til at sikre, at flere unge søger ind på erhvervsuddannelserne, forklarer formand for børne- og undervisningsudvalget i KL og borgmester i Herlev Kommune Thomas Gyldal (S).

"Den store søgning til det almene gymnasium gør det vanskeligt for erhvervsskolerne at få de elever, de har brug for. Vi kommer til at mangle faglærte og har også brug for, at flere vælger en velfærdsuddannelse," siger han til avisen.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kalder udspillet "ret befriende" og fortæller, at regeringen i de kommende måneder forventer at "tage en grundlæggende diskussion af vores ungdomsuddannelsessystem".  

Danske Regioner præsenterede for næsten nøjagtigt et år siden lignende tanker i udspillet 'Fremtidssikrede ungdomsuddannelser'. 

Elbæks exit 
Uffe Elbæk fortalte mandag eftermiddag, at han trækker sig som leder af sit parti, Alternativet, som han var med til at stifte i 2013.

Det sker officielt på et ekstraordinært landsmøde 1. februar, hvor partiets medlemmer skal vælge ny politisk leder. 

Vedkommende får foræret en stor opgave i at sørge for at holde Alternativet relevant, efter at partiets klimapolitik er blevet "krammet ihjel" af de andre partier, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Når en hel stribe partier påstår, at de er grønne som et salathoved, er det svært for Alternativet at markere sig som noget specielt. For resten af partiets varelager har ikke nær samme appel som deres grønne dagsorden," siger han i sin analyse, som du kan læse her.

Altinget har også samlet en billedserie med ikoniske øjeblikke fra Uffe Elbæks politiske historie, som du kan se her.

Læs også

Nu falder væksten
Efter en årrække med en stærk økonomi og høje væksttal ser festen nu ud til at stilne lidt af.

Det var budskabet fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han mandag formiddag præsenterede Finansministeriets nye økonomiske redegørelse.

"Da jeg præsenterede den seneste prognose, sagde jeg, at billedet meget vel kunne se anderledes ud om bare få måneder. At der var mørke skyer i horisonten. Nu er de mørke skyer rykket tættere på,” sagde Nicolai Wammen.

Årsagen er især, at den globale vækst ser ud til at falde, samt at der er en række ukendte faktorer, der risikerer at få store negative konsekvenser for dansk økonomi, sagde Nicolai Wammen med henvisning til blandt andet Brexit og globale handelskrige. 

Du kan læse mere her hos Altinget Kommunal

Rapport fra lærerkommission får varm modtagelse
Lærerkommissionen præsenterede mandag sine anbefalinger til, hvordan en ny arbejdstidsaftale mellem lærere og kommuner kan skrues sammen. Det har været et centralt emne for lærerne, siden arbejdstiden blev fastsat ved lov i 2013. 

I rapporten lyder det blandt andet, at der skal være en ”rimelig opgavefordeling og et rimeligt forhold mellem undervisning og forberedelse”. 

Du kan læse mere om anbefalingerne i rapporten her

Rapporten modtages med forsigtig optimisme fra alle involverede parter i Altinget Uddannelses rundspørge.  

"Jeg synes, vi har fået en god ramme og et godt fundament for at kunne lave en arbejdstidsaftale. Ikke at det af den grund bliver specielt nemt, men vi har fået et godt fundament," siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

Danmark ryger ned ad ligestillingsliste
Danmark falder én plads fra nummer 13 til 14 på World Economic Forums liste over lande med mest ligestilling.

Det skriver Ritzau ifølge DR.

Danmark halter efter de andre nordiske lande, Island, Norge, Finland og Sverige, der henholdsvis har plads som nummer et, to, tre og fire på listen.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Ydelseskommissionen bliver præsenteret.
  • Klokken 13.00: Der er møde i folketingssalen, hvor medlemmerne skal behandle en stribe lovforslag.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00