Dagens overblik: Klimaminister vil ændre EU-lov, så Danmark kan forbyde salg af benzin- og dieselbiler

NYHEDSOVERBLIK: Klimaminister Dan Jørgensen vil ændre EU-lovgivningen, så Danmark og andre medlemslande kan forbyde salg af fossildrevne biler. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) rejser i dag til Bruxelles for at ændre EU-lovgivningen, så regeringen kan indfri sit ønske om et forbud mod salg af nye benzin- og dieselbiler fra 2030.

Det vil nemlig være i strid med reglerne for EU’s indre marked, der dikterer, at enkelte medlemslande ikke må nedlægge forbud mod salg af bestemte biltyper, hvis de er godkendt i et andet EU-land.

Med klimaministerens egne ord bliver det en ”utroligt bøvlet” proces at ændre EU-reglerne, fordi især de store bilproducerende medlemslande vil stille sig på hælene. Derfor vil han appellere til hele EU-systemet.

Det skriver Information.

”Jeg tager til Bruxelles for første gang som klimaminister for at sætte det her på dagsordenen i primært Europa-Parlamentet og i EU-Kommissionen. Og så har jeg bedt om, at vi hurtigst muligt på det førstkommende ministerrådsmøde 4. oktober kan have det som decideret punkt på dagsordenen. Vi bliver nødt til at inddrage alle de vigtige institutioner dernede,” siger Dan Jørgensen til avisen.

Ifølge Information står personbiltransport for 12 procent af EU's samlede CO2-udledning.

En ud af tre gymnasieelever overvejer at droppe ud
Hver tredje elev på gymnasierne overvejer at droppe ud af skolen.

Det viser en trivselsundersøgelse, som Børne- og Undervisningsministeriet har lavet i efteråret 2018, blandt 83.000 elever på gymnasiale uddannelser. Det skriver DR.

Tallene vækker opsigt hos undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

”Når en tredjedel siger, at de overvejer at droppe ud, så skal alarmklokkerne lyde i det politiske landskab,” siger hun til DR Nyheder.

Danmark bremser klimaforskningstogt ved Grønland
Udenrigsministeriet har afvist en international forskergruppes ansøgning om et forskningstogt rundt om Grønland. 

Det skriver Politiken.

Ekspeditionen, der er planlagt af det schweiziske polarinstitut SPI, havde 45 forskere fra hele verden tilknyttet. De skulle blandt andet have lavet iskerneboringer og undersøgt smeltende gletsjere og smeltevandets påvirkning af havvandet for at få bedre kendskab til klimaforandringernes påvirkning af regionen.

Men det bliver ikke til noget, fordi Udenrigsministeriet – uden videre begrundelse – ikke vil godkende ansøgningen. 

"Vi ved ikke, hvorfor det er endt sådan her. Der kan være mange grunde, men de generelle forhold i Arktis bliver mere og mere komplicerede," siger Danièle Rod, der er direktør i SPI, til Politiken.

Læk fra nævnet bliver ikke undersøgt
Det er mindst ni gange siden 2016 sket, at fortrolige oplysninger er blevet lækket fra Det Udenrigspolitiske Nævn. Det er ulovligt, men ingen af gangene er sagerne blevet politianmeldt eller undersøgt.

Det skriver Altinget.

Det nyeste eksempel på lækage af oplysninger fra nævnets møder er fra juli i år, hvor Politiken under en uge efter et nævnsmøde kunne fortælle, at nævnet var blevet orienteret om, at USA ønsker, at Danmark og andre lande sender specialstyrker til Syrien.

Det Udenrigspolitiske Nævns formand, Martin Lidegaard (R), vil ikke udelukke, at nævnet en dag selv griber til politianmeldelse.

"Jeg vil nødig komme i den situation, hvor vi skal til at politianmelde. Men hvis det er et tilbagevendende problem, så vil jeg ikke udelukke, at jeg vil tage det skridt," siger han.

Pind ville være V-formand
Søren Pind ville have stillet op som Venstre-formand, hvis Lars Løkke Rasmussen dengang havde trukket sig efter valgnederlaget.

Det siger Søren Pind i et stort interview med Berlingske i forbindelse med udgivelsen af sin nye bog.

Her fortæller han, at han efter at være blevet udpeget til udviklingsminister i 2010 oplevede massiv folkelig opbakning, hvilket han så som en mulighed for at gå efter topposten i Venstre.

Men da Løkke ikke trak sig efter folketingsvalget i 2011, opgav Pind igen drømmen.

Det sker i dag

  • Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) rejser til Jordan og Libanon fra 9. til 12. september. Ministerens besøg har fokus på indsatser i nærområderne.
  • Det britiske underhus stemmer om en udskydelse af Brexit fra 31. oktober 2019 til 31. januar 2020. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Tre partier holder landsmøder Ugen i dansk politik: Tre partier holder landsmøder Næste artikel Antallet af nye almene boligbyggerier slår rekord i 2019 Antallet af nye almene boligbyggerier slår rekord i 2019
Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

INTERVIEW: Alle kan se, at Alternativet står på sammenbruddets rand. Men hvordan havnede partiet der så få år efter, det stormede ind i Folketinget? Uffe Elbæk fortæller her om partiets fløje, om den skæbnesvangre beslutning om at melde sig som statsministerkandidat, og hvorfor partiet kan ødelægge det hele for sig selv.