Dagens overblik: Klimarådet kalder lavbundsjorde et vigtigt og billigt redskab til at nå 2030-mål

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har undervurderet effekten af at tage de såkaldte lavbundsjorde ud af drift, lyder vurderingen i en ny analyse fra Klimarådet. Mette Frederiksen skal en tur til dronningen, og de blå partier kræver undersøgelseskommission. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til en ny og begivenhedsrig dag i dansk politik.

Inden vi runder historien bag dagens overskrift, kan vi ikke komme udenom, at minksagen, som onsdag kostede Mogens Jensen ministerposten, fortsat er det altoverskyggende emne, når du trawler igennem de politiske nyheder her til morgen.

Og på Altinget kan du også blive klogere på, hvordan minkforløbet så ud fra Mogens Jensens stol, hvordan blå blok vil udnytte minksagen helt frem til næste valgkamp og den kritik, der nu rammer departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet.
 
Senere i dag resulterer sagen i, at Danmark formentlig får en ny minister, når statsminister Mette Frederiksen (S) går til dronningen for at orientere hende om ændringer i regeringen. 

Det er endnu uvist, om der blot er tale om en afløser for Mogens Jensen (S), der stopper som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, eller om hans afgang giver anledning til at rokere rundt på andre ministres ansvarsområder. Men Statsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at der torsdag eftermiddag vil være ”overdragelser i de berørte ministerier”.

Lavbundsjord er et billigt og effektivt tiltag
Med den gennemgang af et par af gårsdagens nyheder rykker vi straks videre til en dugfrisk rapport fra Klimarådet. Rådet har lavet en analyse af, hvor effektfuldt det er at udtage klimabelastende lavbundsjorde.

Og konklusionen fra Klimarådet er klar: Det er både et billigt og vigtigt redskab. Det skriver Politiken.

Ifølge rapporten vil et stop af dræning og dyrkning af de omkring 1.700 kvadratkilometer* lavbundsjord give en CO2-reduktion på 4,1 millioner tons. Det er en femtedel af det, som Danmark skal reducere med i alt for at nå sit mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Det er mere end regeringens egen forventning. I det klimaprogram, som klimaminister Dan Jørgensen (S) fremlagde i oktober, lød vurderingen fra regeringen, at man kunne udtage 500 kvadratkilometer lavbundsjord. Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard, siger til Politiken, at der kan være barrierer, som betyder, at det ikke er alle jorde, der kan vådlægges, og dermed kan potentialet være mindre end de 1.700 kvadratkilometer.

Han slår dog fast, at potentialet stadig ”er langt større end det areal, regering har peget på”. 

Læs også: Lavbundsjordene skulle være landbrugets billige klimatrumf. Nu er der opstået tvivl om effekten, prisen og potentialet

Undersøgelseskommission eller ej: R kan blive tungen på vægtskålen
Hvis det står til blå blok, skal minksagen ikke slutte med Mogens Jensens afgang. Samtlige partier i oppositionen kræver nu, at der bliver nedsat en undersøgelseskommission, der kan granske forløbet. Det skriver Politiken.

SF og Enhedslisten mener dog, at den passende reaktion er at følge sagen op med en uvildig advokatundersøgelse. Dermed kan regeringens tredje støtteparti, Radikale, få den afgørende stemme, når Folketinget skal beslutte, hvilken art af undersøgelse der skal igangsættes.

Og Radikale vil endnu ikke bekræfte eller afvise, at partiet vil lægge stemme til at nedsætte en Kommission.

”Det har vi simpelthen ikke besluttet. Nu vil vi læse ned i redegørelsen og så træffe en beslutning om, hvad de næste skridt skal være,” siger gruppeformand Andreas Steenberg til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag ekstraordinært. På dagsordenen er orientering om grænserestriktioner og rejsevejledning, og de deltagende ministre er udenrigsminister Jeppe kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).
  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om elevers skolefravær. 
  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om Scandinavian Star. 
  • Klokken 11.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) går til dronningen for at meddele ændringer i regeringen, efter Mogens Jensen (S) har trukket sig som minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.
  • Klokken 11.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om muhammedtegninger i undervisningen i folkeskolen.
  • Klokken 12.00: Mogens Jensen modtages i afskedsaudiens hos dronningen.
  • Klokken 13.00: Ministeroverdragelser i de berørte ministerier.
  • Klokken 18.00: EU's stats- og regeringschefer mødes til virtuelt møde.

*Rettet kl. 11.08: Tidligere fremgik det af artiklen, at der var tale om kvadratmeter lavbundsjord. Der er dog tale om kvadratkilometer. Altinget beklager fejlen.

Forrige artikel Blev han advaret? Sådan så minkforløbet ud fra Mogens Jensens stol ifølge redegørelsen Blev han advaret? Sådan så minkforløbet ud fra Mogens Jensens stol ifølge redegørelsen Næste artikel I embedsværket har især fire aktører et forklaringsproblem efter minkskandale I embedsværket har især fire aktører et forklaringsproblem efter minkskandale