Dagens overblik: Kofod fordømmer Tyrkiets aktion i Syrien, men undviger spørgsmål om dansk våbeneksport

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsminister Jeppe Kofod vil have EU-landene til at sanktionere Tyrkiet efter landets militæroffensiv i Syrien, men undgår spørgsmål om Danmarks våbeneksport. Få overblik over dagens vigtigste politiske historier. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i dag i et udenrigsministermøde i Bruxelles. 
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i dag i et udenrigsministermøde i Bruxelles. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen, og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik på denne første hverdag i efterårsferien.

Vi lægger ud i Bruxelles, hvor EU’s udenrigsministre i dag mødes for at diskutere den alvorlige krise i Syrien, hvor tyrkiske tropper har indledt en militær offensiv.

På vej ind til mødet mødte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) pressen og opfordrede her til, at EU-landene samler sig og sender klar besked til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan.

”Det her handler om, at vi sender et stærkt signal fra Europa om at stoppe de kamphandlinger først og fremmest. For det er de civile, det går ud over. Det er kampen mod Islamisk Stat, det går ud over. Jeg vil gerne igen fordømme Tyrkiets militære operation,” sagde Jeppe Kofod ifølge Politiken.

Opfordrer til våbenembargo
Flere EU-lande, heriblandt Tyskland og Holland, har allerede reageret ved at nedlægge embargo på våbeneksport til Tyrkiet, og den linje bør de resterende medlemslande følge, mener udenrigsministeren.

"Det ville være rigtigt godt, hvis Europa kan stå samlet omkring dette og sende et stærkt signal til Erdoğan om at stoppe disse operationer," sagde han.

Danmark har i perioden 2013 til 2017 givet 19 tilladelser til danske virksomheders eksport af våben til Tyrkiet. Men om de tilladelser vil blive inddraget, ville udenrigsministeren ikke svare på, da DR mandag morgen spurgte ham, hvad der skal ske med dem.

"Som jeg har slået fast flere gange, så har vi det sidste halvandet år haft en restriktiv og hård våbeneksportpolitik. Vi har ikke givet nogen våbentilladelser til våben, der kunne bruges i Syrien," sagde Jeppe Kofod. 

Krisen i Syrien har ifølge Politiken gjort EU-lederne bekymrede for, at uroen i det nordlige Syrien kan give IS-krigere lejlighed til at flygte ud af landet. Det ligger også Jeppe Kofod på sinde, at IS-krigere udvandret fra Danmark ikke kommer retur.

”De IS-krigere, der er rejst til Syrien for at kæmpe sammen med Islamisk Stat, de har vendt Danmark ryggen. De er ikke danskere i den forstand mere,” sagde han ifølge Politiken.

Polsk regeringsparti ligner valgvinder
Det polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), ligner en vinder af søndagens parlamentsvalg.

I en officiel meddelelse fra landets valgkommission vurderes PiS at få 49,3 procent at stemmerne. Det skriver DR

Partileder Jaroslaw Kaczynski holdt allerede sin sejrstale, umiddelbart efter at valgstederne lukkede søndag aften.

”De gode forandringer vil fortsætte,” sagde Kaczynski i talen. 

Gennem den seneste regeringsperiode har PiS gennemført en række reformer af blandt andet retsvæsenet og mediepolitikken, der har fået EU-landene til at rynke på brynene.

Det er forventningen, at den type reformer vil fortsætte efter regeringspartiets valgsejr.

KD har valgt ny ledelse
Kristendemokraterne valgte i weekenden officielt Isabella Arendt, der på grund af den tidligere formand Stig Grenovs sygdom fik en fremtrædende rolle under valgkampen i maj som ny partiformand.

Og nu har partiet også sat navne på sin nye hovedbestyrelse.

Du kan her se, hvem der har fået plads i bestyrelsen.  

Verdensnaturfonden klager over vildsvinehegn
Verdensnaturfonden WWF har indsendt en officiel klage over vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse til Bern-konventionen.

Klagen kan tvinge regeringen til at foretage en grundig undersøgelse af hegnets påvirkning af dyrelivet i området, skriver DR.

”Vi prøver nu for første gang at få en reel vurdering af, hvordan de vilde dyr påvirkes af hegnet. Det har vi uden held tidligere forsøgt at få EU-Kommissionen og den danske regering til,” siger seniorbiolog ved WWF Thor Hjarsen til DR. 

Vildsvinehegnet blev vedtaget i 2018 med støtte fra den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet som et værn mod den frygtede vildsvinepest, der kan gå hårdt ud over den danske svineproduktion.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles.
  • Klokken 11.45: Nobelprisen i økonomi offentliggøres.
  • Klokken 14.00: Storbritanniens parlament åbner. Den britiske dronning holder tale og vil komme ind på regeringens prioriteter for året.
  • EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes i Luxembourg og forhandler fiskekvoter i Østersøen. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00