Dagens overblik: Kriseramt postvæsen kræver ny statsstøtte

NYHEDSOVERBLIK: PostNord kræver 100 millioner ekstra af Folketinget, der i dag får travlt med at forsøge at lande en længe ventet klimalov. Få dit daglige politiske overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen, og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Måske er det i dag, der lander en aftale om en klimalov?

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige sidder i hvert fald klar ved forhandlingsbordet med målsætningen om en bindende lov, der skal skabe fundamentet for at reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent i 2030.

I et aftaleudkast, der blev lækket til medierne i sidste uge, blev der ikke fra regeringen lagt op til at indføre femårige, bindende delmål fra 2025, hvilket har været et krav fra samtlige støttepartier og De Konservative.

Her til morgen fortæller Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, til Politiken, at han og hans parti er klar til at stå uden for aftalen, hvis målet ikke bliver indfriet.

Billig sol og vind
Måske kan en anden af dagens historier give lidt medvind i forhandlingerne.

Det viser sig nemlig, at opførelsen af landvindmøller og solceller er blevet så billigt, at staten snart ikke længere behøver at støtte nye projekter.

Vurderingen kommer fra klimaministeren selv, Dan Jørgensen (S), efter ministeriet har lukket sit seneste udbud, hvor projekter har kunnet søge støtte.

”Det går stærkere i den rigtige retning, end jeg havde turdet håbe på. Det er ret vildt, at vi har fået 2,5 gange mere vedvarende energi end planlagt for under halvdelen af prisen,” siger Dan Jørgensen til Ritzau ifølge BT og spår, at en støttefri fremtid nærmer sig med ”hastige skridt”.

PostNord i pengenød
Et sted, hvor medvind er måske endnu mere efterspurgt, er i det gode gamle postvæsen. Men her går det fortsat skidt med at få økonomien til at hænge sammen.

Ifølge Jyllands-Posten er Folketinget i al fortrolighed blevet bedt om at bevilge mere end 100 millioner kroner til en midlertidig redningsplan til PostNord i Danmark.

Bevillingen skal forlænge den kontrakt om at levere breve og pakker over hele landet, som står til at udløbe 31. december i år.

Det pludselige støttekrav udløser politisk kritik og modkrav om, at regeringen til gengæld for den midlertidige bevilling leverer en omfattende køreplan, der kan føre til grundlæggende ændringer af PostNord i Danmark.

"Vi skal se på hele PostNords rolle som statsligt selskab. Skal det være ejet af staten fremover? Vi skal have det analyseret. Ét er sikkert: Der skal ske noget," siger Venstres postordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten, der også tager prisen for ugens onkelhumor-citat, da han ønsker, at der skal tænkes ... ud af ”postboksen”.

EU-forbeholdets konsekvenser
I dag klokken 10 offentliggør Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) sin udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område og betydningen for Danmark.

Arbejdet blev i sin tid sat i gang efter anmodning fra den daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der ville have undersøgt konsekvenserne ved Danmarks forsvarsforbehold.

Forsvarsforbeholdet, der kom til året efter det danske nej ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992, afskærer Danmark fra at tage stilling til konkrete militære indsatser og initiativer i EU.

Det er ikke mere end en måned siden, at forsvarsforbeholdet senest var til debat. Her afviste forsvarsminister Trine Bramsen (S) over for Altinget at sætte det til afstemning.

For nylig lød der også et ønske fra tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om at få forbeholdet fjernet. Til DR kaldte han i går forbeholdet for "helt tosset".

Læs også

R var tæt på at udløse valg
Da finansloven sent mandag aften blev præsenteret, var det langtfra fryd og gammen mellem regeringens støttepartier, der var gået forud.

Faktisk overvejede De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i dagene op til mulighederne for at udløse et folketingsvalg, hvis finansloven ikke bød på nok radikale mærkesager.

Berlingske bringer i dag en læseværdig artikel om hele det kaotiske forløb op til finanslovsaftalen, som du kan læse her.

 

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Statsrevisorerne mødes i dag på Christiansborg.
  • Klokken 10.00: Dansk Institut for Internationale Studier (DIIs) fremlægger i dag en udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område. 
  • Klokken 11.00: SPD, de tyske socialdemokrater, indleder deres kongres. Det altoverskyggende diskussionspunkt bliver regeringssamarbejdet med CDU/CSU.
  • Klokken 20.00: BBC er vært ved en tv-duel mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og lederen af partiet Labour, Jeremy Corbyn, forud for parlamentsvalget 12. december.
  • Folketingets partier forhandler klimalov i dag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00