Dagens overblik: LA-leder forudser, at de borgerlige genvinder magten om 12 år

NYHEDSOVERBLIK: Kristian Thulesen Dahls tronfølgerudmelding vækker opsigt, virksomheder undgår udbytteforbud, og Alex Vanopslagh erklærer den borgerlige værdikamp for tabt. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Borgerligheden er ikke i krise, men det er de borgerlige partier, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.
Borgerligheden er ikke i krise, men det er de borgerlige partier, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til tirsdagens politiske overblik.

Borgerligheden er ikke i krise, men det er de borgerlige partier. Det siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, til Berlingske.

Alex Vanopslagh forklarer, at "det går dårligt" med henvisning til, at opbakningen til Folketingets borgerlige partier ikke har været ringere i næsten to årtier, og at de indre stridigheder under coronakrisen har været gentagne. Alligevel er det langt fra hovedårsagerne.

"Hovedårsagen til, at det går dårligt, er, at man har tabt en kultur- og værdikamp, eller i hvert fald ikke har kæmpet den i mange år. Jeg mener ikke, at borgerligheden er i krise, men de borgerlige partier er i krise," siger han til Berlingske.

Alex Vanopslagh forudser, at der kan gå ti eller 12 år, inden de borgerlige genvinder magten.

DF-formands melding vækker opsigt
Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) har i et opsigtsvækkende interview i Jyllands-Posten åbnet for at debattere, hvem der skal afløse ham. Han har med tronfølgerudmeldingen begået en tredobbelt bommert, skriver politisk kommentator Lars Trier Mogensen i Altinget.

"Pressede partiformand taler normalt ikke om, hvem der skal efterfølge dem, før magtskiftet er endelig afklaret. Af tre enkle årsager: For det første svækkes partiformandens egen autoritet. Markant. For det andet stjæler navnelegen hurtigt enhver opmærksomhed. Og for det tredje sætter debatten også uvægerligt gang i interne rænkespil om den fremtidige linje. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har derfor netop begået en tredobbelt bommert," skriver Lars Trier Mogensen.

Samtidig har et af partiets byrådsmedlemmer i Esbjerg, Hans K. Sønderby, opfordret Kristian Thulesen Dahl til at træde tilbage. Hans K. Sønderby foreslår i stedet, at EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF) skal indtage formandsstolen.

"Udviklingen har vi kunnet følge nu i godt et års tid, og vi har alle sammen troet, at den ville vende. Det bliver sværere og sværere at bevare den tro i og med, at meningsmålingerne stadig bevæger sig nedad. Og så må der ske et eller andet," siger Hans K. Sønderby til Avisen Danmark.

Størstedelen af virksomheder undgår udbytteforbud
Selvom regeringen og støttepartierne jublede over, at alle partier i Folketinget i april aftalte et udbytteforbud rettet mod virksomheder, undgår langt størstedelen af virksomhederne forbuddet. Det skriver Jyllands-Posten.

Forbuddet skal sikre, at virksomheder ikke kan udbetale udbytte til ejerne, hvis virksomhederne modtager over 60 millioner kroner fra coronahjælpepakken, som dækker faste udgifter. Seks ud af cirka 8.000 virksomheder har søgt om det store beløb, som gør, at forbuddet rammer virksomhederne.

Politisk ordfører Mette Abildgaard (K) kalder udbytteforbuddet for "stor ståhej for meget lidt", mens politisk ordfører Pernille Skipper (EL) mener, at indgrebet mod virksomhederne er for slapt. Pernille Skipper kræver, at alle selskaber skal forhindres i at udbetale overskud, hvis de modtager støttekroner fra staten.

"Vi har afskåret de groveste sager, men det ændrer ikke på, at vi kan ende med at se nogle, der får 59 millioner kroner i statsstøtte og bagefter udbetaler tilsvarende," siger hun til Jyllands-Posten.

Alternativets krise gavner Veganerpartiet
Veganerpartiet nærmer sig grænsen, hvor partiet vil være opstillingsberettiget til et folketingsvalg. Partiet har indsamlet 17.613 ud af 20.182 vælgererklæringer, viser ny opgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet vurderer, at "Alternativets deroute" har gavnet Veganerpartiet.

"Alternativet har været gennem et formandsopgør, som synes at have splittet partiet fuldstændig ad. Folketingsgruppen stikker i alle retninger. Det er et parti, som på alle måder er faldet fra hinanden – både parlamentarisk og organisatorisk. Den skuffelse, som rigtig mange af vælgerne sidder med, gør, at de ser en mulighed i Veganerpartiet," siger han til Altinget.

Kristendemokraterne er fra juni til juli gået fra 17.307 til 18.487 erklæringer, mens Fremad, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille etablerede i november sidste år, er gået fra 2.610 erklæringer til 3.301.

Også Rasmus Paludans nye parti, Hard Line, oplever fremgang. Rasmus Paludan stiftede Hard Line, efter at Social- og Indenrigsministeriet udelukkede Stram Kurs fra at indsamle vælgererklæringer til og med 23. september 2022, og partiet er fra juni til juli gået fra 124 til 1.633 erklæringer.

Aarhus Kommune raser over skjulte optagelser
Ekstra Bladet får kritik for at have offentliggjort klip fra en TV 2-dokumentar om forholdene på et aarhusiansk plejehjem, hvor en 90-årig kvinde har været udsat for omsorgssvigt og nedværdigende behandling.

Retten har nedlagt fogedforbud mod at vise dokumentaren, fordi retten har vurderet, at kvinden på optagelserne ikke har kunnet give sit samtykke. Et barnebarn, der er værge for kvinden, har accepteret offentliggørelsen af optagelserne, men retten har påpeget, at det ikke var tilstrækkeligt.

Aarhus Kommunes ældrerådmand, Jette Skive (DF), siger ifølge Mediawatch, at Ekstra Bladet er ude i ulovligheder, som myndighederne skal forholde sig til. Hun oplyser, at det er for tidligt at sige, om kommunen vil have politianmeldt Ekstra Bladet, og at kommunen arbejder på "at samle vores folk" for at overveje, hvad den skal stille op.

"Jeg ved ikke, om det er os, TV 2 eller hvem der skal gøre noget. Jeg er ikke jurist," siger Jette Skive.

Det sker i dag:

  • Kulturminister Joy Mogensen (S) skal i samråd om regeringens planer for tilskueradgang til Superligaen for resten af sæsonen samt for den kommende sæson. Samrådet er indkaldt efter ønske fra Jens Rohde (R), Britt Bager (V) og Pernille Bendixen (DF).
  • Retssagen om bombesagen ved Skattestyrelsen fortsætter. To svenske mænd er tiltalt for at have sprængt en bombe ved Skattestyrelsen 6. august sidste år. De har erkendt, at de kørte fra Sverige til København den aften, men de nægter sig skyldige i at have sprængt bomben.
  • EU's indenrigsministre afholder videokonference, hvor de skal diskutere det europæiske politisamarbejde. Embedsmænd fra Justitsministeriet fremfor justitsminister Nick Hækkerup (S) deltager.
  • Økonomikommissær Paolo Gentiloni fremlægger EU-Kommissionen sommerprognose for medlemslandenes økonomier.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00