Dagens overblik: Lækket notat om udligning fører til politianmeldelse

NYHEDSOVERBLIK: Lækket notat fra Finansministeriet er nu politianmeldt*. Og så er der uenighed i Alternativet om, hvem der skal føre partiets klimaforhandlinger. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi begynder i Finansministeriet, hvor et lækket notat fra forhandlingerne om udligning har ført til en politianmeldelse.

I notatet, som blev bragt i går aftes hos Jyllands-Posten, står der angiveligt, at Venstre ønsker at ”øge gevinsterne” i fem kommuner med V-borgmestre (Aabenraa, Frederikssund, Stevns, Varde og Lemvig).

Venstre har ellers tidligere kritiseret Socialdemokratiet for netop at favorisere kommuner med socialdemokratiske borgmestre, men partiets politiske ordfører, Sophie Løhde (V), vil hverken be- eller afkræfte oplysningerne over for Jyllands-Posten.

Hun lægger i stedet vægt på, at det, der måtte eller ikke måtte være sagt og skrevet under forhandlingerne, burde være fortroligt.

”Jeg kan konstatere, at vi ikke kan stole på regeringen i forhandlingsrummet eller i det offentlige rum. Det her er endnu et uhørt tillidsbrud fra en total magtfuldkommen regering,” siger hun til Jyllands-Posten.

Tidligere onsdag eftermiddag oplyste Finansministeriet til samme avis, at man havde politianmeldt et læk af et internt arbejdsdokument fra udligningsforhandlingerne til Jyllands-Posten.

Finansminister Nicolai Wammen (S) afviser desuden over for Ritzau, at Venstre skulle have stillet krav til favorisering af specifikke Venstre-kommuner i forbindelse med aftalen om en udligningsreform.

Opsigelse i Finansministeriet fører til V-beskyldninger
Og kløften mellem Venstre og Socialdemokratiet er ikke blevet mindre, efter at Finansministeriets pressechef, Sigga Nolsøe, i går valgte at fratræde sin stilling.

Det gjorde hun med begrundelsen, at ”Det var en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”, hvilket har fået flere blå politikere op i det røde felt.

”Det står efterhånden klart, at regeringen er i gang med et systematisk opgør med den danske tradition for neutrale embedsmænd, mens man påstår det modsatte i offentligheden,” siger Sophie Løhde til Ritzau ifølge B.T., og skriver videre på Twitter:

”Den magtfuldkomne regering slår til igen.”

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, vil på baggrund af sagen kalde finansminister Nicolai Wammen i samråd.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser over for samme medie, at der er tale om en politisering af embedsværket og kalder beskyldningerne ”grove og usaglige”.

Fock-udmelding skaber ny uro i Alternativet
Og så til Alternativet, hvor der i forvejen er rigeligt med intern uro. Her har en udmelding fra den nyvalgte politiske leder, Josephine Fock, fået en del af partiets folketingsmedlemmer til at udtrykke undren i dagens Politiken.

Josephine Fock bebudede nemlig i mandags, at hun vil være deltager i de kommende klimaforhandlinger hos klimaminister Dan Jørgensen (S), selvom hun ikke sidder i Folketinget.

Rasmus Nordqvist, der som partiets klimaordfører har siddet med i forhandlingerne frem til nu, ser heller ikke, at det pludselig skal være anderledes.

"Jeg går ud fra, at det er ordføreren (mig), som vi altid gør det. Hvis andet skal besluttes, taler vi om det på gruppemødet," skriver Nordqvist i en sms til Politiken.

Alternativets hovedbestyrelse holder desuden et ekstraordinært møde på lørdag, hvor andre sager er på dagsordenen.

Josephine Fock er af anonyme kilder i Alternativet blevet beskyldt for at have rusket ansatte og folkevalgte partifæller, mens hun sad i Folketinget. Det har Fock blankt afvist.

Aalborg indfører førerløse busser
Senere i dag indvier transportminister Benny Engelbrecht (S) landets første førerløse busser i Aalborg. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse her til morgen.

"Det er ikke alene en stor dag for Aalborg Kommune og for aalborgenserne. Det er også en vigtig dag for hele landet. Vi er nu kommet så langt i den teknologiske udvikling, at vi kan rejse med førerløse busser. Det giver stof til eftertanke i forhold til den måde, vi ellers opfatter bustrafikken på herhjemme," lyder det fra transportministeren i pressemeddelelsen.

Super Tuesday var en sejr for Trump
Og her på falderebet kan vi anbefale Altingets podcast, Ajour, hvis man ønsker at blive opdateret på præsidentvalgkampen på den anden side af Atlanterhavet.

Her forklarer chefredaktør Jakob Nielsen, hvordan demokraternes Super Tuesday, hvor 14 delstater gav deres bud på en demokratisk modkandidat til Donald Trump, i virkeligheden er endt med at være en sejr for den republikanske præsident.

Du kan lytte til Altinget Ajour her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik kommer med nye tal for konkurser og tvangsauktioner. Tallene er for februar.
  • Klokken 11.00: Astrupstien i Aalborg Øst bliver det første sted i Danmark, som får førerløse busser i rutedrift. Det markeres med en officiel indvielse, hvor blandt andet transportminister Benny Engelbrecht (S) deltager.
  • EU's miljøministre mødes i dag til rådsmøde i Bruxelles om luftforurening i Europa og FN-klimamålsætning.
  • EU's forsvarsministre mødes 4.-5. marts til uformelt rådsmøde i Zagreb, mens EU's udenrigsministre mødes 5.-6. marts.

*Rettelse torsdag 5.3.20 klokken 11: Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Venstre vil favorisere V-kommuner i udligningsreformen. Dette er ikke bekræftet af hverken Venstre eller finansministeren, og det lækkede notat kan læses sådan, at det er regeringens analyse, at Venstre ønsker at favorisere V-kommunerne - men ikke et decideret krav, der har været stillet i forhandlingerne. Derfor er udsagnet fjernet.

Forrige artikel Få overblik over flygtningestrømmen, som presser EU’s ydre grænser: Er vi på vej mod en ny krise? Få overblik over flygtningestrømmen, som presser EU’s ydre grænser: Er vi på vej mod en ny krise? Næste artikel SF'er er ny næstformand i den grønne gruppe i EU-Parlamentet SF'er er ny næstformand i den grønne gruppe i EU-Parlamentet