Dagens overblik: "Lars Løkkes regering manipulerer debatten og regner med, at danskerne hopper på hvad som helst"

NYHEDSOVERBLIK: Nyt regnestykke viser, at regeringens nye aftale med Dansk Folkeparti og Radikale kun flytter 800 personer fra job til pension. S-folketingskandidat risikerer at miste sin opstillingskreds efter kritik af partifælle. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik, som vi traditionen tro naturligvis indleder med en gennemgang af dagens politiske nyheder.

I dag starter vi med et rolleskift. Normalt er det regeringen, der kritiserer Socialdemokratiet for at bluffe med partiets pensionsplan, men nu er det Socialdemokratiet, som beskylder regeringen for at manipulere med tallene i den nye pensionsaftale.

Regeringen skriver i aftalen, at den nye seniorpension vil give mere end 17.000 personer mulighed for tidligere tilbagetrækning. Men ud af den gruppe vil en stor del af dem allerede være på blandt andet førtidspension, seniorførtidspension eller få sygedagpenge.

Det skriver Jyllands-Posten.

I alt er det kun 3.400 personer, der forventes at komme direkte fra beskæftigelse over på seniorpension frem mod 2025. Men ifølge ministeriets egne vurderinger skønnes det, at de vil være på nedsat tid, og derfor vil det i alt kun dreje sig om 800 fuldtidsstillinger.

"Min mor siger, at jeg skal tale pænt. Men jeg synes, at Lars Løkkes regering manipulerer debatten og regner med, at danskerne hopper på hvad som helst. Og jeg betragter det som misbrug af embedsapparatet, for regeringen giver indtryk af, at mange mange flere danskere vil gøre brug af ordningen," siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken:
 
"Der kommer til at være rigtig mange mennesker, som får lejlighed til at benytte sig af ordningen, for det er jo ikke fuldtidspersoner," siger han til Jyllands-Posten.

Tre fagforbund forlader ny hovedorganisation
Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og Jordemoderforeningen er på vej til at forlade Fagbevægelsens Hovedorganisation til fordel for et medlemskab i Akademikerne.

Det skriver Ugebrevet A4.

Både fysioterapeuterne og ergoterapeuterne er allerede optaget hos Akademikerne, mens jordemødrene venter på, at deres indtræden hos Akademikerne formelt bliver vedtaget tirsdag på et møde i fagorganisationen.

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation ærgrer formand Lizette Risgaard sig over udmeldelserne:

"Men jeg kan forstå, at det er en problemstilling, de har overvejet i længere tid, altså mens de var medlemmer i FTF og faktisk også har drøftet med Akademikerne ved tidligere lejligheder. Og det er en vigtig del af historien om deres udmeldelse, at det er en gammel diskussion og ikke et resultat af skabelsen af FH," skriver Lizette Risgaard i en mail til A4.

De tre fagforbund har i alt cirka 27.000 medlemmer. Fagbevægelsens Hovedorganisation har indtil nu repræsenteret 1,4 millioner medlemmer.

Folketingskandidater bryder plakatregler
Lørdag klokken 12 måtte kandidaterne til europaparlamentsvalget omsider hænge deres plakater op. Det må nemlig tidligst ske den fjerde lørdag før valget, som finder sted søndag 26. maj.

Men selvom det indtil videre kun er europaparlamentsvalgets valgdato, der er annonceret, begyndte indtil flere folketingskandidater også at hænge plakater op lørdag, hvor der var hård kamp om de bedste placeringer i lygtepælene.

Det skriver TV 2.

I Odsherred Kommune prydede plakater af både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og folketingsmedlem Jacob Jensen (V) pludselig gadebilledet, selvom det er imod reglerne. De er dog taget ned igen, og formanden for den lokale Venstre-afdeling har beklaget regelbruddet.

Samme beklagelse kommer fra DF's folketingsmedlem Morten Marinus. Der er nemlig også blevet hængt plakater op af ham i Aalborg, selvom han kun er folketingskandidat.

I Høje Taastrup, Nordsjælland og København er flere af Socialdemokratiets folketingskandidater kommet op i lygtepælene. Men det mener partiet er indenfor reglerne, for folketingskandidaterne deler valgplakaten med den socialdemokratiske EP-kandidat Jakob Thiemann.

Hos Radikale mener folketingskandidat Samira Nawa også, at det er i orden, at hun allerede nu har hængt sine plakater op i København. Hun har nemlig vendt bagsiden udad og skrevet EU-budskaber på.

"Jeg var ude og hænge EP-plakater op med radikale budskaber. Så det var det, jeg gjorde. I stedet for at bestille en hel stak nye radikale plakater hjem, har jeg valgt at bruge bagsiden af mine egne, der allerede var trykt," siger hun til TV 2.

S-politiker kan miste folketingskreds
Simon Simonsens (S) kritik af sin gravide partikollega Joy Mogensen (S) kan ende med at koste ham opstillingskredsen.

Det skriver TV 2.

Simon Simonsen kritiserede i et Facebook-opslag, at Joy Mogensen, som er borgmester i Roskilde, er blevet gravid med et donorbarn. Det førte sidenhen til stor kritik af Simon Simonsen selv, hvor blandt andet partiformand Mette Frederiksen blandede sig og tog Joy Mogensen i forsvar.

Og nu vil folketingskandidatens opstillingskreds i København drøfte, hvorvidt de vil beholde ham som kandidat. Det sker på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i dag.

"Når vi sidder i en situation, hvor der er prøvet mange forskellige løsninger, og det ikke har været muligt at få kandidaten til at medvirke, er den eneste mulighed, at kredsbestyrelsen må tage stilling til Simons kandidatur, og om man har tillid til, at han skal være kredsens kandidat," siger kredsformand Carlo Søndergaard til TV 2.

Thulesen åbner mulighed for pensionsaftale med S
Vi slutter af med en historie fra weekenden, hvor DF-formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Jyllands-Posten åbner muligheden for at lave en pensionsaftale med Socialdemokratiet.

Sidste uges aftale om en seniorpension mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale skulle ellers netop have lukket muligheden for, at Mette Frederiksen kunne få Dansk Folkeparti eller Radikale med i en aftale om en differentieret pensionsalder i løbet af den næste valgperiode.

Men allerede kort tid efter den aftale var indgået, begyndte DF-formanden at løsne sig fra det krav i aftalen. Han vil nemlig stadig gerne lave en aftale med S-formanden, hvis hun fremlægger en konkret pensionsplan før valget og opsiger velfærdsforliget, hvori den nuværende stigning af pensionsalderen er fastlagt.

Det har Socialdemokratiet indtil videre afvist. Men Dansk Folkepartis tilbud stopper ikke der. Kristian Thulesen Dahl er nemlig også klar til at drøfte en pensionsaftale i næste valgperiode, men den vil i så fald bare først kunne træde i kraft efter endnu et folketingsvalg, hvilket senest ville være i 2023.

Læs mere hos Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og kulturminister Mette Bock (LA) er i dag kaldt i åbent samråd om indførelse af nulmoms på blandt andet elektronisk leverede aviser.
  • Klokken 13.00: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) tager første spadestik på udbygningen af motorvejen på Vestfyn mellem Odense V. og Nørre Aaby. 
  • Klokken 14.00: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besøger Mejeriforeningen i Skanderborg til drøftelse om fremtidens bæredygtige mejeri.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00