Dagens overblik: Løkke vil fremrykke landsmøde og søge genvalg som Venstres formand

NYHEDSOVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen vil fremrykke Venstres landsmøde og genopstille som formand. Det skal afslutte debatten om partiets formandskab. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Som så ofte før begynder vi med uroen i Venstre, der sent søndag aften udviklede sig ganske dramatisk.

Her lagde formand Lars Løkke Rasmussen (V) en video på Facebook, hvor han fortalte, at han vil fremrykke Venstres landsmøde og afholde det inden Folketingets åbning 1. oktober. 

Samtidig sagde Løkke, at han agter at søge genvalg som partiformand på landsmødet.

Landsmødet skal, uanset om han fortsætter som formand eller ej, sætte en stopper for den seneste tids debat om formandskabet i Venstre.

"Der er lige nu et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse. Det gør os ukampdygtige som parti og skygger for Venstres politiske projekt. Det kan vi selvfølgelig i længden ikke være tjent med. Derfor må diskussionen bringes til konklusion hurtigst muligt – og det kan kun ske på et landsmøde," skriver Løkke i facebookopdateringen

Se videoen, hvor Lars Løkke Rasmussen fremrykker Venstres landsmøde

Fik regionsformænd idéen først?
Men noget tyder dog på, at Lars Løkke Rasmussen ikke var den første til at få idéen om at fremrykke Venstres landsmøde.

Fire Venstre-regionsformænd havde nemlig allerede torsdag spurgt Venstres partisekretær, Claus Richter, om et telefonmøde med formanden, hvor de ville kræve landsmødet fremrykket.

Det skriver Berlingske

Mødet fik de aldrig. I stedet sendte de ifølge Berlingske lørdag en mail til samme Claus Richter, hvor Lars Løkke Rasmussen ifølge avisens kilder også var på modtagerlisten.

Her bad de fire regionsformænd om en bekræftelse af, at der i Venstres partivedtægter står, at en tredjedel af partiets hovedbestyrelse kan indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis de måtte ønske det. 

Det skulle ifølge Berlingskes kilder ses som et vink med en vognstang til partiformanden, om hvordan sagen ville udvikle sig, hvis ikke han makkede ret.  

Lars Løkke Rasmussen afviser dog på Twitter at have haft kendskab til både mødeindkaldelsen og den omtalte mail, inden han lagde sin seneste video på Facebook.  

Socialdemokratiet er igen arbejdernes parti
Socialdemokratiet er tilbage som arbejdernes foretrukne parti. 

Ved folketingsvalget 5. juni stemte hver fjerde arbejder på Socialdemokratiet, der dermed lagde markant afstand til både det andet- og tredjestørste arbejderparti, Venstre og Dansk Folkeparti.

Læs også

Det viser en valgundersøgelse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

"Socialdemokratiet har vundet konkurrencen om arbejderklassen," siger professoren.

Socialdemokratiet tabte ved valget i 2015 titlen som arbejdernes foretrukne parti til Dansk Folkeparti. Men efter at partiet under Mette Frederiksens (S) ledelse har rykket sig på blandt andet udlændingepolitikken, er arbejderne vendt tilbage, viser analysen.

Regeringen vil droppe opholdskrav
Regeringen vil droppe opholdskravet, der betyder, at man skal have opholdt sig i et EU-land i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge.

Det skriver Politiken

"Den overvejende del af folk, der bliver fanget i det, er etniske danskere, som har været i udlandet for at arbejde. Så det strider jo imod intentionen fra dem, der vedtog det i sin tid," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til avisen.

Opholdskravet, der blev vedtaget af den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti, gælder også, selvom man har indbetalt til sin a-kasse gennem alle sine år i udlandet. 

Sass får statsrevisorløn trods sygemelding
Henrik Sass Larsen (S) er sygemeldt og derfor blevet afløst midlertidigt på sin statsrevisorpost.

Alligevel modtager han det fulde statsrevisorhonorar, der er på 30.000 kroner om måneden. 

Det skriver Ekstra Bladet

Lønnen udbetales, til trods for at Sass Larsen er blevet midlertidigt udskiftet som statsrevisor med S-gruppeformand Flemming Møller Mortensen. Han lønnes også for statsrevisorarbejdet. 

Henrik Sass Larsen har ikke søgt om sygeorlov fra Folketinget og er derfor ikke blevet afløst af sin suppleant, Tanja Larsson. Sass Larsen modtager desuden stadig sin fulde løn fra Folketinget, der årligt er på 677.000 kroner. 

Partier vil sætte ind mod vanvidskørsel
Politiet skal have bedre mulighed for at sætte ind mod billister, der kører med ekstreme hastigheder. 

Det mener både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti, skriver Berlingske.

Normalt konfiskerer politiet biler, der tages med enorme hastigheder, men den mulighed forsvinder, når bilen er leaset. De vil de tre partier nu lave om. 

"Vi er nødt til at se på, hvordan vi bedre kan konfiskere muskelbilerne. Muskelbiler er våben i gaderne," siger retsordfører i Venstre Inger Støjberg.

Vanvidskørslen er et problem i flere af landets store byer. I København omkom en betjent tidligere på sommeren efter at være kollideret frontalt med en bil i høj fart på Langebro.

Justitsminister Nick Hækkerup siger til Berlingske, at Rigspolitiet og Rigsadvokaten arbejder på at udvikle nye værktøjer til politiet, der skal afhjælpe problemet. 

To vigtige fra weekenden
Vi slutter med to historier fra weekenden, du måske har overset.

1. Trump: Frederiksen er en "vidunderlig kvinde"
Præsident Donald Trump kaldte sent fredag aften statsminister Mette Frederiksen for en "vidunderlig kvinde", efter at de to havde haft en telefonsamtale. 

Det skriver DR

"Vi havde en god samtale. Vi har et godt forhold til Danmark, og vi har aftalt at tale sammen igen senere. Hun var meget rar. Hun ringede, og det er jeg rigtig glad for," sagde Donald Trump.

Donald Trump havde ellers tidligere på ugen kaldt Mette Frederiksens udtalelse om, at diskussionen om præsidentens interesse i at købe Grønland var "absurd", for "væmmelig" (nasty, red.). 

2. Regeringen vil forbyde gratis plastikposter
Det skal være ulovligt at uddele gratis plastikposer, og afgiften på plastikposer skal fordobles.

Det mener regeringen, skriver Politiken

"Der er nu så meget plastik i havene, at det svarer til, at der hvert minut hele døgnet rundt bliver smidt en hel lastbil med plastik direkte ud i vores hav. For mig er plastikforurening blevet symbolet på en verdensbefolkning, som ikke passer ordentligt på sin jordklode," siger statsminister Mette Frederiksen til avisen.

Det sker i dag

  • Alternativet holder sommergruppemøde.
  • Minister for fødevarer og fiskeri Mogens Jensen (S) mødes med sine ministerkolleger i Nordisk Ministerråd i Island.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00