Dagens overblik: Løkke taler ud på tv og bakker op om Ellemann-Jensen

NYHEDSOVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen maner partirygter til jorden og støtter Jakob Ellemann-Jensen som arvtager. Industrien er klar med stor klimaplan. Få overblikket over dagens nyheder. 

Løkke har længe haft Jakob Ellemann-Jensen som sin foretrukne kandidat til at blive ny V-formand, siger han. 
Løkke har længe haft Jakob Ellemann-Jensen som sin foretrukne kandidat til at blive ny V-formand, siger han. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Altinget. 

Der er nu gået mere end to uger, siden Lars Løkke Rasmussen besluttede at trække sig som formand for Venstre.

Det er også over to uger siden, vi sidst hørte fra ham. 

Men søndag aften brød han tavsheden i to interviews på først TV 2 og derefter DR1, hvor eksstatsministeren talte ud om sin dramatiske afgang fra Venstre.

Løkke udtrykte sin støtte til Jakob Ellemann-Jensen, der ifølge Løkke længe har været hans foretrukne arvtager. 

"Jeg har hele tiden haft et godt øje til, at den dag, jeg skulle stoppe, ville Jakob Ellemann-Jensen være en rigtig god formand til at tage over," sagde Lars Løkke Rasmussen til DR. 

"Det var derfor, jeg udnævnte ham som politisk ordfører i sin tid og som minister for at give ham de kilometer i benene, der skal til for at blive formand i Venstre." 

Løkke fortalte, at han har tænkt sig at blive siddende i Folketinget og afviste desuden de svirrende rygter om, at han skulle være på vej med et nyt parti.

"Danmark har snarere for mange end for få partier, og jeg føler mig helt tryg ved, at Jakob Ellemann-Jensen bliver den rigtige formand for Venstre og sætter partiet rigtigt," sagde han til DR. 

DI præsenterer klimaplan
Det er ikke enten-eller, men snarere både-og, når Dansk Industri i ny klimaplan vil skære markant i Danmarks CO2-udslip og samtidig skabe 120.000 job.

"Virksomhederne har et stort medansvar for at løse klimaudfordringerne – og klimabevidstheden er stor," siger Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Planen indeholder 150 konkrete forslag til, hvordan den grønne omstilling kan kombineres med vækst i erhvervslivet. Målet er en CO2-reduktion på mellem 65 og 70 procent i 2030. 

Organisationen foreslår blandt andet at udfase fossile brændstoffer fuldstændigt i transportsektoren og fjerne registreringsafgiften fra elbiler. 

"Det er ude i virksomhederne, at vi sammen med vores dygtige medarbejdere kan udvikle de grønne løsninger, der gør den nødvendige grønne omstilling mulig," siger Lars Sandahl Sørensen i pressemeddelelsen.

Udbytteskandalen vokser
Tre danske banker kan uretmæssigt have udbetalt op mod én milliard kroner i udbytteskat.

Det viser en endnu ikke udgivet rapport fra Skatteministeriet, som DR og Børsen er i besiddelse af.

Det drejer sig om Nordea, Danske Bank og SEB Danmark, der ifølge dokumenterne har udbetalt mellem 712 og 940 millioner kroner for meget i årene 2012 og 2015. 

"Det er virkelig grotesk, at vi igen og igen er blevet forsikret om det modsatte, og nu viser det sig, at vi kan have mistet yderligere en milliard kroner på den her ordning. Det er grænseoverskridende som politiker, at vi simpelthen ikke kan stole på Skatteministeriet i de her sager," siger skatteordfører i Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, der har kaldt Morten Bødskov i samråd i sagen, til DR. 

"Der er ingen tvivl om, at bankerne har et ansvar, men det har skattevæsenet jo altså også," siger skatteminister Morten Bødskov til DR.

Den ene milliard kroner skal lægges oven i de 12,7 milliarder kroner, der i forvejen er uretmæssigt udbetalt i udbytteskat. 

Skattestyrelsen holder et pressemøde om sagen klokken 13 i dag. 

Politisk superweekend  
Vi kommer ind i den nye uge oven på en begivenhedsrig weekend i dansk politik. Både Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet holdt således deres årlige stormøder med baglandet.

Her blev Socialdemokratiets ambition om at differentiere tilbagetrækningsalderen en varm kartoffel, der blev kastet først fra Mette Frederiksen i Aalborg til Kristian Thulesen Dahl i Herning og siden tilbage igen, mens Morten Østergaard i Nyborg helt afviste at deltage i spilet om pensionsalderen. 

Altinget var til stede i alle tre byer. Du kan her læse ni ting, weekenden lærte os om pension, klima og kampen om midten i dansk politik.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Skattestyrelsen holder pressemøde om den nye afsløring i sagen om uretmæssige udbetalinger af udbytteskat. 
  • Kandidaterne til Venstres ledelse, Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby, besøger Bornholm.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00