Dagens overblik: Mette Frederiksen præsenterer sine ministre

NYHEDSOVERBLIK: Den nye statsminister peger på Radikales Margrete Vestager som fortsat dansk kommissær. Og her til formiddag afslører hun, hvordan ministerierne fremover skal se ud, og hvem der skal stå i spidsen for dem. Her er torsdagens overblik over de politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så oprandt dagen, hvor Danmark får en ny regering.

Velkommen til morgenoverblikket, hvor du får de vigtigste nyheder i dansk politik. Og vi begynder – igen – med Mette Frederiksen, som inden for de næste timer vil præsentere befolkningen for, hvilke personer der skal lede landet fra ministerkontorerne.

Ifølge TV 2’s oplysninger bliver listen over ministre og ministerier offentliggjort klokken 9. En time senere forventes det nye ministerhold at samles i Statsministeriet, og klokken 11 regner vi med, at de bliver præsenteret ved Amalienborg, som traditionen foreskriver.

Bagefter skal de tidligere ministre give stafetten videre til deres afløsere med taler og gaver. Overdragelserne forventes at begynde fra klokken 13.

Mette Frederiksen sagde onsdag aften til TV 2, at hun glædede sig til at sammensætte sit hold, og at hun håbede, at folk i partiet ville lade være med at sætte telefonerne på lydløs, når hun skulle ringe rundt i løbet af aftenen.

Hun blev også spurgt, hvor mange ministerier hun vil have.

”Det bliver ikke væsentligt anderledes end i dag,” svarede hun.

VLAK-regeringen har haft 22 ministerier, og da Mette Frederiksen får en ét-parti-regering forventes det, at hun vil operere med lidt færre. 

Følg med her på Altinget, hvor vi selvfølgelig dækker alt det vigtigste fra dagens begivenheder.

Læs også

Frederiksen genudpeger Vestager
Margrethe Vestager kan formentlig se frem til fem år mere i EU-systemet.

Den kommende statsminister har nemlig valgt at genudpege den populære danske kommissær, der i dag er konkurrencekommissær.

"Vi vil foreslå, at den kommissær, vi allerede har udpeget fra dansk side, nemlig Margrethe Vestager, får lov til at fortsætte de kommende fem år," siger Mette Frederiksen til TV 2.

Hvert femte år efter europaparlamentsvalget sammensættes der en ny EU-Kommission, hvor alle medlemslande får mulighed for at sende en kommissær. Medlemslandenes valg af kommissær skal endelig godkendes af EU-kommissionsformanden og Europa-Parlamentet.

Det er endnu uvist, hvilken kommissærpost Margrethe Vestager vil kunne få. 

Støttepartier kræver højere ulandsbistand
Vi tager også lige en række nyheder, der ikke handler om personer, men om politik.

For selv om det ikke står i den aftale, de røde partier blev enige om tirsdag, bør det være en klar målsætning for den nye S-regering at give udviklingsbistanden et markant løft. Sådan lyder det entydige krav fra støttepartierne. Det skriver Kristeligt Dagblad.

En omlægning af udviklingshjælpen inden for de nuværende rammer er ”ikke nok", siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til avisen.

Forskere advarer mod planer om at stoppe nationale test
Også Politiken er dykket ned i nogle af målene i aftalen, der danner grundlag for den nye S-regering.

De røde partier vil afskaffe nationale test for de mindste i folkeskolen. Men flere forskere hejser et advarselsflag, hvis det skulle lykkes.

”Konsekvensen kan blive, at vi får et hul i vores viden om progressionen i den danske folkeskole,” siger Lars Qvortrup, der er professor på DPU, Aarhus Universitet.

Han forklarer, at det også kan ramme eleverne, fordi man så mangler viden om, hvorvidt indsatser over for eksempelvis fagligt svage elever virker eller ej.

Forskeren anbefaler politikerne at forbedre testene i stedet for at afskaffe dem.

Jubel på Sjælsmark
Jyllands-Posten er taget ud for at besøge nogle af dem, der konkret vil mærke nogle af de ændringer, en ny regering kommer til at stå for.

På Sjælsmark, hvor børnefamilierne står til en dag at kunne flytte et andet sted hen, var der jubel.

”Det var helt vildt i morges. Der blev råbt, at vi skulle tænde for fjernsynet i cafeteriet, fordi der var sket noget nyt. At vi kunne komme ud, ud, ud,” beskriver en af beboerne, Miham Omer.

Også beboerne, der tidligere havde udsigt til at få et udrejsecenter for kriminelle asylansøgere på øen Lindholm tæt på deres bopæl, var glade. Det kan du læse om i reportagen her.

Svært for S at få pensionsforslag igennem
Det er blevet udråbt til et nederlag for Mette Frederiksen, at hendes store slagnummer i valgkampen om en ret til tidligere pension for visse grupper, ikke kom med i aftalen.

Den nye statsminister har understreget, at hun fortsat vil kæmpe for at finde flertal.

Men Radikale slår igen fast, at det formentlig ikke bliver med dem, og at Mette Frederiksen derfor er i fare for ikke at kunne nå i mål.

”Det har jeg meget svært at ved at se ske. Der er ikke flertal,” siger Østergaard, der sammen med Enhedslisten og SF danner parlamentarisk grundlag for Mette Frederiksen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Ministerlisten bliver offentliggjort ifølge TV 2's oplysninger.
  • Klokken 11: Den nye regering forventes at blive præsenteret ved Amalienborg, men det er ikke endeligt bekræftet.
  • Klokken 11: Møde i Udenrigspolitisk Nævn
  • Klokken 11.45: Møde i Europaudvalget med statsministeren.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00