Dagens overblik: Mette Frederiksen starter forhandlinger om ny regering i dag

NYHEDSOVERBLIK: Gårsdagens fintælling af stemmerne udløste dramatiske begivenheder. Og i dag indleder S-formand Mette Frederiksen forhandlingerne om en ny regering. Få overblikket her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

I går blev de sidste personlige stemmer talt op. Og imens det skete, udfoldede sig voldsomme og historiske dramaer sig for rullende kameraer.

Mest dramatisk var det selvfølgelig, at en meget berørt Anders Samuelsen efter et årti i spidsen for Liberal Alliance sagde farvel og tak til politik efter en voldsom vælgerlussing, der betød, at det nu tidligere regeringsparti kun lige akkurat klarede spærregrænsen og måtte sige farvel til profiler som Joachim B. Olsen og Christina Egelund.

Læs mere her.

Nu skal de fire tilbageværende medlemmer af folketingsgruppen sammen finde ud af, hvem der skal være ny politisk leder for Liberal Alliance.

Anders Samuelsen har selv peget på Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som han har kørt parløb med i mange år. Omvendt har Henrik Dahl peget på Alex Vanopslagh, og dermed bliver den næste tid afgørende og skelsættende for partiet.

Læs, hvorfor Altingets politiske kommentator udlægger udviklingen i Liberal Alliance som en græsk tragedie her.

DF-profiler ryger på stribe
Og hos Dansk Folkeparti må folketingsgruppen sige farvel til ikke mindre end 21 medlemmer, efter at partiet faldt fra tinderne og landede med en ordentlig maveplasker på 8,7 procent. Partiet har blandt andet sagt farvel til markante profiler som udlændingeordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Og i går smækkede Christian Langballe, der er søn af DF-ikonet Jesper Langballe, med døren, som ifølge et facebookopslag aldrig bliver åbnet igen.

Af andre interessante personopgør og resultater kan vi i flæng nævne:

  • Rasmus Paludan fra Stram Kurs fik flere personlige stemmer end DF’s Pia Kjærsgaard.
  • Inger Støjberg fik langt flere personlige stemmer end V-næstformand Kristian Jensen, der går og drømmer om at blive formand.
  • Tanja Larsson (S) opstillet i Sjællands Storkreds fik 4.197 personlige stemmer uden at opnå valg, det gjorde til gengæld partifællen Henrik Sass Larsen, der var opstillet i samme storkreds, men kun fik 4.017 stemmer. Sådan er valgmatematikken.
  • Mette Frederiksen (S) blev valgets største stemmesluger med hele 43.489 personlige stemmer efterfulgt af Lars Løkke Rasmussen (V) med 40.745 stemmer og Pernille Skipper (EL) med 33.024 stemmer.
  • Simon Kollerup (S) fik et imponerende flot resultat i Thisted, hvor det blev til 26,4 procent af alle gyldige stemmer afgivet i kredsen (10.605).
  • Tommy Ahlers fra Venstre fik et kanonvalg med 26.420 personlige stemmer i Københavns Storkreds, hvor Venstre gik frem efter en valgperiode, hvor mange arbejdspladser ellers er blevet flyttet ud af hovedstaden.
  • Disse ti kandidater fik de fleste stemmer ved valget:

    1.   Mette Frederiksen (S), 43.489 stemmer

    2.   Lars Løkke Rasmussen (V), 40.745 stemmer

    3.   Pernille Skipper (EL), 33.024 stemmer

    4.   Inger Støjberg (V), 28.420 stemmer

    5.   Tommy Ahlers (V), 26.420 stemmer

    6.   Nicolai Wammen (S), 23.427 stemmer

    7.   Jacob Mark (SF), 23.213 stemmer

    8.   Kristian Thulesen Dahl (DF), 23.119 stemmer

    9.   Søren Pape Poulsen (K), 22.223 stemmer

    10. Ida Auken (R), 21.723 stemmer.

Her kan du få overblikket over, hvem der ikke opnåede genvalg – og hvis du vil dykke endnu længere ned i de største overraskelser ved valget, så kan du læse med her.

Regeringsforhandlinger får i gang
I går blev S-formand Mette Frederiksen valgt til kongelig undersøger af dronningen, efter at alle partier i Folketinget havde været på Amalienborg for at give deres bud på en kommende regering. Her blev hun mødt af modsatrettede krav og foran hende venter svære forhandlinger med Enhedslisten, SF og Radikale, som hun håber bliver sit parlamentariske grundlag til en ren S-regering.

Og i dag indleder Mette Frederiksen regeringsforhandlingerne gennem det, man kalder en dronningerunde, som du kan læse mere om her.

Folketingets partier vil ankomme efter størrelse. Venstre, der med 23,4 procent af stemmer blev Folketingets næststørste parti, ankommer kl. 9.

Partierne er grundlæggende enige om mange ting, men udlændinge og økonomi får gnisterne til at springe. Altinget gennemgår her fællesnævnere og stridspunkter.

Sådan forløber forhandlingerne i dag:

09.00-09.40:   Venstre                                    

09.40-10.20:   Dansk Folkeparti                     

10.20-11.00:   Socialistisk Folkeparti             

11.00-11.40:   Enhedslisten                            

11.40-13.20:   Frokost og pause

13.20-14.00:   Nye Borgerlige                        

14.00-14.40:   Alternativet                             

14-40-15.20:   Liberal Alliance                       

15.20-16.00:   Soc.dem. Færøerne                

16.00-17.30:   HB-møde

17.40-18.20:   Sambandspartiet, Færøerne  

18.20-19.00:   Konservative                           

19.00-19.40:   Radikale Venstre

De to nye grønlandske folketingsmedlemmer ankommer først i løbet af weekenden, fordi det ikke har været muligt at komme til Danmark før.                      

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00