Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler hjælp til Brexit-ramt fiskeri

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil være klar med hjælp til dansk fiskeri, hvis Storbritanniens overgangsperiode ender uden en aftale. To år efter milliardbesparelse skal jobcentre igen spare 1,1 milliard for at finansiere ny pensionsaftale. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

I dag starter vi hos fiskerne i Skagen, som torsdag havde besøg af statsminister Mette Frederiksen (S). Statsministeren var på besøg for at tale om Brexit, som skaber bekymringer blandt fiskerne, der lige nu fanger en stor del af deres fisk i britisk farvand. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Lige nu er der ingen aftale om EU og briternes fremtidige forhold på bordet og i takt med, at deadline nærmer sig, stiger frygten også for et såkaldt hårdt Brexit, hvilket vil afskære danske fiskere helt fra britiske farvande fra 1. januar.

Men hvis det bliver resultatet, vil regeringen stå klar med en hjælpende hånd til fiskerne, fortalte Mette Frederiksen, da hun mødtes med fiskerne.

Fiskeriet er en af de store knaster i de verserende forhandlinger mellem EU og Storbritannien. EU-landene vil gerne beholde samme adgang til britisk farvand, når briternes overgangsperiode udløber ved årsskiftet, mens Storbritannien vil gerne have mere kontrol over adgangen.

Jobcentre skal betale for Arnes pension
Den kommunale jobindsats skal beskæres med 1,1 milliard kroner for at finansiere regeringens nye aftale om tidlig pension. Pengene skal findes ved en såkaldt ”nytænkning” af indsatsen med færre regler og proceskrav.

Den nye aftale om en milliardbesparelse kommer dog to år efter en lignende aftale blev gennemført i Folketinget. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

Under ledelse af daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) blev der lavet en omfattende regelforenkling, der samtidig indebar en årlig besparelse på omtrent en milliard kroner. Hos Fagbevægelsen vækker det derfor kritik, at Socialdemokratiet nu står i spidsen for en ny besparelse af området.

"Aktiveringsdelen er blevet rundbarberet for ganske nylig, hvilket socialdemokraterne selv buldrede imod. Nu går man så ind og laver en aftale, som kræver, at man sparer over en milliard mere. Det virker absurd," siger Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal, til Altinget Arbejdsmarked.

”Klokkeklart” brud på aftale: Feriepenge modregnes i ydelser
Enhedslisten og Konservative kritiserer regeringen for brud på aftalen om indfrosne feriepenge. Det skriver Jyllands-Posten.

Kritikken skyldes, at det nu viser sig, at nogle borgere oplever at blive modregnet i deres sociale ydelser, efter de har fået udbetalt de indfrosne feriepenge. Det var ellers en del af aftalen, at ydelserne ikke skulle påvirkes.

”Det er et klokkeklart brud på aftalen. Regeringen må finde en løsning,” siger Konservatives beskæftigelsesordfører Naser Khader til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser kritikken med henvisning til, at borgerne vil få pengene tilbage i forbindelse med efterreguleringen af feriepengene.

Folketinget laver ny indsats mod sexchikane
Folketingets præsidium vil nu tilbyde partierne på Christiansborg, at de kan gøre brug af en fælles whistleblowerordning i indsatsen mod seksuel chikane på arbejdspladsen. Det oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.
 
”Jeg vil nu tage en snak med gruppeformændene for at høre, om de ansatte i grupper og partisekretariater og folketingsmedlemmer også er interesserede i at gøre brug af whistleblowerordningen,” udtaler Folketingets formand Henrik Dam Kristensen.

Ordningen vil tage udgangspunkt i whistleblowerordning, som Folketingets Administration opretter til sine 440 ansatte. Præsidiet er kun arbejdsgiver for de ansatte i administrationen, og derfor er det op til partierne selv, om de vil gøre brug af ordningen.

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i dag kaldt i samråd om Helsingør Kommunes tilladelse til etablering af moskeer. 
  • Klokken 10.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet.

Forrige artikel Tidligere kontorchef får deja-vu, når hun overværer Støjberg-afhøringerne Tidligere kontorchef får deja-vu, når hun overværer Støjberg-afhøringerne Næste artikel Pia Olsen Dyhrs nærmeste rådgiver stopper Pia Olsen Dyhrs nærmeste rådgiver stopper