Dagens overblik: Minister åbner for at give folkeskoleelever en kortere skoledag

NYHEDSOVERBLIK: Efter coronanedlukningen vil børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil nu undersøge, om eleverne kan få færre undervisningstimer og mere hjemmearbejde. Konservative eliminerer Venstres trussel mod regeringen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

Efter tre måneder med nødundervisning under coronanedlukningen vil børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) nu undersøge, om der skal ændres ved de lange skoledage, som blev indført med folkeskolereformen i 2014.  

Det skriver Berlingske.

Ministeren slår fast, at hun stadig er tilhænger af de lange skoledage, men hun er åben for at ændre på antallet af undervisningstimer. I stedet kan eleverne få mere mulighed for at arbejde på biblioteket eller derhjemme.

”Jeg har altid været meget stor tilhænger af lange skoledage og ikke været tilhænger af de gange, man har justeret dem i nedadgående retning,” siger hun og tilføjer:

”Men nu tror jeg, at vi skal se på det mere differentieret. Vi skal fortsat have et krav om en fuldtids skoleuge, men det er ikke sikkert, at det hele skal foregå i klasselokalet. Der er mange elever, der får meget ud af den fordybelse, der ligger i at sidde og arbejde på biblioteket eller derhjemme.”

Pernille Rosenkrantz-Theil har nu bedt Danmarks Evalueringsinstitut om at se nærmere på erfaringerne med blandt andet hjemmearbejde i folkeskolen under nødundervisningen. Når evalueringens resultater ligger klar, vil ministeren indkalde partierne bag folkeskolereformen til forhandlinger om en ændring af reformen.

Læs også

K sikrer regeringens EU-mandat, mens V stemmer imod
Regeringen har nu sikret et flertal til at få et mandat til forhandlingerne om EU’s næste syvårige budget.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge dagbladet har Konservative i sinde at støtte regeringens forhandlingsmandat, når Europaudvalget skal stemme om det på sit møde tirsdag.

Med sin opbakning eliminerer Konservative samtidig den trussel, som Venstre har fremsat mod regeringen. Venstre afviser nemlig at stemme for mandatet, hvis ikke regeringen fremlægger beregninger for, hvordan Danmark vil betale for et øget EU-budget.

Det regnestykke har finansminister Nicolai Wammen indtil nu ikke villet fremlægge, og i et nyhedsbrev udsendt tirsdag morgen gør Venstre nu alvor af sin udtalelse:

”Vi vil ikke vente og se, hvordan regningen skal betales, når der skal laves finanslov med den yderste venstrefløj senere på året. Derfor kommer Venstre ikke til at støtte regeringens mandat til et nyt EU-budget,” udtaler Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i nyhedsbrevet.

Partier kræver opblødning af rejsevejledninger
Udenrigsministeriets rejsevejledninger er blevet centrum for en heftig debat på Christiansborg. Flere partier undrer sig over, hvorfor de er så begrænsede, at danskerne frarådes rejser til alle andre lande end Tyskland, Norge og Island.

Det skriver Politiken.

Ifølge Venstre og Radikale er det udtryk for, at regeringen har taget magten over vejledningerne, der traditionelt set bliver udformet uden politisk indflydelse af embedsmænd i Udenrigsministeriet i samspil med ambassaderne og Borgerservice.

”Håndteringen virker skødesløs. Der er rigtig meget på spil for mange mennesker. Dels dem, der har kærester og familie i nabolandene. Men også rejsebranchen og erhvervslivet,” siger Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til Politiken.

Konservative og Dansk Folkeparti deler undren over, at danskerne ikke kan rejse til lande, der har et lavt smittetryk ligesom Danmark.

DF forlader forhandlinger om affald
Forhandlingerne om sortering af affald er gået ind i sin slutfase, og der forventes en aftale inden længe. Men den bliver uden Dansk Folkeparti, som mandag forlod forhandlingerne.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Regeringen lægger op til, at danskerne fremover skal sortere deres affald i ti forskellige kategorier. Men det ville Dansk Folkeparti ikke være med til. Partiet frygter, at de store krav til sortering vil resultere i affald, der alligevel ikke kan genanvendes, fordi danskerne ikke får sorteret korrekt:

”Jeg tror, at borgerne rigtig gerne vil sortere, men femårige børn putter også ting i skraldespanden. Nogle borgere er ligeglade, og nogle borgere laver fejl, og så risikerer vi, at store mængder affald mister værdi, fordi borgerne sorterer forkert,” siger Dansk Folkepartis miljøordfører, René Christensen, til Ritzau.

Dansk Folkeparti så hellere, at danskerne fik til opgave at grovsortere, og så kunne resten blive sorteret centralt.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Der er møde i Europaudvalget med deltagelse af finansminister Nicolai Wammen (S), som blandt andet skal have godkendt regeringens forhandlingsmandat til forhandlingerne om EU's langsigtede budget for 2021 til 2027.
  • Klokken 11.30: Venstre holder gruppemøde, hvor det ventes, at partiet vil vælge en ny gruppeformand, efter at partiformand Jakob Ellemann-Jensen har trukket sig. Favoritten til at overtage posten er partiets nuværende gruppenæstformand, Karsten Lauritzen.
  • Klokken 12.30: De Økonomiske Råds formandskab offentliggør i dag en vurdering af dansk økonomi og offentlige finanser i lyset af coronakrisen.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketinget med statsministerens spørgetime.
  • Klokken 13.30: Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag. På dagsordenen ventes at være det kommende EU-topmøde 18.-19. juni, og derfor ventes statsminister Mette Frederiksen (S) at deltage.
  • Klokken 14.00: Folketingets Retsudvalg har kaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i åbent samråd om statens brug af Kammeradvokaten.
  • Klokken 14.45: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i dag kaldt i åbent samråd om, hvordan ministrene vil sikre, at der er tilgængelige værnemidler i ældreplejen.
  • Klokken 15.30: Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om psykologbehandling til kvinder, der får ophold på krisecenter.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00