Dagens overblik: Minister advarer mod støttepartiers klimakrav og kalder Radikale for rabiate

NYHEDSOVERBLIK: Klimaminister Dan Jørgensen (S) svarer igen på støttepartiernes krav om klimaafgifter. Og så har Venstre indkaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) i et lukket samråd. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik.

Støttepartiernes krav om afgifter på CO2, flyrejser og fødevarer er den forkerte vej at gå. Sådan lyder advarslen fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et interview med Jyllands-Posten.

Ifølge ham vil det koste arbejdspladser og skabe ulighed, og han mener i stedet, at Danmarks klimamål skal opfyldes ved hjælp af en teknologisk udvikling.

I forbindelse med advarslen langer Dan Jørgensen især ud efter regeringens største støtteparti, Radikale, som tidligere har truet med at vælte regeringen, fordi partiet var utilfredse med klimaambitionerne.

”Jeg synes ikke, de er mere ambitiøse eller mere grønne, blot fordi de er rabiate,” siger Dan Jørgensen til Jyllands-Posten.

Meldingen fra klimaministeren vækker bekymring hos Enhedslisten og SF, som mener, at der ikke er tid til at vente på den teknologiske udvikling. Radikale kalder det for ”imponerende arrogant”.

Venstre kalder minister i samråd
Forsvarsminister Trine Bramsens (S) håndtering af sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste bekymrer Venstre, og derfor har partiet nu indkaldt ministeren til et lukket samråd. Det skriver DR Nyheder.

Ifølge Venstre er håndteringen skyld i, at offentligheden har fået indblik i hemmelige og afgørende aftaler med internationale samarbejdsparter. I weekenden kunne både Berlingske og Weekendavisen beskrive, hvordan Danmark siden 1998 har haft en aftale med den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA om udveksling af oplysninger.

”Vi frygter, at det her har skadet Danmarks samarbejdsrelationer ikke mindst med USA i forhold til efterretningstjenestens muligheder for eksempelvis at kunne imødegå et terrorangreb herhjemme, siger Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, til DR Nyheder.

Varsel om EU-mindsteløn skaber fornyet bekymring
Et lovforslag om en europæisk mindsteløn er på trapperne. Det fortalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag i sin årlige ”state of the union”-tale. Og det vækker bekymring hos arbejdsmarkedets parter i Danmark.

Det skriver Altinget EU.

Ursula von der Leyen understregede, at lovforslaget vil tage hensyn til kollektive aftalemodeller som den danske. Men det beroliger ikke arbejdsmarkedets parter, som sammen med den danske regering har forsøgt at forhindre at forslaget om mindsteløn ville blive fremsat som et såkaldt EU-direktiv.

EU-Kommissionen har gentagne gange lovet, at deres initiativ ikke vil berøre den danske aftalemodel. Det er derfor yderst kritisabelt, at Kommissionen vil fremsætte EU-lovgivning uden holdbare garantier for, at vores model vil gå fri. Det er med andre ord et meget alvorligt angreb på hele den velfungerende danske aftalemodel, vores fleksible arbejdsmarked og arbejdsmarkedets parters autonomi," skriver DA-direktør Jacob Holbraad i en mail til Altinget EU.

Læs hele historien på Altinget EU eller Altinget Arbejdsmarked.

Danskere er mere bekymret for demokratiet under corona end svenskere
Da coronavirussen ramte Skandinavien i marts, valgte den danske regering og naboerne øst for Øresund to forskellige måder at håndtere smitten. Den danske vej har sidenhen nydt mere opbakning blandt befolkningen end den svenske tilgang.

Men når det kommer til demokratiets tilstand under coronakrisen er danskerne mere bekymrede end svenskerne. Det skriver Altinget Sundhed på baggrund af et nyt forskningsprojekt.

Ifølge forskningsprojektet er danskerne både mere bekymret for deres individuelle rettigheder og regeringens forøgede magt end deres svenske naboer.

Læs mere på Altinget Sundhed.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Instrukskommissionen afhører tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen, som nu er departementschef i Statsministeriet. Løkke blev indkaldt som vidne i Instrukskommissionen efter, at den tidligere justitsminister Søren Pind (V) under sin afhøring gav udtryk for, at han havde forsøgt at advare statsministeren om, at instruksen om adskillelse af asylparene var problematisk.
  • Klokken 10.15: Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i åbent samråd om folkeskolereformen.
  • Klokken 11.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er kaldt i åbent samråd med om at sikre, at gymnasierne overholder loven i forhold til antallet af elever pr. klasse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00