Dagens overblik: Minister går ind i sag om dansk plastikforurening i Asien

OVERBLIK: Miljøminister Lea Wermelin lover hurtig handling, efter TV 2 har afsløret, at den plastik, Danmark eksporterer til Tyskland, ender som forurening i Asien. Og regeringen løfter sløret for flere af sine planer for finansloven. Få dit politiske nyhedsoverblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Vi starter ugens første overblik med en historie fra TV 2, som kan dokumentere, at dansk plastikaffald bliver dumpet i Asien. Her bliver det ifølge Greenpeace Malaysia enten brændt, begravet eller efterladt i naturen.

Og det er dybt bekymrende, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S), som lover at hun vil gå ind i sagen.

”Allerede i næste uge tager jeg det her problem op med mine europæiske kolleger i EU. Der er jo rigtig meget af det her, der er fælles regler, hvor vi skal sikre, at vi ikke eksporterer vores plastaffald til andre dele af verden – det skal blive i EU. Men det, vi ser i den her dokumentar, det er dybt uacceptabelt, og det skal vi sætte en stopper for,” siger hun til TV 2.

Ifølge TV 2 bliver en stor del af den danske plastik sendt til Tyskland, da Danmark ikke selv har teknologien til at genanvende det, og da behandlingen af affaldet er dyr. Derfor er det svært at holde styr på, hvor det ryger hen derfra.

Ministeren understreger, at det aldrig har været meningen, at den danske plastik skulle ende i Asien.

R vil gøre forskel på danske og udenlandske statsborgere
Der skal fremover være forskel på kravene til danske og udenlandske statsborgere, når de søger om familiesammenføring. Det mener Radikale, der tager forslaget med til finanslovsforhandlingerne. Det skriver Berlingske.

I dag skal alle, der søger om at få sin ægtefælle til Danmark, stille med en bankgaranti på 100.000 kroner. Men det skal fremover kun gælde for udenlandske statsborgere, mener Radikale.

”Vi lægger op til, at det kun skal gælde for danske statsborgere, og det skyldes, at danske statsborgere har en tættere til tilknytning til Danmark end udenlandske statsborgere, og derfor mener vi også, at det er vigtigere, at danske statsborgere kan få deres ægtefælle hertil,” siger partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg, til Berlingske.

Hos Enhedslisten er man ikke begejstret for forslaget, og partiets udlændingeordfører, Rosa Lund, kalder det for usolidarisk. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lader sig ifølge Berlingske heller ikke rive med. Han understreger, at finansloven for regeringen handler om velfærd, og at det er rimeligt at stille krav om en bankgaranti, hvis man vil have en udenlandsk ægtefælle til landet.

Regeringen finder penge til ufaglærte
Flere arbejdsløse skal i job. Det mener regeringen, der gerne vil afsætte 100 millioner kroner til formålet. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Regeringen har fire forslag til en såkaldt opkvalificeringspakke. Et af forslagene vedrører jobrotationsordningen, hvor virksomheder i dag får tilskud, når ansatte deltager i efteruddannelse, og der samtidig ansættes en ledig som vikar for den ansatte. Men man kan ikke tage en hel uddannelse gennem ordningen, hvis man har mindst to års erfaring – og det vil regeringen lave om på.

Godt en tredjedel af de 100 millioner kroner skal bruges på en pulje, som giver kommunerne mulighed for at give tilskud til, at mere erfarne ansatte kan tage en hel erhvervsuddannelse som et jobrotationsforløb.

”Vi har for eksempel brug for, at hjemmehjælperen i den kommunale hjemmepleje har lyst til at uddanne sig som sosu-assistent. Mens hun gør det, så skal der være mulighed for, at man med noget støtte kan hente en vikar ind, som i dag står uden for arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Millioner til vestfynsk jernbane
Hvis det står til Socialdemokratiet, skal finansloven også have en post med 147 millioner kroner, der skal bruges på en vestfynsk jernbane. Det skriver Ritzau ifølge Fyens Stiftstidende.

Projektet skal dog først gå i gang i 2023, men transportminister Benny Engelbrecht (S) vil stadig have selve anlægsloven på plads i det kommende folketingsår.

”Jernbanen er meget vigtig for at komme hurtigere mellem landsdelene og undgå de forsinkelser, som ofte opstår på Vestfyn, fordi presset på de nuværende skinner er meget stort,” siger ministeren til Fyens Stiftstidende.

SF vil ændre politikeres pensionsforhold
Politikernes pensionsforhold er for gode.

Sådan lyder det fra SF, der vil fremsætte et beslutningsforslag om at ”normalisere folketingsmedlemmernes pensionsforhold”, så de bliver ligestillet med dem, der gælder på det almindelige arbejdsmarked. Det skriver Berlingske.

Og det er et forslag, det møder bred opbakning fra næsten alle partier i Folketinget. Men Venstre og Socialdemokratiet mener ikke, der er grund til at ændre på de nuværende regler. Det bliver af SF’s Jacob Mark kaldt hyklerisk, og hos Dansk Folkeparti ærgrer partiets gruppeformand, Peter Skaarup, sig over udmeldingen.

”Det er rigtig ærgerligt, at der er nogle personer i de gamle magtpartier, der mødes i ly af nattens mulm og mørke og aftaler, at det er en god idé, at politikerne har mere lukrative forhold, og at vi ikke skal ændre det,” siger han.

Læs også

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Udenrigspolitisk nævn holder lukket høring om udredningen om Irak-krigen
  • Klokken 10: Miljøminister Lea Wermelin (S) besøger kystbeskyttelsesprojektet i Jyllinge Nordmark nær Roskilde
  • Altinget offentliggør årets vinder af Ting-prisen
  • Klokken 15.30: Det markeres, at højesteret har haft sæde på Christiansborg Slot i 100 år
  • Debatten ved FN’s generalforsamling i New York afsluttes i dag
  • Klokken 14.30: I Bruxelles begynder kommissærhøringerne i dag. Den første, som skal høres, er den irske kommissærkandidat, Phil Hogan.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00