Dagens overblik: Minister videregav forkerte oplysninger om nye fiskekvoter

NYHEDSOVERBLIK: Det var forkert, da fiskeriminister Mogens Jensen (S) over for Folketinget sagde, at nye fiskekvoter var inden for den ”biologiske rådgivnings spænd”, vurderer eksperter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

En række eksperter anklager fiskeriminister Mogens Jensen (S) for at have viderebragt urigtige oplysninger til Folketinget.

Det skriver Berlingske.

Det skulle være sket, da ministeren i oktober fortalte Folketingets Europaudvalg om regeringens ambition om at hæve nye fiskekvoter over forslaget fra Europa-Kommissionen.

Her sagde Mogens Jensen (S), at var ”vigtigt at understrege”, at regeringens forslag var i tråd med ”den biologiske rådgivnings spænd”.

Men det er ikke rigtigt, siger en række eksperter og grønne organisationer til Berlingske.

”Den biologiske rådgivning er nemlig et tal, og det tal er, at fiskerne må fange præcis nul ton. Det har regeringen ikke ramt,” siger Peter Grønkjær, der er lektor i marinbiologi ved Aarhus Universitet til avisen.

Tesfaye raser efter afsløring af kineseres arbejdsvilkår
Der var sidste år ansat 582 kinesere i den danske restaurationsbranche på den såkaldte beløbsordning, der betyder, at udlændinge fra lande uden for EU kan få arbejdstilladelse i Danmark, hvis de ansættes til en løn på minimum 35.000 kroner om måneden.

En del af dem er blevet indlogeret under kummerlige forhold og betalt sort, skriver DR og Fagbladet 3F. Og det får udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) op i det røde felt. 

"Det her er grov social dumping, og vi må få sørget for at få hevet det her ukrudt op. Det er også derfor, jeg har taget initiativ til, at hvis vi formoder, at noget ikke hænger sammen, så får kontrollen flere muskler til i samarbejde med skattevæsenet at få styr på de her arbejdspladser," siger Mattias Tesfaye til mediet.

Efterforskning kan blive alvorlig for Messerschmidt
Bagmandspolitiet efterforsker ifølge DR en falsk faktura på 375.000 kroner stilet til Morten Messerschmidt (DF). 

Fakturaen er udstedt af kommunikationsbureauet Primetime, men her afviser man ethvert kendskab til regningen. 

Hvis Morten Messerschmidt findes skyldig for dokumentfalsk, kan det blive ganske alvorligt for DF'eren, vurderer Jakob Dedenroth, der er jurist, revisor og direktør i firmaet Revisorjura.

"Det kan vise sig at være meget alvorligt. Dokumentfalsk og bedrageri, så er vi inde i straffeloven. Det kan give helt op til to års fængsel. Det kan også give bøder. Men det må sagen vise, om der overhovedet er grundlag for," siger han til DR. 

OK20 begynder
Det uofficielle startskud til overenskomstforhandlingerne for 600.000 ansatte i byggebranchen lyder i dag, når Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen mødes for at lægge rammerne for forhandlingerne.

Du kan læse Altingets store optakt til forhandlingerne her

DI: Giv mænd øremærket barsel
Dansk Industri bakker nu op om øremærket barsel til mænd. 

Erhvervsorganisationen mener, at tiltaget kan være med til at sikre, at flere talentfulde kvinder lever op til deres potentiale på arbejdsmarkedet. 

Det skriver Berlingske

"Vi går simpelthen glip af alt for mange talenter, som udviklingen er i dag. Det er der ikke nogen nemme løsninger på, men øremærket barsel er et greb, jeg ser positivt på, fordi jeg kan se, at det virker. Man kan se, at i lande som Sverige og Norge, hvor de har haft det længe, har det haft en god effekt," siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen til avisen. 

Pundik er død
Den mangeårige chefredaktør på Politiken Herbert Pundik er død. Han blev 92 år gammel.

Herbert Pundik var gennem 23 år chefredaktør for Politiken, og før det arbejdede han i ti år som udenrigskorrespondent for Information. 

Altinget bringer en nekrolog, som du kan læse her

Hvordan fik vi klimaloven?
Fredag aften landede samtlige Folketingets partier undtagen Liberal Alliance og Nye Borgerlige en bred aftale om en ny klimalov. 

Loven forpligter blandt andet Danmark til at reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Et mål, som kun ganske få af Folketingets partier støttede for blot et år siden.

Så hvordan er vi kommet hertil? Det har Altingets klimaredaktør set nærmere på her:

 

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Dansk Byggeri og 3F Byggegruppen holder fælles pressemøde om de forestående overenskomstforhandlinger for de cirka 80.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranche.
  • Fødevareminister Mogens Jensen er i Aabybro, hvor han vil fortælle om regeringens planer for landbrugspolitikken.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Cavlingprismodtager og fhv. chefredaktør Herbert Pundik er død Cavlingprismodtager og fhv. chefredaktør Herbert Pundik er død Næste artikel Nekrolog: Efter så megen lyd bliver stilheden iørefaldende Nekrolog: Efter så megen lyd bliver stilheden iørefaldende