Dagens overblik: Ministerier bryder regler om åbenhed

NYHEDSOVERBLIK: Dansk Folkeparti vil have EU-budgettet til folkeafstemning, kommission stiller slettekrav til teknologigiganter, og Cepos mener, at Radikales krav om 20 grønne milliarder slår hul i statskassen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Finansministeriet erkender, at de ved en fejl ikke har oplyst om finansminister Nicolai Wammens (S) hjemrejse med fly fra Aalborg i september 2019.
Finansministeriet erkender, at de ved en fejl ikke har oplyst om finansminister Nicolai Wammens (S) hjemrejse med fly fra Aalborg i september 2019.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtJeppe Sahlholdt

Velkommen til fredagens politiske overblik.

Otte ud af de 20 ministerier har brudt reglerne om åbenhed i forbindelse med ministrenes udgifter til rejser, mad og drikke. Det skriver Berlingske.

Den tidligere VK-regering indgik i 2009 sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre en ny åbenhedsordning om ministres udgifter og aktiviteter.

Partierne mente, at det var "et bærende princip for demokratiet", at borgerne kunne få indsigt i ministrenes månedlige udgifter til forplejning, tjenesterejser og til modtagne gaver og et centralt bidrag til "at forebygge og forhindre magtmisbrug og anden kritisabel forvaltningsvirksomhed".

Berlingske har sammenlignet svar om ministrenes rejseaktivitet fra S-regeringens tiltræden i juli til 31. december 2019 med de oplysninger, der ligger fremme på hjemmesiden for Åbenhedsordningen. Men rejserne eksisterer ikke på hjemmesiden, hvor de ellers skal være frit tilgængelige for alle borgere.

Finansministeriet erkender i en e-mail, at de ved en fejl ikke har oplyst om finansminister Nicolai Wammens (S) hjemrejse med fly fra Aalborg i september 2019, og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet "beklager, at der er sket en fejl i håndteringen af ministerens rejseaktivitet".

DF: EU-budget bør stemmes igennem af danskerne
EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF) mener, at de beløb, som er på spil ved weekendens EU-topmøde er så store, at Danmark bør lave en folkeafstemning. Det siger han til TV 2 News.

Det Europæiske Råd har foreslået, at EU-budgettet for 2021 til 2027 skal være 8.000 milliarder kroner, mens regeringen vil lande på 7.825 milliarder kroner. Der skal desuden forhandles om en ny genopretningsfond på 5.600 milliarder kroner, der skal gå til de europæiske økonomier, som coronakrisen har ramt hårdest.

Cirka totredjedele af pengene i genopretningsfonden skal gives som tilskud, der ikke skal betales tilbage. Regeringen vil prøve at forhandle om, at en større del gives som lån, som skal betales tilbage.

"Idéen om en hjælpepakke er god, men man bør gøre det gennem lukrative lån i stedet for at give danskerne regningen. Det er fuldstændig på månen," siger Morten Messerschmidt.

Techkommission stiller 12-timers slettekrav til Facebook
Facebook, Twitter og Youtube skal fjerne åbenlyst ulovligt indhold inden for kun 12 timer. Opslag med hadefulde ord som "naziluder" og "perkersvin" skal ikke kunne blive stående. Det foreslår TechDK Kommissionen, som Djøf har nedsat, i Politiken.

"Vi kan ikke selv værne os mod den type indhold. Platformene er så stor en del af private menneskers logistik og i stigende omfang også virksomheders og skolers," siger Stine Bosse, som er komissionens formand.

I Tyskland stiller loven krav om, at større digitale platforme skal fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, og i Danmark har SF foreslået i maj, at regeringen skulle stramme lovgivningen for sociale mediers håndtering af ulovligt indhold inden sommerferien. Men det afviste regeringen med henvisning til, at det var for tidligt. 

Cepos: Radikales krav om 20 grønne milliarder slår hul i statskassen
Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, vil finde 20 milliarder kroner i statskassen til grøn omstilling over de næste 20 år. Men Cepos har beregnet, at der vil mangle 12 milliarder kroner i det frie råderum for at realisere forslaget. Det skriver Børsen.

Morten Østergaard meldte fredag ud i Jyllands-Posten, at der skal afsættes to milliarder kroner i et "grønt råderum" hvert år frem til 2030. Pengene skal hentes fra det samlede økonomiske råderum, som politikerne kan prioritere i de kommende år.

Fungerende politisk ordfører Kristian Heegaard (R) efterspørger officielle opdaterede tal for råderummet fra Finansministeriet til efteråret. Men hvis Cepos' beregninger er retvisende, må Folketinget gøre råderummet støtte.

"Den grønne omstilling er en helt nødvendig del af en ansvarlig økonomi fremover. De to ting skal hænge sammen, og det skal der findes penge til," siger Kristian Heegaard til Børsen.

Juni slog coronarekord i fyringer
De store fyringsrunder som følge af coronakrisen slog rekord i juni. Det skyldes især nedturen i fly- og rejsebranchen, skriver Jyllands-Posten.

Sommermåneden juni bød på 4.913 varslede afskedigelser, hvilket er en stigning på 29 procent i forhold til marts, som har været den værste måned under coronapandemien.

"Det er et meget højt niveau og det højeste under corona. Det indikerer, at ledigheden nok ikke stopper med at stige, når så mange varsles afskediget," siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen til Jyllands-Posten.

Næsten halvdelen af fyringerne – 2.406 – er sket i Tårnby Kommune, hvor Københavns Lufthavn ligger.

Ve­s­ta­ger er klar med ny kon­kur­ren­cesag
EU's konkurrencekommisær, Margrethe Vestager, melder ud, at EU-Kommissionen vil sætte spot på markedet for internet of things, som omhandler teknologigiganters stemmestyringssystemer. Det skriver Børsen.

"Adgang til store mængder brugerdata ser ud til at være nøglen til succes i sektoren, så vi er nødt til at sikre, at aktører på markedet ikke bruger deres kontrol over data til at forvrænge konkurrencen," siger Margrethe Vestager.

Stemmestyringsystemer som Apples Siri, Google Assistant eller Amazons Alexa kan brugerne benytte til at styre lyset i stuen, filmen på fjernsynet eller musikken i højttalerne. Systemerne indsamler store mængder af data om brugernes gøren og laden, som teknologigiganterne vil strække sig langt for at få fat i. Magrethe Vestager mener derfor, at der er behov for at kaste et blik på sektoren og den tilhørende regulering.

Hun lancerer en undersøgelse af konkurrencevilkårene på markedet, og hun vil sammen EU-Kommissionen til foråret præsentere en foreløbig rapport, inden de endelige konklusioner lander i sommeren 2022. 

Det sker i dag:

  • EU's stats- og regeringschefer mødes for første gang fysisk, siden coronaepidemien brød ud. De skal på et EU-topmøde i dag og i morgen forsøge at nå frem til en beslutning om EU's budget for de næste syv år og en genopretningsplan for EU efter coronavirussen. Topmødet er planlagt til at slutte lørdag 18. juli, men det kan trække ud.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00