Dagens overblik: Ministerium anbefaler skoler at afvise børn efter udlandsferie

NYHEDSOVERBLIK: Skoler og daginstitutioner bør kræve, at børn hjemvendt fra ferie kommer i karantæne, lyder anbefalingen fra Børne- og Undervisningsministeriet. Og så må flygtninge på midlertidigt ophold igen tage uddannelse i Danmark. Få dit overblik her.

Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske overblik.

Havde det ikke været for coronaepidemien, ville flertallet af det politiske Danmark befinde sig på Bornholm til Folkemøde i disse dage.

Det skulle ikke ske, og derfor har Altinget i stedet arrangeret live-interviews og debatter i vores gård i Ny Kongensgade.

Netop nu kan du direkte følge chefredaktør Jakob Nielsens interview med Storbritanniens ambassadør, Dominic Schroeder, her.

Senere på morgenen, klokken 9.30, kommer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, forbi og giver et interview.

Skoler bør afvise børn fra ferie
Hvis børnefamilier over sommeren har været på ferie i Sydeuropa, bør de blive afvist fra skole eller daginstitution med kravet om 14 dages karantæne, når de igen er kommet hjem.

Og det er et krav, som daginstitutioner, skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner ”kan og bør” stille. Sådan lyder anbefalingen fra Børne- og Undervisningsministeriet ifølge Jyllands-Posten.

Retningslinjerne bliver dog svære at håndhæve for skolerne, mener Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

”Det svære er at vide, om folk har været afsted. Får man mistanke om det, må man ringe til forældrene og spørge. Man kan ikke tillade sig at spørge børnene, det er ikke rimeligt,” siger han til Jyllands-Posten.

De Radikale kalder i samme artikel ministeriets anbefalinger for ”en urimelig kontrolopgave”.

Anbefalingerne gælder lande ud over Norge, Island eller Tyskland, som myndighederne har givet grønt lys til at danskere kan rejse til.

Flygtninge må uddanne sig
Flygtninge får nu ret til gratis at tage en videregående uddannelse, selvom de er på midlertidigt ophold.

Det bekræftede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i Folketingssalen i går.

Det drejer sig om en bestemt gruppe af cirka 5.000 flygtninge – primært syriske kvinder, der er omfattet af en særlig paragraf, der blev vedtaget i 2015 under den daværende SR-regering.

Paragraffen bliver nu ændret gældende fra 1. juli, hvilket også var et krav i det såkaldte forståelsespapir, som S-regeringen indgik med sit parlamentariske grundlag. "På tide," og "supervigtigt for Enhedslisten", skriver Pernille Skipper på Twitter.

DI vil have flere studiepladser
Kvalificerede unge bliver afvist at komme ind på deres drømmeuddannelse, selvom dimittendledigheden er lav på  de pågældende uddannelser. Årsagen er i stedet pladsmangel.

Det viser en analyse, som Dansk Industri har foretaget.

Konkret fik mere end 2.600 unge sidste år afslag på deres førsteprioritet på en af de 31 universitetsuddannelser, hvor ledigheden er under 5 procent.

"Det er helt håbløst, når der er unge mennesker, som gerne vil læse datalogi eller robotteknologi, som samfundet på sin vis beder dem om, og så får de at vide, at der ikke er plads, too bad," siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i Dansk Industri, til Politiken.

Halvdelen af uddannelserne i analysen er uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi og ingeniørfagene, som unge de seneste mange år netop er blevet opfordret til at søge ind på.

Læs også

DF-koryfæ forlader partiet
DF's tidligere pressechef gennem mange år, Søren Søndergaard, forlader partiet. Det skriver Ekstra Bladet.

Til avisen understreger Søren Søndergaard, at hans afgang fra partiet, ikke har noget med, at partiet har mistet medlemmer og lokalpolitikere efter seneste valg.

Søren Søndergaard blev ansat i DF i 2005, hvor han har været ansat som kampagnechef, valgchef og pressechef. Tilbage i februar meddelte han, at han forlod stillingen som pressechef for Dansk Folkeparti for at udfylde en anden rolle i partiet. 

Men da det ikke er lykkedes at finde en anden rolle til ham i partiet, tager Søndergaard derfor konsekvensen og forlader partiet helt.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, holder tale og interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 12.45: Partileder for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, holder tale og interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 14:30: Antallet af arbejdsløse i USA er steget markant i forbindelse med coronapandemien og nedlukningen af det amerikanske samfund. Nu kommer der friske tal på antallet af nye arbejdsløse i sidste uge.
  • Klokken 15.00: Eurogruppen med alle EU-lande mødes om genopretningsplanen efter coronakrisen.
  • Klokken 19.15: Partileder for SF, Pia Olsen Dyhr, holder tale og interviewes i Altingets gård.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00