Dagens overblik: Ministerium vil ikke svare på, om Heunicke kendte til minkbekymring før Mogens Jensen

NYHEDSOVERBLIK: Hvornår blev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) første gang orienteret om bekymringen for muteret coronavirus? Det vil Sundhedsministeriet indtil videre ikke svare på. Hummelgaard indkalder til trepartsforhandlinger om sexisme. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en tavs sundhedsminister og et ligeledes tavst Sundheds- og Ældreministerium.

Både Information og DR Nyheder har forsøgt at få ministeriet til at svare på, hvornår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) blev orienteret om, at der var risiko for, at en muteret coronavirus i mink kunne skade en kommende vaccine.

Information har indtil videre kunnet afdække, at Magnus Heunicke blev bekendt med risikoen 22. september samtidig med fødevareminister Mogens Jensen (S). Men ifølge regeringens egen redegørelse lavede Sundhedsstyrelsen allerede et notat om risikoen 7. september, som Sundhedsministeriet har modtaget.

Begge medier har derfor spurgt Sundhedsministeriet, hvornår sundhedsministeren fik forelagt notatet fra 7. september, og om han dermed blev vidende om risikoen før Mogens Jensen.

Indtil videre vil Sundhedsministeriet ikke svare på spørgsmålet. Overfor DR Nyheder oplyser ministeriet, at det vil kunne svare på henvendelsen om en uge.

Hummelgaard indkalder til trepartsforhandlinger om seksuel chikane
En styrket indsats mod sexisme og seksuelle krænkelser er på dagsordenen, når beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) mødes med arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger.

Det skriver Politiken.

Med indkaldelsen til forhandlinger følger også 14 nye forslag fra regeringen, som blandt andet lægger op til, at danske lønmodtagere skal have adgang til en ny whistleblowerordning, som EU har taget initiativ til. Derudover vil regeringen også gøre det til et fast element i både myndighedernes og virksomhedernes arbejdsmiljøindsats at kontrollere, hvordan arbejdspladserne håndterer sager om seksuel chikane.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen mødes første gang inden jul, og på dette møde vil Peter Hummelgaard blandt andet drøfte mulighederne for at hæve erstatninger til ansatte, der har været udsat for seksuelle krænkelser. Ministeren er ligeledes åben for at diskutere, om der er behov for at give arbejdsgiverne et mere direkte ansvar i sagerne.

Tvangsægteskab mellem miljø og fødevarer var dømt til møgsager
Det er ikke tilfældigt, at det var Miljø- og Fødevareministeriet, der blev hjemsted for minkskandalen, som endte med at koste Mogens Jensen (S) jobbet som fødevareminister, vurderer flere iagttagere. Det skriver Altinget Fødevarer

Det skyldes, at Miljø- og Fødevareministeriet, som blev lagt sammen i 2015, har været overbelastet af stærke aktører og regulering, lyder det fra både professor i offentlig forvaltning Robert Klemmensen og politisk kommentator Noa Redington.

“Der er meget store kommercielle interesser forbundet med det her område, og der er meget friktion. Samtidig er det super reguleret, og når du så lige hælder en ordentlig sjat EU-lovgivning oveni, så har du alle forudsætninger for, at det kan gå galt,” siger Noa Redington til Altinget Fødevarer.

Efter fem år er tvangsægteskabet mellem de to ressortområder blevet ophævet, og den nye fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal i stedet være minister i et nyoprettet Landbrugs-, Fødevare-og Fiskeriministerium.

Testcentrene skal stå for vaccination af danskerne
Når Danmark får en vaccine mod coronavirus, skal danskerne stadig tage turen til et af testcentrene for at blive vaccineret. Det fortæller Magnus Heunicke, efter han tirsdag har orienteret Folketingets partier om regeringens vaccinestrategi.

Det skriver DR Nyheder

Danmark vil formentlig opleve en drypvis leverance af vaccinerne, hvor der vil komme 50.000 til 100.000 i første runde, tilføjer Magnus Heunicke. Det betyder også, at myndighederne først nu er ved at planlægge, hvem i Danmark der skal have de første doser.

Det største oppositionsparti, Venstre, er ikke tilfreds med meldingen fra sundhedsministeren, som partiet mener er for upræcis.

De danske myndigheder afventer i øjeblikket, at vaccinerne bliver godkendt af det europæiske lægemiddelagentur. Først herefter bliver de produceret og distribueret rundt til EU’s medlemslande. På Altinget Sundhed kan du læse to eksperters bud på, hvilke befolkningsgrupper som bliver først til at få tilbudt en vaccination.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer i Retten på Frederiksberg. Denne dag er der afhøring af to tidligere skatteministre: Morten Østergaard (R) og Benny Engelbrecht (S).
     
    Klokken 10.00: Åbent samråd med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om, hvad regeringen har foretaget sig i sagen om Havregården kostskole.
     
    Klokken 13.00: Statsminister Mette Frederiksen er i Folketingssalen til en hasteforespørgsel om minksagen.

Forrige artikel Socialdemokratiet vil ikke afvise europæisk imamskole: ”Ideen og tankegangen er fornuftig og rigtig” Socialdemokratiet vil ikke afvise europæisk imamskole: ”Ideen og tankegangen er fornuftig og rigtig” Næste artikel Boligministeren ansætter ny særlig rådgiver Boligministeren ansætter ny særlig rådgiver