Dagens overblik: Morten Østergaard tror på ”et flyvefærdigt projekt” efter sene forhandlinger

NYHEDSOVERBLIK: Radikale gik fra tvivl til optimisme i løbet af gårsdagens regeringsforhandlinger. Og SF får kritik for at fokusere mere på at få afskaffet kontanthjælpsloftet end integrationsydelsen. Få overblik over morgenens nyheder her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Mette Frederiksen tog hele to forhandlingsrunder med hvert støtteparti om grundlaget for en kommende regering i går. Så vi indleder morgenoverblikket denne onsdag med at samle op på, hvordan det går med forhandlingerne.

Lige efter frokost havde Socialdemokraterne besøg af Enhedslisten, SF og Radikale i den rækkefølge i en times tid hver. Men senere på aftenen tog Mette Frederiksen en ny runde med hvert parti – nu var forhandlingerne flyttet op på hendes eget kontor, og denne gang varede forhandlingerne markant længere. Især mødet med Radikale, som var de sidste i rækken. Formentlig, fordi det er dem, S har sværest ved at blive enige med.

Morten Østergaard bekræftede på vej ind til mødet, at han var i tvivl om, hvorvidt det overhovedet vil lykkes at blive enige med Socialdemokraterne.

”Jeg ser masser af knaster i forhandlingerne endnu. Der er masser af områder, som vi ikke har berørt. Der er mange steder, hvor der ikke er svar på, hvordan man vil betale for ambitionerne på blandt andet klima og uddannelse,” sagde Østergaard på News og tilføjede, at hvis Socialdemokraterne havde vist vilje til at rykke sig, havde der ligget en aftale nu.

Men efter mødet, som først sluttede ved 22-tiden, var tonerne mere positive.

”Der er basis for et flyvefærdigt projekt. Det er der bestemt. Vi har snakket tingene igennem på kryds og tværs. Vi har forsøgt at nærme os hinanden fra nye vinkler,” sagde Østergaard til Ritzau ifølge Politiken.

Han forklarede, at hvis partierne skal overkomme de kendte uenigheder, der er mellem dem, ”skal det være fra en ny vinkel”:

”Der er både vi og Mette Frederiksen kommet med gode ideer. Så samtalen i dag viser, at der er vilje til at drøfte løsninger uden at have tabuer,” sagde han.

Radikale og S vil nu se nærmere på forslagene hver for sig for at ”se, om det kan bære”, meldte Østergaard tirsdag aften. 

Pres på SF
Integrationsydelsen giver næsten lige så mange fattige børn som kontanthjælpsloftet.

Det viser en frisk analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og det får flere til at undre sig over SF’s prioriteringer under de igangværende forhandlinger om grundlaget for en kommende regering. Det skriver Berlingske

SF har nemlig gjort det til et af sine to hovedkrav, at Mette Frederiksen går med til at afskaffe kontanthjælpsloftet, fordi det medfører tusindvis af fattige børn.

Og det undrer både stemmer i SF’s bagland og de andre partier, der forhandler med Mette Frederiksen.

Enhedslistens Pernille Skipper mener, at det ville være bedre, hvis partierne, der peger på S-formand Mette Frederiksen som statsminister, stod ”helt og aldeles samlet” i kampen mod integrationsydelsen.

Pape blev ikke informeret om teleskandale
Landets justitsminister blev først orienteret om en alvorlig fejl, der kan have givet forkerte domme i retssager, nærmest samtidig med at nyheden landede i pressen

Og det, selv om Rigspolitiet har kendt til fejlen siden 2018.

Det skriver Berlingske på baggrund af et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). 

Han fastslår over for avisen, at han som øverste ansvarlige for både Rigspolitiet og Rigsadvokaten aldrig er blevet orienteret om den alvorlige systemfejl med teleoplysninger udleveret til politiet.

Fejlen kan i årene 2012-2019 have haft betydning for kvaliteten af afgørende beviser i alvorlige straffesager.

Politiet har ventet alt for længe med at orientere om så alvorlig en fejl, siger Peter Skaarup (DF), netop afgået formand for Folketingets Retsudvalg.

Den Korte Radioavis spredte påstande om Henrik Sass
Da Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen meldte sig syg, trak sig som ministerkandidat og anklagede pressen for at have været ualmindeligt hård ved ham, talte mange om Ekstra Bladets rolle. 

Men også et af Danmarks mest populære og aflyttede radioprogrammer, Den Korte Radioavis på Radio24syv, er gået hårdt til Henrik Sass Larsen. To dage før Sass Larsens sygemelding fremsatte en af programmets værter således påstande om politikerens privatliv, skriver blandt andre Altinget.

Den fiktive radiovært Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm hævder, at Sass Larsen har et forhold til en navngiven socialdemokratisk mand, og at Sass Larsen har et narkotikamisbrug.

Man kan diskutere, om programmet gør lytterne forvirrede over, om det er satire eller en slags nyheder, siger eksperter. Men Radio24syv afviser kritikken. Læs interviewet med direktør Jørgen Ramskov her:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00