Dagens overblik: Morten Østergaard varsler mere borgerligt samarbejde

NYHEDSOVERBLIK: Afstanden mellem De Radikale og Socialdemokratiet er større, end den har været i årtier, lyder det fra Morten Østergaard (R). Få dit politiske nyhedsoverblik her, hvor regeringen præsenterer sit udspil, der blandt andet skal skærpe straffene for vanvidsbilisme.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Det er snart en uge siden, at regeringen indgik en boligaftale med Dansk Folkeparti.

Hele seancen udstillede endnu en gang det dårlige forhold mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre, og læser man forsiden af Politiken i dag, er der ikke meget, der tyder på forbrødring.

Ifølge De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er der den seneste tid sket et ”grundlæggende socialdemokratisk skift fra nogle fælles værdier”, der har ført til en ”ideologisk forskel, som er tydeligere nu, end den har været i årtier”.

Han varsler over for Politiken, at partiet i stigende grad vil forsøge at indgå nyt samarbejde med Venstre og de øvrige oppositionspartier om blandt andet arbejdsmarkedspolitik, på erhvervsområdet og i europapolitikken.

"Vi mener stadig, at forudsætningen for at komme igennem med vores politik er bedst i den nuværende konstellation. Men det er jo ikke et svar, der nødvendigvis er sådan til evig tid," siger han til avisen.

Hos Socialdemokratiet tager man udmeldingen med sindsro.

”Jeg ser nu sådan på det, at der er grund til at glæde sig over de resultater, vi allerede har opnået i samarbejde i de første måneder af regeringens liv,” siger politisk ordfører Jesper Petersen til Politiken.

På Twitter her til morgen fornøjer man sig i Dansk Folkeparti over skænderiet i centrumvenstre.

”Er det ikke bare tomme tønder, der buldrer?” spørger partiformand Kristian Thulesen Dahl og betvivler, at De Radikale tør sætte handling bag ordene.

Hvis du ønsker at blive endnu klogere på det slidte forhold mellem Radikale og Socialdemokratiet, kan du lytte til Altingets podcast Ajour i dag, hvor vores politiske kommentator, Erik Holstein, tager temperaturen.

Læs også

Ny indsats mod vanvidskørsel
Her til morgen klokken 9 præsenterer justitsminister Nick Hækkerup (S) et nyt udspil, der blandt andet skal gøre op med hensynsløs bilkørsel.

Står det til regeringen, skal der fremover indføres en hovedregel om, at gerningsbilen konfiskeres ved vanvidskørsel, uanset at bilen er ejet af en anden end føreren.

”Hvis et par bandemedlemmer kører vanvidskørsel op ad Helsingørmotorvejen, kan politiet, når det stopper dem, tage kørekortet, beslaglægge, konfiskere og bortsælge bilen. Pengene kommer i statskassen, og de to bandetyper må tage Kystbanen og skaffe et Rejsekort, så de kan komme hjem,” siger Nick Hækkerup til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Ministeren erkender åbent, at forslaget kan risikere at ramme andre end dem, der begår lovbruddet. Hvad enten det drejer sig om leasingselskaber eller privatpersoner, der låner deres bil ud, bør de også stå til ansvar.

”Hvis det er et leasingselskab, så er det rigtigt, at det ikke ser bilen igen. Det skal tænke sig rigtig godt om og undersøge grundigt, inden det leaser biler ud. Det kan rejse erstatningskrav over for dem, der har begået vanvidskørsel,” siger Nick Hækkerup.

Altinget følger pressemødet klokken 9, hvor regeringen præsenterer hele sit udspil

Miljøminister vil forbyde brændeovne
Køber man et hus med brændeovn fra før 2003, skal den skiftes inden for et år. Ellers vanker der bøde. Sådan lyder et forslag fra miljøminister Lea Wermelin (S).

”Hvert år dør tusindvis af danskere for tidligt af luftforurening. Vi ved, at brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et første skridt mod renere luft herhjemme,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Danmark er et af de lande, der har flest brændeovne per indbygger. Privat brændefyring er samtidig den største danske bidragsyder til partikelforurening, skriver ministeriet.

Lovforslaget er i høring fra 5. februar frem til 3. marts 2020.

Kommuner vil droppe resultatlønnede konsulenter
En række kommuner overvejer i disse dage, om det fremover skal være muligt at tilknytte konsulenter på resultatlønnede kontrakter til at finde besparelser på socialt udsatte.

Det skriver Altinget Social.

Det sker, efter at Altinget i december og januar afslørede, hvordan i alt 31 kommuner benytter sig af konsulenter til at finde besparelser på socialt udsatte. Størstedelen af aftalerne er baseret på kontrakter, der sikrer konsulenterne højere betaling, jo større besparelser de er med til at sikre kommunerne.

Derudover har tre kommuner allerede endegyldigt sagt farvel til aflønning af konsulenterne via den kritiserede no cure no pay-model, der kun udløser betaling, hvis der opnås en besparelse.

Det viser en gennemgang af udvalgs- og byrådsmødereferater hos de 31 kommuner, som har eller har haft et samarbejde med eksterne konsulenter om at finde besparelser på indsatser og tilbud til handicappede borgere.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Regeringen præsenterer initiativer, der skal styrke og løfte den nuværende indsats mod vanvidskørsel. Justitsminister Nick Hækkerup (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) vil være til stede på pressemødet.
  • Klokken 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i dag i to åbne samråd. Her skal han blandt andet svare på spørgsmål om udvælgelse af de kommende 500 kvoteflygtninge.
  • Klokken 10.15: Skatteminister Morten Bødskov (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) skal i åbent samråd. De skal blandt andet redegøre for, hvordan tredoblingen af afgiften på engangsservice og bæreposer af plastik vil påvirke forbruget af genbrugsplast samt biobaseret og bionedbrydeligt plast.
  • Klokken 18.00: USA's præsident, Donald Trump, vil på et pressemøde i Det Hvide Hus kommentere Senatets frifindelse af ham i den rigsretssag, der blev afgjort onsdag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00