Dagens overblik: Nu får flygtninge og indvandrere brev om, at de kan rejse tilbage

OVERBLIK: Flere tusinde borgere får i disse dage et informationsbrev om, at de kan få 140.000 kroner, hvis de rejser tilbage til deres oprindelsesland. Men det er chikane, hvis det bliver sendt til folk, der er født og opvokset i Danmark, lyder det fra Radikale. Få de vigtigste politiske nyheder her.  

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.  

Vi starter hos Berlingske, der kan fortælle, at flere tusinde borgere allerede har eller vil modtage et informationsbrev fra kommunen om, at de kan få 140.000 kroner, hvis de rejser tilbage til deres oprindelsesland.  

Det sker som en del af det såkaldte paradigmeskifte. Her skærpede den tidligere regering sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kommunernes pligt til at orientere en række borgere om muligheden for såkaldt repatriering, der betyder, at flygtninge og indvandrere frivilligt flytter tilbage til deres tidligere hjemland.  

Ifølge Berlingske kan personer med indvandrerbaggrund, der er født og opvokset i Danmark også regne med at få et brev.  

Det møder kritik fra Radikale:   

“Det tenderer til at være chikane og symbolpolitik. Vi har ikke noget imod, at man har en repatrieringsordning for flygtninge, der ikke har været her i lang tid, men det er vanvittigt at sende den slags til folk, der har boet her hele livet,” siger partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg. Han tilføjer, at partiet vil tage loven op med Socialdemokratiet.  

Socialdemokratiet afviser dog kritikken, fordi der er tale om en frivillig ordning.  

Minister indfører initiativer fra ghetto-pakke 
På trods af at kommuner og skoleleder har advaret mod at indføre tiltag fra den tidligere regerings ghetto-pakke, er det netop hvad Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har gjort. Det skriver DR.  

Fra 1. august er skoler med mange elever fra socialt udsatte boligområder forpligtet til at sprogteste elever i 0. klasse. Samtidig indføres der en fraværsstraf, der gælder på alle landets folkeskoler, hvor skolerne skal indberette det til kommunen, hvis et barn har mere end 15 procent fravær i løbet af et kvartal.  

Men skolerne er ikke klar til at indføre tiltagene. Det har formand for KL's børne- og undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S), tidligere påpeget. 

Samtidig har flere skoleledere forholdt sig kritisk til prøverne i 0. klasse, som kan betyde, at elever skal gå et skoleår om. 

Ministeren anerkender, at prøverne risikerer at få en hård start. 

“Jeg sætter prøverne i gang velvidende, at det kan blive en bumlet start, for de er simpelthen for vigtige til, at jeg vil udskyde dem et helt år,” udtaler børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en skriftlig kommentar til DR. 

Hun ønsker ikke at stille op til interview om sagen på nuværende tidspunkt og har ingen kommentarer til bekymringen om fraværsstraffen. 

Der skal igen løbes på Storebæltsbroen 
Pernille Rosenkrantz-Theil er dog ikke den eneste minister, der har travlt i disse dage.  

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har meddelt, at han igen vil gøre det muligt at holde motionsløb på Storebæltsbroen.  

“Danmark er et smukt land, og ligesom mange andre nyder jeg at se og opleve vores landsdele fra forskellige vinkler. I den forbindelse mener jeg, at vores store vej- og broforbindelser skaber gode muligheder for at forene motion og bevægelighed med netop en unik oplevelse af vores land, og det skal vi udnytte. Det er dog vigtigt, at det sker på en måde, så det er til så lille en gene for trafikken som muligt,” udtaler han i en pressemeddelelse

Minister: Cigaretpriserne skal op 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) barsler med politiske initiativer, som skal bekæmpe rygning. Det forklarer han i et interview med Politiken, hvor han blandt andet afslører, at han er klar til at lade priserne på cigaretter stige. Dog uden at afsløre hvor meget prisen skal stige.  

“Jeg kommer ikke til at sige et beløb. Ikke i dag. Og jeg kommer heller ikke til at sige, hvornår jeg siger det. Eller hvornår prisstigningen kommer til at gælde fra. Men jeg kan sige så meget, at prisen kommer til at stige. Og den kommer til at stige mærkbart,” siger han.

Reaktioner på nyt sekretariat i Statsministeriet 
Så skal vi også lige runde reaktionerne på gårsdagens udmelding fra statsminister Mette Frederiksen (S), der meldte ud, at hun opretter et nyt sekretariat i Statsministeriet og gør sin tætte rådgiver Martin Rossen til stabschef. I samme åndedrag gør Frederiksen ham til medlem af Folketingets to magtfulde udvalg – Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget.    

Det har fået Radikale til at kræve, at sagen bliver taget op i Folketingets Præsidium, fortæller partiets medlem af Præsidiet, Jens Rohde, til DR.  

Også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har været ude og kritisere Mette Frederiksens beslutning.  

“Normalt vil det være sådan, at hvis man skal ansætte en leder af et sekretariat i centraladministrationen, så skal der være et jobopslag, som folk kan søge. Så vælger man den bedst kvalificerede. Men her tager man bare en partisoldat. Det med at infiltrere centraladministrationen og politisere den er ikke en del af den danske forvaltningstradition. Det er sådan noget, man ser i USA, ikke i Danmark,” siger han ifølge TV 2.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)









0:000:00