Dagens overblik: Nu skal folkeskoleelever til eksamen i musik og madlavning

NYHEDSOVERBLIK: Landets folkeskoleelever skal til eksamen i kreative fag fra næste skoleår. Og ventetiden på klagesager om udlændinges ophold har nået sit højeste. Få morgenoverblikket over de politiske nyheder her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik.

Vi begynder i folkeskolen, for nu skal de ældste elever ikke længere kun kunne komme til eksamen i de boglige fag. Også fag som musik, billedkunst og madkundskab skal fremover være prøvefag.

Det fremgår af en ny prøvebekendtgørelse fra Undervisningsministeret, der netop er blevet offentliggjort, og som skal gælde fra næste skoleår.

”Jeg har altid ment, at det var en uskik, at man kun måler børn på de boglige fag. For vi er som mennesker skruet forskelligt sammen,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til DR.

Jeg har altid ment, at det var en uskik, at man kun måler børn på de boglige fag. For vi er som mennesker skruet forskelligt sammen

Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Børne- og undervisningsminister

”Vi skal huske på, at vi har brug for børnene, uanset hvem de er, og hvad de er bedst til, og det signal skal vi også sende til dem,” siger hun.  

Ventetid på udlændingesager topper
Sagsbehandlingstiderne for klagesager om familiesammenføring og opholdstilladelse er på deres højeste. Det skriver Berlingske på baggrund af et folketingssvar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Den gennemsnitlige ventetid på at få behandlet sin klage er nu på 273 dage, som er det højeste, siden Udlændingenævnet blev oprettet.

Og det er alt for lang tid, mener Enhedslisten.

”Sagsbehandlingstiderne er alt for lange, og det skal der gøres noget ved, for det har store konsekvenser for de personer, det handler om. Særligt hvis man bliver smidt ud af landet, men det senere viser sig, at der er blevet truffet en forkert afgørelse,” siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, som har stillet spørgsmålet til ministeren.

Hangar bliver dyrere
Prisen på den kommende F35-base ved Skrydstrup bliver ved med at stige. Siden projektet blev vedtaget for tre år siden, er prisen steget med i alt 450 millioner kroner, så det seneste prisoverslag på hangarer og værksteder til Forsvarets nye kampfly lyder nu på 1,1 milliard kroner.

Det skriver DR.

”Det her bliver en dyr omgang, og det skyldte man egentlig at fremlægge for befolkningen, inden man besluttede det,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Prisstigningerne skyldes blandt andet, at man i 2018 besluttede at flytte anlægget til et andet område af flyvestationen af hensyn til støjramte naboer. Siden da er udgifterne steget med yderligere 190 millioner kroner. Ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skyldes det, at man nu er nået til at udarbejde et konkret projektforslag.

”I den proces er der blandt andet estimeret øgede udgifter til byggemodning, etablering af varmecentral, omkringliggende infrastruktur, håndtering af arbejdsmiljø og bevogtning af byggeplads,” skriver Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Læs også

Grønlands finanslovsaftale i hus: Dyrere tobak og alkohol
Mens vi stadig venter på at se næste års finanslov her i Danmark, er grønlænderne blevet enige om deres.

Mandag indgik regeringspartierne Siumut og Nunatta Qitornai med støtte fra Demokraatit en finanslovsaftale, skriver DR.

Herunder hører også en aftale om nye afgifter, som betyder, at det allerede tirsdag blev dyrere at købe blandt andet sukker, alkohol og tobak.

Et kilo sukker er blevet ti kroner og 31 øre dyrere – og dermed er prisen på alle varer, der indeholder sukker i en eller anden form, steget fra den ene dag til den anden. Også prisen på alkohol, cigaretter og andet tobak og plastikposer er steget.

”Pengene fra indtjeningen på afgifter skal bruges til bedre vilkår for familier og børn. Der er behov for penge for at højne uddannelsesniveauet i landet,” siger Grønlands finansminister, Vittus Qujaukitsoq fra partiet Nunatta Qitornai, til det grønlandske medie Sermitsiaq.

De nye afgifter skal give det offentlige indtægter på omkring 200 millioner kroner.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Nato-landenes udenrigsministre holder møde i Bruxelles, hvor de blandt andet skal forberede topmøde i London i begyndelsen af december.
  • Klokken 9: Kommissionen om Skat holder afhøringer
  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 16.30: Udviklingsminister Rasmus Prehn til debataften med Mellemfolkeligt Samvirke og Globalhagen Kitchen. Han skal blandt andet debattere sin rolle som selvudråbt solidaritetsminister, og hvordan Danmarks samarbejde med udviklingslandene bliver mere solidarisk.
  • Hele dagen: 30-årsdagen for FN's børnekonvention markeres. I dag er det 30 år siden, at en række lande vedtog børnekonventionen om børns rettigheder. Danmark tiltrådte konventionen i 1991.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00