Dagens overblik: Ny minister vil undersøge politiet efter "en vaskeægte skandalesag"

NYHEDSOVERBLIK: Nick Hækkerup (S) vil undersøge politiet efter sag om mangelfulde teledata i retssager. EU's ledere er endelig blevet enige om topposter, og så får beboerne på Sjælsmark nu lov til at spise på deres værelser. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

God formiddag og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik her fire uger efter, at danskerne stemte til folketingsvalget.

Siden valget har Danmark fået en S-regering, og nu markerer den nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) sig for første gang.

Han har nemlig besluttet at sætte en række uvildige eksperter til at kontrollere politiet og anklagemyndighederne i sagen om en omfattende it-fejl hos politiet, der har betydet, at 10.776 sager om alvorlig kriminalitet fra 2012 til 2019 skal gennemgås på ny.

Ifølge Nick Hækkerup er det vigtigt at sikre, at dem, der har begået fejlen, ikke skal undersøge sig selv:

”Teledatasagen er efter min mening en vaskeægte skandalesag. Der, hvor vi står nu, kan vi ikke være sikre på, at de uskyldige er gået fri, og dem, som er skyldige i forbrydelser, er blevet dømt. Det ryster i tilliden til vores retssamfund,” sagde justitsministeren på et pressemøde tirsdag ifølge DR.

Den uvildige kontrolgruppe skal bestå af to forsvarsadvokater, en landsdommer, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert.

Læs mere her.

Sjælsmark-beboere får lov til at spise på værelser
Udrejsecenter Sjælsmark har været til heftig debat lang tid, og nu tager den nye regering første initiativ på området.

Selvom det stadig er regeringens holdning, at afviste asylansøgere skal rejse hjem, så får beboerne på udrejsecenteret nu lov til at spise mad på deres egne værelser:

"Vi har også et særligt ansvar for de børn, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark. De har ikke selv valgt den situation, de står i. Derfor bliver der nu mulighed for at spise med familien på værelset. Det sker blandt andet efter anbefaling fra Røde Kors," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ifølge DR

Regeringsledere enige om EU's nye ledelse
Tirsdag aften lykkedes det endelig for Europas ledere at vælge dem, der skal lede EU i de næste fem år.

Danske Margrethe Vestager var i spil til den magtfulde post som kommisionsformand, der dog gik til den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen. I stedet ender Vestager med at blive ledende næstformand for EU-kommissionen. 

På Altinget kan du både finde portrætter af de nye EU-ledere, en dugfrisk analyse fra EU-analytiker Thomas Lauritzen og en podcast med reaktioner fra Margrethe Vestager og statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs også

Arbejdsgivere afviser S-mærkesag
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde kun lige præsenteret sin nye regering på Amalienborg, før hun gjorde det klart, at det første punkt på dagsordenen bliver at gå i gang med arbejdet om en differentieret pensionsalder.

Socialdemokratiet har dog hverken flertal for idéen i folketingssalen, ligesom det ikke fremgår af det politiske forståelsespapir, der blev udarbejdet i samarbejde med Radikale, SF og Enhedslisten.

S-formanden har dog holdt fast og vil nu inddrage arbejdsmarkedets parter i arbejdet. Men en af parterne, nemlig arbejdsgiverne, afviser allerede på forhånd regeringspartiets mærkesag:

”Grundlæggende er vores tilgang, at der er behov for tiltag, som øger beskæftigelsen yderligere, og bestemt ikke noget, der trækker i den anden retning,” siger Jacob Holbraad, der er administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, til Berlingske.

”Vi er bekymret for, at en sådan ret betyder, at der er mennekser, som får adgang til en tidligere pension, men som i virkeligheden ikke har brug for det. Altså, at vi kommer til at sende raske og arbejdsduelige mennesker tidligere på pension, og det har vi absolut ikke brug for,” supplerer Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri.

Både Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening understreger dog, at parterne møder op, hvis statsministeren inviterer til forhandlinger.

Læs hele historien her.

V og DF kræver klimasvar fra regeringen
Et andet vigtigt tema i valgkampen var klima og miljø, og det har den nye regering også sat ambitiøse mål for at efterleve.

I forståelsespapiret står der blandt andet, at udslippet af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent i 2030, men der mangler svar på hvordan.

Det mener Venstre og Dansk Folkeparti, skriver Politiken.

”Det er fint at have visioner og mål, men der skal mere til. Og nu ser vi frem til, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet begynder at anvise konkrete tiltag og finansiering,” siger Venstres politiske ordfører Britt Bager (V) blandt andet.

Klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) medgiver, at der ikke er en plan for hele finansieringen:

”Nogle gange i politik skal du sætte mål, der er så ambitiøse, at du i virkeligheden ikke ved, hvordan du skal opnå dem. Normalt er det en meget dårlig ide for en regering. Normalt vil finansministeren sige: aldrig i livet. Men i denne sammenhæng har vi en anden situation. For vi kan ikke forhandle med naturen,” siger han til Politiken.

Læs hele interviewet med den nye minister her.

Tesfaye fjerner Støjbergs strammetæller
Til og med tirsdag kunne man besøge Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside og blive præsenteret for en tæller, der viste, hvor mange stramninger regeringen havde gennemført på udlændingeområdet.

Men den er væk nu.

Den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har nemlig som lovet fjernet strammetælleren og erstattet den med en video af sig selv, hvori han blandt andet siger:

”De seneste år har det været en målsætning i sig selv at tælle, hvor mange gange vi ændrer lovgivningen. Den slags mener jeg, at vi lige så stille skal stoppe med.”

Og hans forgænger på posten er ikke ligefrem overrasket:

”Det kan ikke komme som nogen overraskelse, nu hvor regeringen lemper udlændingepolitikken. Hvis de skulle have en tæller på hjemmesiden, skulle det være en, der talte deres lempelser i stedet for,” siger Inger Støjberg (V) til TV 2

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00