Dagens overblik: Ny skatteaftale får Klimarådet til at frygte fravalg af grønne teknologier

NYHEDSOVERBLIK: Efter en ny aftale, hvor indførslen af en ensartet CO2-afgift udskydes til 2023, frygter Klimarådet, at virksomheder fravælger grønne teknologier. Enhedslistens kritik af skatteaftalen kan blive giftig for Radikale og SF, mener Altingets politiske kommentator. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

I går kunne finansminister Nicolai Wammen (S) atter præsentere en aftale på et pressemøde i Statsministeriet. Denne gang var han flankeret af Venstre, Radikale, SF og Konservative, og aftalen var en ny grøn skattereform.

Partierne er enige om, at der skal indføres en ensartet CO2-afgift. Men den skal først komme fra 2023, og det er endnu uvist, hvordan den skal udformes. Der vil i stedet først blive nedsat en ekspertgruppe, som skal udarbejde et forslag til, hvordan sådan en afgift skal skrues sammen.  

Den manglende plan for en fremtidig ensartet CO2-afgift i tirsdagens aftale, får nu Klimarådet til at frygte, at virksomheder vil fravælge grøn teknologi. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

”Hvis en virksomhed står og skal lægge sig fast på nogle langsigtede investeringer i for eksempel nyt maskineri lige nu og skal vælge mellem grønne og sorte modeller, så har den brug for en sikkerhed for, hvad der kan betale sig,” siger Klimarådets formand, Peter Møllgaard, til Ritzau og tilføjer:

”Og med den her aftale risikerer man i virkeligheden, at virksomheden alt for længe holder fast i gammel og fossil teknologi frem for at vælge klimavenligt.”

EL-kritik kan blive giftig for R og SF
Tirsdagens grønne skatteaftale blev uden et af regeringens støttepartier, Enhedslisten, som ellers har været med til at præsentere næsten alle de andre aftaler, som regeringen har landet i den seneste uges tid, heriblandt også en aftale om grønne bilafgifter.

Men kort tid før aftalen landede, forlod Enhedslisten forhandlingerne med beskeden om, at aftalen var et ”enormt klimasvigt” og ”et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling”.

Partiets kritik af aftalen kan blive giftig for de to støttepartier – Radikale og SF – som er blevet tilbage. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i et interview med Altinget Energi og Klima.

”Men Enhedslisten går alligevel til stålet i kritikken af den grønne skatteaftale, og for SF og Radikale er det ikke sjovt, når Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, taler om ’et kæmpe klimasvigt’. Hvis Enhedslisten vinder mange vælgere fra SF oven på aftalen, kan det føre til åbne konflikter mellem de to partier. Her trækker den grønne skattereform i modsat retning af finansloven, der kittede regeringen og støttepartierne sammen,” siger Erik Holstein til Altinget Energi og Klima. 

Læs også

Radikale: Ny forklaring om lovhjemmel i minksag ændrer intet
Det ændrer ikke på behovet for at undersøge forløbet bag minksagen, at en tidligere embedsmand vurderer, at der var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Sådan lyder det fra Radikales Jens Rohde, som er formand for det udvalg i Folketinget, der skal tage stilling til, hvilken type undersøgelse der skal igangsættes. Det skriver Berlingske.

”En del af en undersøgelse skal også finde ud af, hvad der er lovbrud, og hvad der ikke er. Og jeg er jo ikke jurist, jeg kan ikke vurdere det, men det ændrer jo ingenting i forløbet. Tværtimod bestyrker det netop behovet for at få det hele undersøgt, så alt kan blive klarlagt, og det er også i regeringens egen interesse. Derfor kan jeg kun opfordre regeringen til, at den også medvirker,” siger han til Berlingske.

Politiken bragte tirsdag morgen et interview med den tidligere embedsmand Tage Siboni. Han var med til at skrive den lov, som både embedsmænd i Justitsministeriet, Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen har vurderet ikke havde grundlag for en aflivning af alle mink. I interviewet går han i rette med den vurdering og konkluderer i stedet, at der faktisk var hjemmel.

Regeringen er klar med plan for cirkulær økonomi
Miljøminister Lea Wermelin (S) har lavet en ny national handlingsplan, som skal sikre et mere bæredygtigt forbrug af ressourcer i Danmark frem mod 2032.

Det skriver Altinget Miljø.

Overordnet set skal planen sørge for mere genanvendelse samt en generel begrænsning af danskernes forbrug.

Det skal ske ved hjælp af i alt 126 initiativer, som er delt op i fem kategorier. Initiativerne handler blandt andet om at sikre mindre affald, bedre genanvendelse, mindre madspil og mindre brug af plastik.

Det sker i dag

  • I dag træder den delvise nedlukning af Danmark i kraft i 38 kommuner, hvor skoleelever og studerende sendes hjem, og blandt andet restauranter, barer og teatre lukker.
  • Klokken 10.00: Kulturminister Joy Mogensen (S) er i dag kaldt i samråd om bevillingen til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.
  • Klokken 12.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd om Rockwoolfondens analyse om aktivering og virksomhedspraktik.
  • Klokken 13.00: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er i dag kaldt i samråd om Forsvarets rolle i forbindelse med aflivningen af minkbesætninger.
  • Klokken 14.30: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i åbent samråd om politiets actioncard i minksagen. Samrådet er en fortsættelse af det åbne samråd, der fandt sted torsdag 3. december.
  • Klokken 15.30: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om sin egen rolle i minksagen.
  • Klokken 18.00: Der forhandles om en ny flerårsaftale for dansk politi i Justitsministeriet uden en bagkant.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00