Dagens overblik: Pædagoger opfordrer til delvis nedlukning, og fagbevægelsen frygter fyringer i detailhandlen

NYHEDSOVERBLIK: Det er uforståeligt, at landets dagsinstitutioner ikke er omfattet af regeringens nye julerestriktioner. Det mener pædagogernes fagforening, som opfordrer til nødpasning. HK Handel er bekymret for konsekvenserne for de ansatte i detailhandlen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste politiske overblik.

Julen nærmer sig med hastige skridt, men samtidig stiger smitten med coronavirus. Det har nu fået regeringen til at indføre yderligere restriktioner, som skal begrænse smitten i juletiden. Turen er nu kommet til detailhandlen, som er velbesøgt af danskere, der er på juleindkøb.

Allerede i dag skal alle stormagasiner og butikscentre holde lukket, mens resten af detailhandlen følger efter juledag. Undtaget er dog apoteker og dagligvarebutikker, ligesom det var tilfældet under forårets nedlukning.

De nye tiltag rammer dog også de børn, der skulle i skole i næste uge eller bruge dagene op til jul på fritidshjemmet eller i SFO’en. Alle skoleelever skal nemlig hjemsendes fra mandag, og fritidstilbud for eleverne skal holdes lukket. Læs mere om de nye restriktioner her.

Læs også

Pædagoger opfordrer til nødpasning
Netop hjemsendelsen af skoleeleverne får ros fra pædagogernes fagforening, BUPL. Men det er dog ikke nok, lyder det fra foreningen i en pressemeddelelse. Der bør nemlig også sættes ind i landets daginstitutioner, som ikke er omfattet af de nye restriktioner, og som derfor skal holde åbent som normalt.

Pædagogernes formand, Elisa Rimpler, opfordrer til, at der bliver indført nødpasning i løbet af julen ligesom under forårets nedlukning, hvor det kun er udvalgte grupper, der kan få tilbudt pasning.

Elisa Rimpler peger på, at der er en markant stigning i antallet af smittede pædagoger i dagtilbuddene. Lige nu er der flere smittede ansatte i vuggestuer end på landets plejehjem og i skolerne.

Fagforening frygter fyringer og konkurser
Hos den fagforening, som repræsenterer en del af dem, der bliver ramt af julerestriktionerne, er der bekymring for, hvad det medfører af konsekvenser. Fagforeningen HK Handel frygter, at nedlukningen vil koste flere butiksansatte jobbet.

Det skriver Ritzau ifølge Finans.

Fagforeningen peger på, at julen er en højtid, hvor detailhandlen har en stor omsætning. Og det er også ofte i denne tid, at der tjenes penge hjem, som virksomheden skal leve af de kommende måneder.

”Derfor kan jeg godt frygte, at det her vil medføre, at flere af vores medlemmer bliver arbejdsløse, og at vi vil se virksomheder, der hen over vinteren og foråret vil gå konkurs,” siger HK Handels formand, Per Tønnesen, til Ritzau.

Hos Dansk Industri bliver de nye tiltag modtaget med forståelse. Men der er samtidig et ønske om, at der fremadrettet sikres mere forudsigelighed og en længere planlægningshorisont, ”så der ikke kommer nye restriktioner nærmest fra dag til dag”, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Restriktioner for nytåret ventes i næste uge
Mens nedlukningen af detailhandlen primært sker med øje for at begrænse smitten i forbindelse med juleaften, arbejder sundhedsmyndighederne videre på, hvordan det undgås, at smitten kan stige i forbindelse med nytårsaften.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet onsdag aften. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Det er forventningen, at regeringen vil kunne give nyt i næste uge om, hvad coronavirussen får af betydning for fejringen af nytårsaften. Der er allerede nu en opfordring til, at sammenkomster i private hjem ikke har mere end ti deltagere, og derudover er alle restauranter og al natteliv fortsat lukket.

Vanskelige SU-besparelser skal finansiere politiaftale
På falderebet får du en nyhed med, der ikke er relateret til de nye restriktioner. Den handler i stedet om det nye politiforlig. En del af den nye aftale skal nemlig finansieres ved at mindske udgifterne til SU til udenlandske studerende.

Og det lægger et yderligere pres på Folketingets partier, som i forvejen har lovet hinanden, at udgifterne skal skrues ned, efter de har ramt et aftalt loft. Det skriver Altinget Forskning

Udfordringen er dog, at Danmark risikerer at få enten EU-Domstolen eller EU-Kommissionen på nakken, hvis der indføres forskelsbehandling mellem danske studerende og studerende fra et andet EU-land. Ifølge EU-reglerne er de studerende, som arbejder mindst 10-12 timer om ugen i Danmark, vandrende arbejdstagere, og derfor skal de have adgang til samme velfærdsydelser som danskerne.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet er tredjebehandling af anden del af finansloven for 2021. Den første del blev behandlet i går. Mødet byder også på en forespørgsel til statsminister Mette Frederiksen (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa.
  • Klokken 10.00: Torsdag stemmes en ny voldtægtslov, der bygger på samtykke, igennem i Folketinget. Udenfor Christiansborg mødes kvindeorganisationer, aktivister og voldtægtsofre for at råbe hurra, når loven vedtages.
  • Klokken 13.00: Folketingsudvalg mødes om næste træk i instrukssagen. Der er lige nu et flertal for en uvildig advokatundersøgelse, som skal vurdere Instrukskommissionens delberetning, og hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag.
  • Klokken 13.00: Regeringen og arbejdsmarkedets parter indleder i dag trepartsforhandlinger, som skal komme med forslag til, hvordan der bliver sat ind på hele arbejdsmarkedet for at få stoppet krænkende adfærd generelt på arbejdspladserne.
  • Klokken 15.00: Sundheds- og ældreministere Magnus Heunicke (S) er i åbent samråd om regeringens politiske kontrol af danske sundhedsmyndigheder under coronapandemien.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00