Dagens overblik: Partier enige om anklageskrift mod Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: Der er nu enighed om, hvad Inger Støjberg (V) skal tiltales for i en rigsretssag. Mette Frederiksen byder USA velkommen tilbage i kampen mod klimaforandringer. Få overblik over torsdagens politiske nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst
 

Godmorgen og velkommen til torsdagens korte politiske nyhedsoverblik.

Vi starter på Christiansborg, hvor et flertal af Folketingets partier onsdag eftermiddag blev enige om, hvilken tiltale der skal rejses mod den tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) i en rigsretssag.

Det skriver TV 2 og Berlingske.

Formanden for det særlige underudvalg, som behandler spørgsmålet, Jeppe Bruus (S) vil dog endnu ikke fortælle, hvad anklageskriftet indeholder, da Inger Støjberg først skal have mulighed for at kommentere indholdet.

Både TV 2 og Berlingske erfarer dog, at Støjberg tiltales for at have iværksat ulovlig administration, da hun var minister. Ifølge TV 2 bliver det derudover en skærpende omstændighed, at den tidligere V-minister talte usandt for Folketinget.

Frederiksen ser frem til styrket samarbejde med USA
Fra Christiansborg til USA. Vi kan nemlig ikke komme udenom den nye amerikanske præsident Joe Biden, som løber med størstedelen af opmærksomheden i dagens mediebillede. Indsættelsen fik også statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne på Facebook, hvor hun udtrykker sin glæde over, at den nye præsident vil genoptage amerikansk fokus på klimakampen.

”Særligt glæder jeg mig til at byde USA velkommen tilbage i kampen mod klimaforandringerne. En kamp, vi igen deler. Dygtige danske virksomheder står stærkt på det amerikanske marked. Og de står klar i startboksen til at levere de løsninger, som USA nu får brug for i den grønne omstilling,” skriver Mette Frederiksen, der også tilføjer, at hun ser frem til et samarbejde om Arktis.

Stort tillykke til Joe Biden. USA’s 46. præsident 🇺🇸 Det er mit håb, at præsident Biden bliver en samlende kraft efter...

Slået op af Mette FrederiksenOnsdag den 20. januar 2021

Regeringen kritiseres for besøgsforbud i ny epidemilov
En række organisationer vil have ændret regeringens forslag til en ny epidemilov. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen lægger op til at videreføre muligheden for at indføre besøgsforbud og restriktioner på landets plejehjem under en epidemi. Men det vækker kritik fra blandt andet Institut for Menneskerettigheder, Ældre Sagen og Etisk Råd.

Sidstnævnte anbefaler, at der nedsættes en minimumsgrænse for, hvor meget mulighederne for besøg kan indskrænkes, og Institut for Menneskerettigheder mener, at det kun bør gælde i fællesområder og ikke i plejehjemsbeboeren egen bolig.

Danmark lægger pres på EU til topmøde om vacciner
Torsdag aften deltager statsminister Mette Frederiksen i et virtuelt EU-topmøde med sine europæiske kollegaer, hvor de blandt andet skal drøfte vaccineproduktion. Her forventes det, at Mette Frederiksen vil lægge pres på EU-Kommission og bede dem sætte tommeskruerne på vaccineproducenterne.

Det skriver Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, i en optakt til topmødet.

Ifølge Altingets oplysninger vil den danske statsminister have EU-Kommissionen til at ”tage fat i kraven på Pfizer” i forsøget på at finde en løsning, der kan sikre, at Danmark kan holde sin vaccineplan. Pfizer har meddelt, at blandt andet Danmark vil modtage færre vacciner i løbet af første kvartal end hidtil forventet.

Derudover vil Mette Frederiksen også bruge mødet til at opfordre til en hurtigere udrulning af vaccinen fra AstraZeneca. Det skal sørge for, at vaccinen kan tages i brug lige så snart den bliver godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, hvilket forventes at ske i slutningen af måneden.
 
Det sker i dag

  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om overbelægning i danske fængsler og arresthuse. 
  • Klokken 10.30: Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i samråd om konsekvenserne af EU's anprisningsregler i forhold til salg af probiotikaprodukter.
  • Klokken 13.00: Folketingets Finansudvalg har i dag kaldt boligminister Kaare Dybvad (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om Niels Bohr-bygningen.
  • Klokken 18.00: Lederne af de 27 EU-lande mødes via video. EU's ledere skal drøfte koordinering af indsatsen mod covid-19-pandemien, herunder blandt andet en storstilet udrulning af vacciner.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00