Dagens overblik: Partier kræver hasteindgreb mod vælgererklæringer

NYHEDSOVERBLIK: Partier vil have et hasteindgreb, så snyd med vælgererklæringer stoppes, mens Joachim B. Olsen gør status over, hvad der gik galt for Liberal Alliance. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske overblik leveret direkte fra Allinge.
 
Folkemødet kommer vi tilbage til, for vi starter et andet sted, nemlig med vælgereklæringssnyd.
Flere partier kræver nu, at det nye Folketing udarbejder en ny hastelov om vælgererklæringer allerede inden sommerferien. Det skriver Berlingske.

”Det er et spørgsmål, som haster. Det går simpelthen ikke, at vi belønner dem, der snyder og bedrager systemet – at det er den stærkes ret, der gælder,” siger Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti.

Kravet kommer, efter partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen har benyttet sig af et hul i loven, der har gjort det muligt hurtigere at kunne registrere underskrifter til partierne.

Både Konservative og SF bakker op om at suspendere det digitale system.

Et enigt Folketing besluttede i 2013, at man fra 2016 skulle kunne indsamle vælgererklæringer digitalt. I marts i år vedtog Folketinget at udarbejde en ny procedure, der gør det umuligt at snyde. Men på grund af lovgivningsarbejde og udviklingen af et nyt it-system kan loven formentlig først træde i kraft i starten af 2020. 

Folkemøde: Østergaard har lært af Det Sorte Tårn
Og nu til Folkemødet i Allinge, som på trods af regeringsforhandlinger og en måneds hård valgkamp tiltrækker politikere, interessenter, fagfolk og 100.000 danskere igen i år.

Folkemødets første dag holdt Radikales partileder, Morten Østergaard, blandt andet sin tale på hovedscenen, og her gjorde han det klart, at han har lært af Det Sorte Tårn.

”Meget er sket, siden vi sidst havde muligheden i 2011. Lad mig være ærlig og sige: Vi radikale har lært af det,” sagde Morten Østergaard torsdag og fortsatte:

”En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Ved spinkrig. Eller endeløs vinder-taber-metaforik. Det er læren fra 2011. Og bliver det afsættet igen, når vi afslutningen lige så hurtigt og brat som VLAK-regeringen,”

Alle partiledere holder talere – eller næsten
Næsten alle partilederne vil de kommende dage tale på Folkemødet. Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nemlig overladt sin partiledertale til Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Heller ikke Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, vil tale fra den store scene. Hun har meldt afbud efter en hektisk valgkamp.

Og efter Liberal Alliance har skiftet politisk leder, fordi Anders Samuelsen røg ud af Folketinget, får Alex Vanopslagh fredag sin partilederdebut, når han skal holde tale.

Altinget holder til på Grønbechs Hotel, hvor vi under hele Folkemødet har en række spændende debatter. Se programmet her. 


 
Joachim B. Olsen: Jeg har løjet vores vælgere op i ansigtet, men jeg vidste ikke, at jeg løj
Sådan fortæller Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der røg ud af Folketinget ved valget 5. juni i denne uges udgave af Weekendavisen.

Her gør han status på sin folketingskarriere, hvor han blandt andet fortæller, hvad der ifølge hans analyse gik galt for Liberal Alliance ved det netop overståede folketingsvalg.

”Jeg har stået i mit bagland og kigget folk ind i øjnene og sagt, at vi vælter Lars Løkke. For det var det, vi fik at vide. Og det bakkede jeg op om. Jeg har reelt stået og løjet vores vælgere op i ansigtet, men jeg vidste ikke, at jeg løj,” siger Joachim B. Olsen til Weekendavisen og fortsætter:

”Jeg stolede på, hvad der blev sagt, og fik endda at vide, at det var vigtigt at få skabt et billede af, at det ville ske. Og det har været det værste for mig personligt ved hele denne oplevelse. Det sidder stadig i kroppen. Vi var midt i en offentlig konfliktoptrapning, og mens jeg stod og sagde de ting, sad Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll og forhandlede med Lars Løkke om at gå i regering. Ingen i folketingsgruppen vidste, at vi på det tidspunkt var på vej ind i regeringen.”

Læs hele det glimrende interview her.

3 hurtige, du skal have med

1. EL vil afværge Radikales reformer
Enhedslisten afviser blankt Radikales krav om klassiske reformer, og Enhedslisten har til gengæld lavet otte alternative forslag, der skal sikre varme hænder nok. Det skriver Jyllands-Posten.
 
2. Norge vedtager omdiskuteret abortstramning
Stortinget i Norge har natten til fredag vedtaget en stramning i abortloven, så kvinder, der ønsker at fjerne et eller flere fostre, nu først skal have det godkendt i et særligt udvalg. Læs mere på den norske avis Aftenposten.
 
3. Kommune indfører fire dages arbejdsuge
300 administrative medarbejdere i Odsherred Kommune skal fra september kun arbejde fire dage om ugen. Medarbejderne kan se frem til at få fri hver fredag, men til gengæld skal de arbejde længere de øvrige fire dage. Det skriver A4 Nu.

Det sker i dag

  • Hele dagen: Folkemødet fortsætter - få Altingets program for fredag på Folkemødet her.
  • Klokken 10.00: Alex Vanopslagh (LA) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene
  • Klokken 13.00: Mette Frederiksen (S) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene
  • Klokken 16.00: Pernille Skipper (EL) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene
  • Klokken 19.00: Pia Olsen Dyhr (SF) holder partiledertale på Folkemødets hovedscene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00