Dagens overblik: Partier vil ændre loven for pletter på børneattesten

NYHEDSOVERBLIK: Svensk minister er bekymret for de nordiske landes samarbejde, Polens præsident genvinder posten, og partier vil ændre regler for børneattesten. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Deling af krænkende materiale kan fremgå af børneattesten i 20 år. Det vil flere partier ændre på.
Deling af krænkende materiale kan fremgå af børneattesten i 20 år. Det vil flere partier ændre på.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Velkommen til mandagens politiske overblik.

Domme i umbrellasagerne, hvor især unge har videredelt krænkende videoer af mindreårige, står på børneattesten i op til 20 år. Det vil flere partier have ændret, skriver DR.

Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Nye Borgerlige vil se på reglerne, så unge, der har delt krænkende materiale, ikke får ødelagt deres fremtidige chancer for at blive pædagog, skolelærer eller fodboldtræner.

"Den lille fejl kommer uheldigvis til at betyde, at et ungt menneske, der gerne skulle have et job et sted, ikke kan få det, fordi det kommer til at stå på en attest, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

SF og Radikale Venstre understreger, at der hverken er tale om pædofile eller om overgreb på børn, og derfor skal dommene ikke stå på børneattesten i 20 år.

Regeringen afviser at ændre på loven, der betyder, at en dom for at have videresendt for eksempel krænkende videoer som udgangspunkt vil fremgå af børneattesten i mellem 10 og 20 år.

Svensk minister er bekymret for det nordiske samarbejde
De lukkede grænser har svækket samarbejdet mellem de nordiske lande, mener Sveriges minister for udenrigshandel og nordiske samarbejde, Anna Hallberg (S). Det beretter Ritzau ifølge Berlingske.

Anna Hallberg siger, at hun er bekymret og påpeger, at coronapandemien og de forskellige landes håndtering af krisen har ramt samarbejdet hårdt.

"Vi har indtil nu haft et stabilt samarbejde i de nordiske lande, og så er der pludselig militær ved grænsen til Norge. Det er utrolig dramatisk. Vi har arbejdet for, at grænserne ikke skal kunne mærkes i hverdagen, og nu er grænserne så tydelige, og det er meget bekymrende," siger hun.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mener, at det er naturligt, at de normale former for samarbejde er blevet efterladt til fordel for håndteringen af sundhedskrisen.

"Jeg tror ikke, det er muligt at finde to nabolande, hvis forhold ikke er blevet påvirket af den globale coronakrise. Det gælder også i de nordiske lande," skriver han i en mail til nyhedsbureauet TT ifølge Expressen.

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Sverige, fordi landet ikke opfylder kriterierne for lave smittetal. Regionerne Blekinge, Kronoberg, Skåne og Västerbotten er undtaget.

Stigende grænsehandel vækker politisk opsigt
Flere danskere tager igen turen over den dansk-tyske grænse efter sodavand og slik, skriver TV 2. Det får Dansk Folkeparti til at efterlyse politisk handling.

Da de danske grænser lukkede, oplevede Salling Group og Coop, at salget af typiske grænsehandelsvarer steg. Men nu vurderer to detailgiganter, at det kun er et spørgsmål om tid, før grænsehandelen er tilbage på samme niveau som før coronakrisen.

De danske butikker er desuden udfordret af, at Tyskland midlertidigt har nedsat momsen på fødevarer fra syv til fem procent for at styrke økonomien.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at politikerne er nødt til at dæmme op for den stigende grænsehandel.

"Den er skadelig for danske arbejdspladser. Bl.a bør man genvurdere effekten af den markant forhøjede afgift på cigaretter. Hjælper jo ikke hvis stadig flere cigaretter blot købes i udlandet," skriver han på Twitter.

Venstre foreslog i maj at halvere momsen i Danmark for at sætte gang i økonomien.

Vold mod ansatte i fængsler: Regeringen vil fratage indsattes rettigheder
Regeringen vil være hårdere ved de voldelige indsatte. Det sker, efter at antallet af voldsepisoder mod ansatte i landets fængsler stiger år for år, skriver Berlingske.

Kriminalforsorgens seneste opgørelse viser, at fængselsbetjente blev udsat for vold 175 gange i 2017, 182 gange i 2018 og 195 gange i 2019.

"Vi skal blive bedre til at fat på dem, som begår vold. Dem, som udsætter vores ansatte for trusler, når de er gået hjem fra arbejde. Goddamnit, det er offentligt ansatte, som udfører det arbejde, som samfundet beder dem om. Det er helt uacceptabelt. Og dem, som gør det, har i den grad sat sig ud over de pligter, som de har. Derfor skal de fratages de rettigheder, de ellers ville få. Vi skal være hårdere mod dem," siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til avisen.

En alarmerende rapport, som Berlingske omtalte i weekenden, afslørede, hvorfor 103 fængselsbetjente har forladt jobbet. Langt de fleste af betjentene ville "væk," hvilket dækkede over at komme væk fra udmattelsen, væk fra et arbejde uden mulighed for at udvikle sig og væk fra lønnen, nedskæringerne og manglende tillid til ledelsen.

SF vil ændre lov om samleje med mindreårige
SF vil ændre loven, så samleje med en mindreårig som udgangspunkt altid er voldtægt. Det skriver Jyllands-Posten.

Debatten er blusset op, efter at en 32-årig mandlig idrætslærer torsdag blev frikendt for at have voldtaget en 13-årig pige. Han blev straffet med to års fængsel for samleje med et barn under 15 år og for blufærdighedskrænkelser.

Retsordfører Karina Lorenzten Dehnhardt (SF) vil have spørgsmålet om lovændringen med i drøftelserne til efteråret af en ny voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

"Hvis man er under den seksuelle lavalder, så kan der aldrig være givet et lovligt samtykke. Så er der tale om voldtægt – i hvert fald når der er så stor aldersforskel," siger hun til avisen.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er åben for at se på, hvordan politikerne kan sætte ind over for problemstillingen.

Duda genvinder præsidentposten i Polen
Andrzej Duda sikrer sig fem år mere som Polens præsident, skriver DR.

Med 51,2 procent af stemmerne vinder han over sin udfordrer, Rafal Trzaskowski, der fik 48,8 procent af stemmerne.

"At vinde præsidentvalget med en valgdeltagelse på 70 procent er noget helt fantastisk. Jeg er rørt. Tak til alle mine støtter," sagde Duda ifølge DR på et valgmøde, efter at valgstederne lukkede søndag.

Duda har været Polens præsident siden 2015 og har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet. Rafal Trzaskowski har været Warszawas borgmester siden 2018 og har også tidligere siddet i Europa-Parlamentet.

Sker i dag:

  • EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles for at diskutere det kommende topmøde mellem EU og Indien og situationen i Hong Kong efter Kinas indførsel af den nye såkaldte sikkerhedslov.
  • Københavns Lufthavns coronatestcenter udvider åbningstider. Region Hovedstadens akutberedskab oplyser til Jyllands-Posten, at åbningstiden i lufthavnens testcenter fra mandag udvides til klokken 6 til 24. Rejsende har hidtil kunne blive testet fra klokken 9 til 16.
  • FN offentliggør rapport om fødevaresikkerhed og hungersnød. Rapporten 'State of Food Security and Nutrition in the World', der præsenteres klokken 16, ser blandt andet på, hvordan coronaepidemien har medvirket til hungersnød.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00