Dagens overblik: Partier vil granske rigspolitichefs rolle i minksagen

NYHEDSOVERBLIK: Tilliden til Rigspolitiets øverste chef, Thorkild Fogde, har lidt knæk, lyder det fra flere partier. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er rystet over de blå partier i Folketinget, og departementschef beklager overfor Mogens Jensen. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til det sidste nyhedsoverblik i endnu en begivenhedsrig uge i dansk politik.

Ugen rundes af med endnu en nyhed i minksagen. Denne gang er det rigspolitichef Thorkild Fogde, der er kommet under pres, efter partierne i Folketinget har læst redegørelsen af forløbet bag ordren om at aflive alle danske mink.

Det skriver DR Nyheder.

Venstre, Radikale, Enhedslisten og Liberal Alliance kræver, at rigspolitichefens rolle i sagen bliver gransket, da han ifølge redegørelsen blev orienteret om den manglende lovhjemmel før daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S). Men efterfølgende har politiet alligevel kontaktet minkavlerne med beskeden om, at der var truffet en beslutning om, at samtlige mink skal aflives.

Radikale vil samtidig indkalde til et samråd, oplyser retsordfører Kristian Hegaard på Twitter.

Thorkild Fogde beklager torsdag aften forløbet:

”Jeg kan godt forstå, at der kommer massiv kritik af politiet. For hvis ikke politiet skulle overholde loven, hvem skulle så gøre det. Der er sket en fejl, og det beklager jeg dybt,” siger han til DR Nyheder.

Heunicke er rystet over blå partier
Oppositionen har forladt forhandlingerne om en forlængelse af de landsdækkende coronarestriktioner, som udløber søndag. Det skriver Ritzau ifølge Politiken. Og det får kritik fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der nu må nøjes med en smal aftale.

”Jeg finder det rystende. De lande, hvor der er en sådan politisk diskussion om de sundhedsfaglige anbefalinger, klarer sig dårligst i den her pandemi, og det har vi ikke brug for i Danmark,” siger sundhedsministeren til Ritzau.

Konservatives sundhedsordfører fortæller til Ritzau, at det aldrig nåede til reelle forhandlinger mellem de blå partier og regeringen, da de havde en række krav med, som sundhedsministeren ikke ville opfylde. Et af kravene fra Venstre og Konservative gik blandt andet på, at der skal oprettes et ekspertpanel bestående af både danske og udenlandske eksperter, som har til formål at udfordre anbefalingerne fra de danske myndigheder.

Magnus Heunicke vil i dag på et pressemøde orientere om, hvilke restriktioner der fortsat vil gælde efter søndag. Der er blandt andet lagt op til en forlængelse af forsamlingsforbuddet på 10 personer frem til 13. december.

Departementschef beklager manglende hjælp til Mogens Jensen
“Uanset hvordan vi vender og drejer det, så kommer vi ikke udenom, at vores system har fejlet. Vi har ikke hjulpet dig godt nok. Det er jeg ked det. Det er vi kede af i ministeriet.”

Sådan lød det fra Miljø- og Fødevareministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, da han torsdag skulle tage afsked med Mogens Jensen, der har valgt at trække sig som fødevareminister som konsekvens af sin håndtering af minksagen.

Det skriver Altinget Embedsværk.

Netop beslutningen om at tage den yderste konsekvens fik også ros fra Studsgaard, der sagde, at han har ”kæmpe stor respekt for” Mogens Jensens måde at tackle sagen.

I forbindelse med redegørelsen af forløbet bag minksagen har Mogens Jensen langet hårdt ud efter embedsværket for dårlig orientering om den manglende lovhjemmel. Ligeledes har SF også udtalt, at sagen burde få konsekvenser for Henrik Studsgaard.

Forfremmelse til Prehn og Flemming Møller
På falderebet skal vi lige runde torsdagens ministerrokade, som bød på nye opgaver til tre socialdemokrater. Rasmus Prehn (S) forlod posten som udviklingsminister for at blive ny landbrugs-, fødevare- og fiskeriminister i et nyoprettet ministerium af samme navn.

Det er en overraskende forfremmelse, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der ikke ser Prehn som den oplagte problemknuser, der ellers bliver behov for i Fødevareministeriet. Læs mere om Mogens Jensens afløser i dette portræt, som Altinget har tegnet af Rasmus Prehn.

Ministerrokaden gav samtidig en plads på ministerholdet til Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, som bliver ny minister for udvikling og nordisk samarbejde. Den nye minister betegnes som både driftssikker, gemytlig og nærværende. Læs mere i Altingets portræt her.

Endelig fik beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) også nye arbejdsopgaver. Han skal fremover også have ansvar for ligestillingsområdet, som i øjeblikket har fået fornyet opmærksomhed, efter flere danske kvinder i blandt andet mediebranchen og dansk politik har råbt vagt i gevær om krænkelser og sexisme. Men opgøret slutter ikke der, siger Peter Hummelgaard i dette interview med Altinget Arbejdsmarked. For der er en gruppe, der er blevet glemt i opgøret. Læs mere her.
 
Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Skatteminister Morten Bødskov (S) er i dag i samråd om Danske Banks fejl i gældsinddrivelsen. 

Forrige artikel Holstein: Rasmus Prehn er et overraskende valg som fødevareminister Holstein: Rasmus Prehn er et overraskende valg som fødevareminister Næste artikel Uklarhed efter statsministerens melding: Har regeringen trukket sit forslag til en ny epidemilov tilbage? Uklarhed efter statsministerens melding: Har regeringen trukket sit forslag til en ny epidemilov tilbage?