Dagens overblik: Partier vil sikre, at børn ikke sendes for tidligt i børnehave

NYHEDSOVERBLIK: SF og Enhedslisten vil forbyde kommuner at sende børn under tre år i børnehave uden forældrenes accept. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

God formiddag og velkommen til Altingets daglige gennemgang af døgnets politiske nyheder.

Vi begynder med et nyt forslag fra SF's børneordfører, Jacob Mark.

Han foreslår, at kommunerne forbydes at sende børn under tre år i børnehave, hvis ikke det sker med forældrenes opbakning og efter en faglig pædagogisk vurdering af barnets parathed. 

Det skriver Jyllands-Posten

"Vi ønsker at sætte en stopper for, at børn skubbes for tidligt i børnehave. Det er ikke til gavn for børnene og betyder tværtimod, at de kan føle sig pressede og ikke har det antal voksne omkring sig, som de har brug for," siger han. 

Forslaget skal sikre, at kommunerne ikke sender børn videre i systemet for at spare penge. Et gennemsnitligt vuggestuebarn koster ifølge avisens oplysninger kommunerne omkring 100.000 kroner om året, mens et børnehavebarn blot koster 80.000 kroner. 

Enhedslisten bakker ifølge avisen op om forslaget, mens Radikale vil drøfte det med næste års finanslov.

Den socialdemokratiske børneordfører, Jens Joel, siger til Jyllands-Posten, at børn ikke bør skubbes i børnehave som en spareøvelse, men at partiet ikke ser umiddelbart behov for et angreb, eftersom kommunerne har fået løftet deres økonomi på området med finansloven for 2020. 

Kofod: Hold fokus på Isis
Vi iler videre til udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der opfordrer til, at den store forsvarskoalition i Irak fastholder sit fokus på at bekæmpe Islamisk Stat trods den seneste tids uroligheder i landet. 

Det skriver han ifølge Politiken i en skriftlig kommentar til Ritzau.

"Det er vigtigere end nogensinde at holde fokus på målet med vores militære tilstedeværelse i Irak – kampen mod Isil, som sker i en bred koalition af europæiske lande, Nato, USA og lande i Golfen," skriver Kofod.

Ministerens udmelding kommer efter, at et brev fra den amerikanskledede koalition i Irak med besked om en forestående tilbagetrækning fra landet blev sendt til det irakiske militær.

Brevet var ægte, men blev sendt ved en fejl, har USA's forsvarsminister, Mark Esper, dog efterfølgende sagt til Reuters. Han har desuden erklæret, at USA ingen planer har om tilbagetrækning fra Irak.

Kollerup vil begrænse nethandlens emballagespild
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil gøre op med det omfattende emballagespild, der sker i forbindelse med fragt af varer købt på nettet.

Det skriver Jyllands-Posten.

"I takt med at vi er flere og flere, der køber stadig flere ting på nettet, bliver potentialet i at gøre noget ved emballagespildet lige præcis her bare større og større. Hele logistik- og handelsbranchen kommer i den grad til også at være nogle af dem, der skal levere på den grønne omstilling," siger han til avisen.

Regeringen præsenterer ifølge mediet snart en vækstplan for handel og logistik, der vil indeholde konkrete initiativer for at komme problemet til livs.

Veganerparti når halvvejs 
Veganerpartiet har nu indsamlet mere end halvdelen af det antal vælgererklæringer, det kræver at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Læs også

Partiet havde ifølge tal fra Social- og Indenrigsministeriet per 6. januar 2020 indsamlet 10.454 vælgerklæringer, men har ifølge valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen stadig lang vej igen.

"De har efterhånden været i vælten i nogle år og er ikke som sådan et nyt fænomen, så de skal skabe noget øget opmærksomhed for at få det momentum, det nok vil kræve at nå i mål," siger han.

Torturkomité kritiserer igen Danmark
Europarådets Torturkomité gentager i en ny rapport sin kritik af Danmarks brug af bæltefiksering.

Det skriver DR.

"De fleste lande har for længst stoppet brugen af bæltefiksering, og vi anbefaler på det kraftigste at stoppe fikseringerne, der er yderst kritisable fra et menneskerettighedssynspunkt," siger Hans Wolff, der er medlem af Europarådets Torturkomité.

Torturkomitéen løftede allerede pegefingeren i 2008 og 2014, hvor kritikken af bæltefikseringen begge gange blev fremført.

Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i åbent samråd om regeringens kommende sundhedsreform.
  • Klokken 15.30: Parlamentarikerne i Underhuset i Storbritanniens parlament drøfter premierminister Boris Johnsons brexitaftale.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00