Dagens overblik: Partier vil styrke drabsefterforskningen med politiforliget

NYHEDSOVERBLIK: SF og Dansk Folkeparti vil give politiet bedre muligheder for at efterforske drab og nævner genetablering af Rejseholdet som en mulighed. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Folket finder sig ikke i uopklarede drabssager, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).
Folket finder sig ikke i uopklarede drabssager, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets sidste politiske nyhedsoverblik inden juleaftensdag. 

Dagens førte historie finder vi i Berlingske, hvor retsordførere fra både SF og Dansk Folkeparti tilkendegiver, at de vil have styrket efterforskningen af drab med det nye politiforlig.

"Danskerne vil ikke finde sig i, at drabssager ikke bliver opklaret, og det har vi desværre set eksempler på," retsordfører Peter Skaarup (DF) og suppleres af SF's Karina Lorentzen Dehnhardt:

"Vi har brug for at styrke kompetencerne til både efterforskning og forebyggelse af drab. Det første kan være i form af et rejsehold eller enheder i Øst- og Vestdanmark, som har fokus på de komplicerede sager," siger hun.

Meldingerne kommer som reaktion på, at tidligere topefterforskere i Rejseholdet i dagens Berlingske erklærer, at de mener, at Rejseholdet, der blev endeligt nedlagt i 2010, bør genetableres.

Der skal forhandles et nyt politiforlig på plads i løbet af 2020. 

Advokater revser partiledere
Vi fortsætter i samme avis, hvor flere partiledere er genstand for massiv kritik fra en række prominente forsvarsadvokater.

Alle fra statsminister Mette Frederiksen (S), Radikales Morten Østergaard, Venstres Jakob Ellemann-Jensen og SF's Pia Olsen Dyhr anklages for at have fællet dom på forhånd på sociale medier efter forrige uges store politiaktion med anholdelser af terrormistænkte.

Blandt andet skrev Pia Olsen Dyhr ifølge Berlingske, at det var "frygteligt skræmmende", at politiet havde anholdt "islamiske terrorister". Den slags ytringer er med til at underminere retsstaten, mener flere forsvarsadvokater. 

"Det giver et indtryk af, at de har et kendskab til sagens fakta, som de overhovedet ikke har, og det er med til at skabe en vrangopfattelse i samfundet og potentielt med til at påvirke den uafhængige domstolsprøvelse, der skal ske," siger Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater. 

Haarder bliver formand for Det Kongelige
Venstre-nestor og forhenværende kulturminister, Bertel Haarder, er ny formand for Det Kongelige Teater.

Det skriver Berlingske.

"Man finder ikke nogen med mere politisk erfaring end Bertel Haarder og næppe nogen med mere dybfølt respekt og forståelse for kulturen," siger kulturminister Rasmus Prehn, der har udpeget den nye formand. 

Haarder erstatter Lisbeth Knudsen, der har haft formandsposten siden 2016.

LA'er går til Venstre
Den nu tidligere formand for Liberal Alliance i Nordjylland, Michael Vajhøj, har meldt sig ind i Venstre.

Det skriver Jyllands-Posten efter at have læst Vajhøjs opslag på Facebook, hvor han fortæller kort om beslutningen.

Han har givet en længere forklaring til lokalmediet flaskeposten.nu

"Der er truffet nogle beslutninger internt i partiet, som jeg ikke kan se mig selv som en del af. For nogen helliger målet midlet, og der er jeg af en anden opfattelse. De ting, der vedrører de interne linjer i et parti, bør dog forblive interne. Det er vist det, der er mest tjenligt for de mange gode mennesker, der stadig er deri," siger han. 

Ny ombudsmand: Jeg er ingen pleaser
Folketinget fik i form af den 51-årige Niels Fenger i begyndelsen af december ny ombudsmand. 

Han har ikke tænkt sig at stryge hunden med hårene, lyder det i Altingets store tiltrædelsesinterview med manden. 

"Der er ingen tvivl om, at jeg ikke er en opportunist, og at det ikke ligger i mit dna at være strateg på den måde, at jeg pleaser. Du kan være sikker på, at jeg vil tage en sag op, hvis jeg mener, at der er et problem, uanset om det så er noget, jeg vil blive populær på eller ej," siger han.

Du kan læse hele interviewet ved at følge linket herunder.

To fra weekenden
Vi skal også lige forbi et par vigtige historier fra weekenden.

DR skriver på baggrund af aktindsigt fra Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse, at ledelsen i den svindelramte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siden 2016, hvor svindlen begyndte, har fået udbetalt bonusser for samlet næsten en million kroner.

Berlingske skriver, at statsminister Mette Frederiksen efter pres fra  Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, Konservative og Liberal Alliance er klar til at stille op til en såkaldt forespørgselsdebat om ansættelsen af pressechefer med bånd til Socialdemokratiet. Statsministeren har tidligere afvist at møde op til åbent samråd om sagen.

Det sker i dag
Julefreden har sænket sig, og det politiske Danmark lader til at tage en velfortjent pause. Der skal lyde et glædeligt jul fra os på Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00