Dagens overblik: Pensionskasser vil investere 350 milliarder i grøn omstilling

NYHEDSOVERBLIK: De danske pensionskasser er klar med en investering på 350 milliarder kroner i den grønne omstilling frem mod 2030. Det sagde statsministeren i nat på FN's klimatopmøde i New York. Få overblikket over døgnets politiske nyheder her. 

Mette Frederiksen deltager i dag i FN's klimatopmøde i New York. 
Mette Frederiksen deltager i dag i FN's klimatopmøde i New York. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

God mandag morgen og velkommen til ugens overflyvning over dansk politik.

Turen begynder i New York, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) på FN’s klimatopmøde i nat løftede sløret for en massiv dansk investering i den grønne omstilling.

Fra talerstolen kunne Frederiksen fortælle, at de danske pensionskassers brancheforening Forsikring & Pension har øremærket 350 milliarder kroner til grønne investeringer frem mod 2030.

”Det viser, at vi i Danmark kan noget helt særligt, når vi sætter ambitiøse politiske mål og samarbejder på tværs af den offentlige og private sektor,” siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Beløbet svarer til ti procent af den samlede danske pensionsformue og vil give et markant løft af de samlede grønne investeringsramme, der i dag ifølge Berlingske er på 130 milliarder kroner.

Til avisen siger næstformand i Forsikring & Pension og direktør for Pension Danmark Torben Möger Pedersen, at investeringen gør pensionsbranchen til en partner for regeringen i kampen for at nå den lovede CO2-reduktion på 70 procent i 2030.

”Regeringen har valgt at have den mest ambitiøse klimamålsætning nogensinde i verden. Med dette håndslag viser den danske pensionsbranche, at vi bakker regeringen op, og vi viser verden, at det ikke bare er varm luft, men at det er bakket op af kolde kontanter og stærke danske pensionskroner," siger Torben Möger Pedersen til Berlingske.

Ellemann ramte rigtigt
Vi rejser fra New York til Herning, hvor Venstre i weekenden holdt sit ekstraordinære landsmøde og gjorde Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg til henholdsvis ny formand og næstformand.

Ellemann-Jensen talte til de over 850 fremmødte Venstre-delegerede og gjorde det til deres begejstring klart, at han vil bekæmpe ”fløjkrige” i partiet. Samtidig aflivede han forgængeren Lars Løkke Rasmussens idé om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og inviterede samtlige blå partier – inklusive Nye Borgerlige – til dialogkaffe.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mener, at Ellemann lagde linjen klogt. Hele analysen af, hvordan Ellemann-Jensen klarede sin første dag som Venstre-formand, kan du læse her.

Læs også

Minister vil fordele gymnasieelever efter karakterer og bopæl
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er klar med en midlertidig løsning på den stadigt mere etnisk opdelte elevfordeling på en række af landets gymnasier.

Hun vil lade lokale fordelingsudvalg fordele eleverne efter karakterer eller bopæl. Det skriver Altinget Uddannelse.

Forslaget til regelændringen er dog kun af midlertidig karakter. Regelændringen skal gælde indtil der fra 2021 ligger en permanent løsning på problemet klar.

”Denne løsning løser ikke alle udfordringer og skal følges op af varige og mere omfattende ændringer," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Kulturminister lemper krav til artikler på dr.dk
Kulturminister Joy Mogensen (S) har hævet det forbud mod lange, dybdegående artikler på DR's hjemmeside, der blev besluttet med den seneste public service-aftale.

"Fremtidens public service bliver formidlet på nettet, og så skal man ikke begrænse public service-indhold på nettet. Kravet om, at DR skal afholde sig fra at publicere dybdegående artikler online har fra starten været et fejlskud," siger Mogensen i en pressemeddelelse.

Lempelsen bliver mødt med kritik fra Danske Medier, der frygter, at de gratis artikler på DR vil betyde, at færre danskere vil betale for nyhedsjournalistik. 

"Tilrådighedsstillelsen af gratis lange online-nyheder mindsker borgernes incitament til at betale for den type indhold på de skrevne digitale medier. Og det er ikke til gavn for samfundet, hvis journalistik, som er betalt via skattekroner, udkonkurrerer de frie private medier," siger administrerende direktør i Danske Medier, Louise Brincker, til DR.

Det sker i dag

  •  FN's klimatopmøde i New York fortsætter. Statsminister Mette Frederiksen deltager. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00