Dagens overblik: Personer med handicap kan blive udelukket fra valgkampen

NYHEDSOVERBLIK: Mennesker med handicap kan få svært ved at få viden og deltage i valgkampen, viser rapport. Theresa May har fået udskudt Brexit til Halloween. Og regionerne præsenterer udspil i anledning af dagens generalforsamling. Få overblikket.

Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, det er torsdag, og her kommer overblikket over de vigtigste politiske nyheder denne morgen.

Vi begynder med Brexit. For sent i nat ved et topmøde i Bruxelles gav EU-cheferne briterne til 31. oktober til at finde en måde at tage afsked med Unionen på for at undgå en kaotisk no deal-Brexit allerede denne fredag. 

“Det er et kompromis i vores egne rækker mellem dem, der ikke ville give dem noget, og os, der mener, at de skulle have haft al tid i verden,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen efter mødet.  

Seks måneder er længere, end den britiske premierminister havde bedt om, men kortere end det år, som formanden for EU-cheferne, Donald Tusk, havde foreslået. Den nye dato afslører, at der var en del uenigheder mellem de europæiske stats- og regeringschefer, hvor særligt den franske præsident, Emmanuel Macron, stod stejlt på en kortere forlængelse for at undgå at have briterne rumsterende rundt alt for længe. 

Læs her, hvad forlængelsen kommer til at betyde for det kommende europaparlamentsvalg, hvor UK stadig vil være medlem af EU.

Læs også

Mennesker med handicap kan blive hægtet af valgkampen
Ved det kommende folketingsvalg har mennesker med et handicap i langt ringere grad end andre mulighed for at få viden om partiernes politik, deltage i vælgermøder og på anden vis engagere sig i valgkampen.

Det er budskabet i en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er et demokratisk problem, siger Tinne Steffensen, som er analytiker i handicap og ligebehandling ved instituttet.

”Dansk politik og specielt valgkampen er en vigtig del af vores demokrati. Partierne præsenterer deres politik, og vi udveksler viden og holdninger til vælgermøderne. Det skulle gerne være noget, alle kan deltage i og være en del af. Mellem 15 og 30 procent af danskerne har et handicap, enten fysisk eller psykisk, i større eller mindre grad, og af dem er det en stor gruppe, der bliver udelukket, når tilgængeligheden halter,” siger Tinne Steffensen.

Blandt forhindringerne er, at personer med handicap har svært ved at få viden fra hjemmesider, og at der er dårlig tilgængelighed ved vælgermøder.

Samtlige partiers hjemmesider er blevet testet efter internationale standarder for digital tilgængelighed, og de ligger alle i kategorien ”dårlig”, som betyder, at personer med handicap ikke kan benytte hjemmesiden uden store problemer, skriver avisen.

Regioner præsenterer hjerteudspil på dagen for generalforsamling
Danske Regioner, som står til at blive nedlagt, hvis de blå vinder valget, holder i dag deres årlige generalforsamling.

I den anledning præsenterer formand Stephanie Lose (V) et fælles udspil med Hjerteforeningen – det skal komme de omkring 500.000 kroniske hjertepatienter til gode. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Udspillet spænder fra forebyggelse og højere cigaretpriser til tidlige diagnoser i ambulancen. Og så skal de mange hundredtusinder overlevere af hjertesygdom jævnligt til livslange tjek.

"Vores udspil tænker hele kæden sammen lige fra forebyggelse af hjertesygdom til rehabilitering af patienten i alle årene efter," siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose.

Altinget følger mødet torsdag.

EL anmelder Venstre-profiler for hemmelige donationer
Selvom ministeriet afviser, at der er foregået noget ulovligt, så mener to juraprofessorer, at det kan have været lovbrud, da Venstre-folkene Britt Bager og Marcus Knuth modtog penge uden at oplyse navnet på donorerne.

Det skrev Politiken onsdag, og det har fået Enhedslistens Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen til at politianmelde de to V-profiler.

Politisk ordfører Britt Bager gør opmærksom på, at sagen tidligere er afvist af politiet.

Ikke udsigt til lavere selskabsskat
Og til sidst en rigtig Børsen-nyhed.

Avisen har nemlig tjekket, hvad partierne mener om selskabsskatten op til valgkampen, og konkluderer, at danske virksomheder ikke skal forvente lavere selskabsskat efter valget.

Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Alternativet går til valg på uændret selskabsskat. Kun Liberal Alliance og Konservative går ind for lavere selskabsskat, skriver avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Danske Regioner holder generalforsamling på Centralværkstedet i Aarhus. Dagen starter med formand Stephanie Loses (V) tale. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) taler også. 
  • Klokken 17.30: Københavns Borgerrepræsentation skal tage stilling til, om to direktører i teknik- og miljøforvaltningen skal afskediges efter sager om overfakturering af over 4.000 fortove. Mødet sker for lukkede døre. 
  • Klokken 19: Borgermøde om støj fra kampfly.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00