Dagens overblik: Pia Kjærsgaard stopper som Folketingets formand

NYHEDSOVERBLIK: Magten har skiftet, og Pia Kjærsgaard går ikke efter at genindtage formandsstolen i Folketinget i denne valgperiode. Flere navne bringes i spil, når kommentatorerne spekulerer i, hvem der skal afløse Henrik Sass Larsen som finansminister. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard regner ikke med at fortsætte som formand for Folketinget. I et opslag på Facebook fortæller den tidligere partiformand og partiets stifter, at hun nu stopper som folketingsformand.

"Efter folketingsvalget er der flere, der har spurgt, om jeg fortsætter som Folketingets formand. Det gør jeg ikke. Magten er skiftet," skriver hun.

Pia Kjærsgaard vender nu tilbage til Dansk Folkepartis folketingsgruppe, men det er endnu uvist, hvilken rolle hun skal indtage i gruppen.

Hvem bliver Henrik Sass Larsens afløser
Dagens altoverskyggende nyhed er Henrik Sass Larsens sygemelding. Gruppeformanden meddelte i går, at han melder sig syg og ikke står til rådighed som minister fremover.

Med Henrik Sass Larsens sygemelding skal S-formand Mette Frederiksen nu finde en anden, der kan indtage posten som finansminister, der ellers var tiltænkt ham.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er Dan Jørgensen og Nick Hækkerup to gode bud på, hvem der kunne blive ny finansminister. Han nævner også partiets politiske ordfører Nicolai Wammen, men vurderer, at han vil være for blød til at styre embedsværket i Finansministeriet.

"Men han er nok for blød og rar. Det er svært at se ham sætte det stærke embedsværk i Finansministeriet på plads," siger han til Altinget.

Ifølge både Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen og politisk kommentator Hans Engell er Nicolai Wammen et godt bud på en ny finansminister. Begge to nævner også Nick Hækkerup som en mulighed, mens Hans Engell også lufter idéen Dan Jørgensen. Derudover peger Engell også på, at Socialdemokratiets stabschef Martin Rossen og den nuværende Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen kan komme i spil.

Trossamfund anbefale muslimer at stemme rødt
En moské i Aarhus anbefalede sine moskégængere enten at stemme på Enhedslisten og Radikale ved det netop overstået folketingsvalg.

Det skriver Berlingske

Det var Fredens Moské i Aarhus, der stod bag anbefalingerne. Moskéen havde lavet et særligt valgudvalg sammen med andre foreninger i Aarhus Vest. Valgudvalget stod for at indkalde til vælgermøder, hvor kun Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten måtte deltage.

"Vi valgte at udelukke de partier, hvor vi ikke mener, at vi er i deres målgruppe," siger Ahmad Halimah fra medieudvalget i Fredens Moské og tilføjer:

"Efter de to vælgermøder, hvor vi snakkede om både udlændingepolitik, klima, friskoler og en række andre ting, satte vi os sammen i valgudvalget og anbefalede derfor, at folk skulle stemme på Radikale Venstre eller Enhedslisten."

Læs hele historien på Berlingske.

Optimisme i regeringsforhandlingerne
Det var en optimistisk Morten Østergaard (R), der mødte pressen søndag aften efter en dag med regeringsforhandlinger.

"Det lader til, at det er muligt, at der bliver sat et fælles skib i søen, og at vi bliver enige om, hvor det skal sejle hen. Prognosen for, at Mette Frederiksen kan blive statsminister, er god," sagde han ifølge DR Nyheder.

Billedet af optimisme gentages i Altingets politiske kommentators, Erik Holsteins, analyse på Altinget: christiansborg. Her skriver han, at der indtil videre er "en vis optimisme blandt parterne. De skarpe fronter fra valgkampen er blødt op, og stemningen i forhandlingslokalet beskrives som ganske god."

Læs hele analysen her.

Vanopslagh blev Samuelsens afløser
Liberal Alliance har søndag besluttet, hvem der skal være ny politisk leder i Liberal Alliance.

Og det bliver det helt nyvalgte folketingsmedlem Alex Vanopslagh, har en enig folketingsgruppe besluttet, og han overtager dermed posten efter Anders Samuelsen, der ikke kom ind ved folketingsvalget i onsdags.

27-årige Alex Vanopslagh er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, og i en pressemeddelelse fortæller han, at han både er glad, ydmyg og beæret over, at folketingsgruppen har peget på ham som ny politisk leder.

Læs mere på Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Efter en pause mandag fortsætter Mette Frederiksen forhandlingerne om at danne en regering. Det finder fortsat sted i Landstingssalen på Christiansborg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00