Dagens overblik: Politikere gentager ønske om overvågning efter antiterroraktion

NYHEDSOVERBLIK: Øget overvågning skal forhindre kriminalitet, som den der blev afværget igår, siger justitsministeren. Og så håber EU-systemet, at briterne giver Boris Johnson en klar valgsejr i dag. Få dit politiske overblik her.

Foto: Ritzau/Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Nyheden fra i går eftermiddags, hvor en storstilet politiaktion førte til anholdelsen af 20 personer sigtet for terror, fylder en hel del af dagens avisforsider.

Og der skulle ikke gå mange timer, fra den første anholdelse blev foretaget, til der “gik politik i den”.

Mens rullemarie og det øvrige kavaleri stadig var i gang med at sikre området i Gersagerparken i Greve, greb justitsminister Nick Hækkerup (S) muligheden for igen at fremføre sin tryghedspakke, der blandt andet vil indføre mere overvågning.

Efter obligatorisk ros til PET og politiet for indsatsen tilføjede Nick Hækkerup over for Politiken:

”Skal man tilføje et tredje punkt, så skal det være, at vi hele tiden er opmærksomme på, om politiet og efterretningstjenesten har de værktøjer, der skal til for at kunne imødegå de trusler, vi ser i Danmark, og at vi netop har fremlagt en tryghedspakke, som blandt andet giver øget mulighed for overvågning for eksempelvis at kunne bekæmpe kriminalitet, som det vi ser her.”

I Berlingske turer Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, frem med forslag om at gå et skridt længere i overvågningen og lade politiet anvende ansigtsgenkendelsesteknologi i landets såkaldte ghettoer.

Selvom timingen kan være tilfældig, faldt den alligevel den tidligere justitsminister og partikollega Søren Pind (V) for brystet, hvilket han gør opmærksom på på sin Twitter-profil.

Senere i dag fremstilles flere af de 20 anholdte i grundlovsforhør.

Politi dropper tolkefirma
Midt under den hektiske antiterroraktion har Rigspolitet også haft tid til at snige en pressemeddelelse ud om, at man opsiger samarbejdet med tolkefirmaet Easytranslate.

Den seneste tid har tolkefirmaet været genstand for hård kritik for blandt andet alvorlige brud på databeskyttelsesreglerne.

Rigspolitiet arbejder nu på etableringen af en midlertidig liste over tolke til politikredse, retter og andre myndigheder.

”Alle kræfter vil blive sat ind på at få den midlertidige liste op at køre hurtigst muligt, men Rigspolitiet er klar over, at denne nye situation i en overgangsperiode medfører udfordringer for både tolkene og de enkelte myndigheder,” siger koncernstyringsdirektør Thomas Østrup Møller.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, glæder sig over nyheden:

EU-systemet håber på Boris-sejr
I dag retter vi også blikket mod vores naboer på den anden side af Vesterhavet, hvor briterne i dag sætter kryds til parlamentsvalget, hvor Brexit bliver det altoverskyggende tema.

Her står valget mellem den konservative premierminister, Boris Johnson, der går til valg på sit slogan ”Get Brexit Done”, mens Labour-formanden, Jeremy Corbyn, er hans direkte udfordrer.

Man skulle tro, at kræfter i Bruxelles ville gå rundt med et juleønske om, at Boris Johnson vil tabe valget, men dette er ikke tilfældet, lyder det fra Altingets EU-analytiker, Thomas Lauritzen.

Troen på, at nogen som helst britisk leder vil være i stand til at standse Brexit, har de selv mest EU-begejstrede statsledere for længst opgivet, hvorfor man betragter en klar konservativ sejr og et hurtigt exit som det mindst dårlige udfald af briternes valg.

Du kan læse hele analysen i Altinget her.

Slut med hindbærsmag i e-smøger
Herhjemme skal Folketingets partier mødes til forhandlinger om en tobakshandleplan, der skal gøre op med stigende rygning blandt unge danskere.

Og står det til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), skal alle andre smagsstoffer i e-cigaretter end tobakssmag forbydes.

"Vi ved, at smagene er den primære grund til, at børn og unge prøver e-cigaretter, og de bliver lynhurtigt afhængige. Vi kan se, at det er en direkte vej ind i rygning, som er vores største dræber," siger Magnus Heunicke til Politiken.

Og regeringen ser ud til at få et flertal bag sig, da alle partier på nær Liberal Alliance, Ny Borgerlige og Dansk Folkeparti bakker op om forslaget.

Konsulenter skal spare på udsatte borgere i kommunerne
Vi slutter dagens overblik med Altingets tophistorie.

Mindst 19 af landets kommuner har indgået aftaler med private konsulenter om at gennemgå kommunens sager på udsatte borgere med det klare formål at finde besparelser.

Det viser en række aktindsigter, Altinget har fået, i kontrakter og aftaler mellem kommuner og to private konsulentbureauer.

Ifølge kontrakterne er konsulenterne resultatlønnede, hvilket betyder, at de får en del af de penge, kommunen sparer, hvis der kan findes for eksempel billigere støttetilbud til en borger med handicap eller psykisk sygdom.

Læs også

På Christiansborg kalder Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, konstruktionen ”foragtelig” og ”angribelig”.

”Når det eneste, der udløser betaling, er, at de finder besparelser hos borgerne, så lugter det af at være en konstruktion, som kun kan føre til ringere støtte for borgerne. Det er simpelthen uanstændigt,” siger han og vil nu have social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at se på sagen.

Du kan læse Altingets interview med ministeren her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Storbritannien holder i utide valg til Underhuset. Valglokalerne åbner kl. 08.00 dansk tid og lukker kl. 23.00.
  • Klokken 08.30: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er i dag kaldt i samråd om indkøbs- og regnskabsforholdene i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.
  • EU's stats- og regeringschefer mødes 12.-13. december til topmøde.
  • Flere af de anholdte i onsdagens landsdækkende politiaktion ventes torsdag at blive fremstillet i grundlovsforhør, hvor anklagerne vil begære, at dørene bliver lukket.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00