Dagens overblik: Politisk flertal presser Mette Frederiksen for en exitplan

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren skal snart præsentere en plan for, hvordan Danmark åbnes op igen, lyder det fra oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen, alt imens hostende sundhedspersonale møder på arbejde i Region Hovedstaden. Få dit overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Efter godt to ugers statslig nedlukning og politisk opbakning til regeringens kurs, vokser presset på statsminister Mette Frederiksen (S) så småt.

Nu efterlyser et politisk flertal, alle partiledere i blå blok og De Radikale, at regeringen fremlægger en plan for, hvordan samfundet kan genåbnes, når det er sundhedsfagligt forsvarligt. Det skriver Berlingske.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger, at det er fint at "tage tingene i den rigtige rækkefølge" ved først at have håndteret de akutte problemer, men at tiden nu er inde til også at se fremad for ikke mindst at skabe tryghed i befolkningen og i erhvervslivet.

"Vi står i den største krise siden Anden Verdenskrig. Vi er simpelthen nødt til meget snart at se en plan for, hvordan man vil åbne samfundet igen, når det bliver relevant. Det vil gøre en psykologisk forskel for befolkningen, og det vil give erhvervslivet tryghed," siger han til Berlingske.

Hostende læger i hovedstaden
Selvom Sundhedsstyrelsens budskab til landets sundhedspersonale er at blive hjemme, hvis man har hoste eller forkølelse, får de ansatte i Region Hovedstaden andre instrukser.

Her opfordrer Rigshospitalet både læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til at tage på arbejde, selv om de hoster. Det sker i en video, der er gjort tilgængelig på Region Hovedstadens intranet ifølge Jyllands-Posten.

"Man må godt gå på arbejde, hvis man hoster, og hvis man er snottet, hvis man i øvrigt ikke har haft tegn på at have en coronavirusinfektion," lyder det i videoen.

De tvetydige meldinger har skabt forvirring blandt nogle af medlemmerne hos fagforeningen FOA, der er usikre på, hvornår de skal eller ikke skal møde på arbejde.

"Det er fuldstændig håbløst, hvis Region Hovedstaden ikke følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer og anbefaler, at folk med hoste kommer på arbejde," siger sektorformand for social og sundhed i FOA Torben Hollmann til Jyllands-Posten.

Kåre Mølbak uenig med WHO
Efter et par dage, hvor der er blevet sået alvorlig tvivl om den danske strategi mod coronavirus, forklarer Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, SSI, sig nu i et interview i dagens Politiken.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har længe turneret med budskabet om at teste så mange som muligt for at finde og isolere alle de syge. Men det, mener Kåre Mølbak, er urealistisk.

"Så skubber vi bare problemet foran os, fordi denne virus er noget, som populationen skal igennem før eller siden," siger Kåre Mølbak, der kalder det "totalt passé" at forsøge at inddæmme smitten.

Læs også

Lukkede lossepladser fører til skrald i naturen
Selv i en coronatid er foråret for mange lig med gør-det-selv, oprydning og havearbejde. Men det giver affaldsproblemer, når den lokale genbrugsstation er beordret lukket i kampen mod coronasmitte.

Kommuner melder nemlig nu om problemer med affaldsdynger på rastepladser og i naturen, ligesom små miljøstationer bugner med affald, de ikke er tiltænkt.

KL vil nu tage sagen op med politiet.

”Vi har oplevet, at mange kommuner står i nogle problemer med, at folk begynder at bortskaffe deres affald på måder, der ikke er hensigtsmæssige. Derfor er vi nu i dialog med politiet, om vi kan finde en måde at genåbne nogle genbrugsstationer på en begrænset og forsvarlig måde," siger KL-direktør Laila Kildesgaard til Altinget Miljø.

Hastelov giver mulighed for ekstra SU-lån
Regeringen fremsætter to ændringsforslag for at hjælpe studerende, der indgår i det kritiske coronaberedskab.

Det drejer sig om blandt andet sosu-elever, sygeplejerskestuderende og medicinstuderende, der nu får mulighed for at forhøje SU-fribeløbet, så de kan have en højere indtægt, uden at det bliver trukket i deres SU.

Derudover skal pædagogstuderende have mulighed for at søge om ekstra SU-lån, når de kommer tilbage fra deres praktikforløb.

”De studerende, som indgår i coronaberedskabet rundtomkring i landet, får mulighed for et forhøjet fribeløb, så de ikke bliver modregnet, som de ellers ville have gjort grundet deres ekstraordinære vagter,” siger uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Beskæftigelsesministeriet offentliggør hver dag klokken 10.00, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. De seneste uger under coronakrisen har antallet været omkring tre gange så højt som normalt.
  • Klokken 11.30: Region Hovedstaden holder i dag pressemøde, i anledning af at regionen mandag åbner en afdeling for coronavirussmittede på Rigshospitalet. Afdelingen kan fra næste uge tage imod de første patienter.
  • Klokken 14.00: Flere myndigheder giver en status på situationen omkring coronavirus og covid-19. Det sker på et pressemøde, som ventes omkring klokken 14.00 i København.
  • Klokken 16.00: En enorm økonomisk hjælpepakke til virksomheder og indbyggere i USA skal til afstemning i Repræsentanternes Hus fredag. Pakken blev godkendt i Senatet tidligt torsdag morgen dansk tid med et overvældende flertal.
  • Klokken 16.00: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder pressemøde om den seneste udvikling af coronavirusudbruddet. Pressemødet er sat til at begynde mellem klokken 16.00 og 17.00.
  • Den årlige udbetaling af de såkaldte bibliotekspenge til danske forfattere er blevet fremrykket, så den finder sted i dag. Sidste år udbetalte Slots- og Kulturstyrelsen 179,3 millioner kroner i bibliotekspenge til i alt 10.497 personer, hvis værker kan lånes på landets biblioteker.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00