Dagens overblik: Politisk flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart, og Ellemann varmer op til coronaforhandlinger

NYHEDSOVERBLIK: S og V vil give forældre bedre mulighed for at udskyde deres barns skolestart, og Ellemann kræver mere åbenhed om coronastrategien. Få dagens korte politiske nyhedsoverblik.

God morgen og velkommen til overflyvningen af nyhederne i dansk politik mandag morgen.

Vi er nu i gang med ugen, hvor skolebørnene har første dag i skolen, hvor Folketinget for alvor genoptager arbejdet, og hvor partierne skal forhandle om de næste skridt i håndteringen af corona.

Læs også Ugen i dansk politik: Folketinget genoptager arbejdet, og Støjbergs tidligere rådgiver afhøres

Flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart
Vi begynder med skolebørnene, for nye tal viser, at andelen af børn, der får udsat deres skolestart, er halveret siden 2009. Det skriver Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum. I 2009 blev der indført undervisningspligt fra seksårsalderen, og i dag går en mindre andel af børnene så 0. klasse om.

Det får ifølge Jyllands-Posten flere partier, blandt andre Socialdemokratiet og Venstre til at tale for, at forældrene skal have bedre mulighed for at udskyde deres barns skolestart. Læs mere hos JP her.

Ellemann efterlyser åbenhed om coronatiltag
På onsdag skal Folketingets partier forhandle med regeringen om, hvad de næste skridt skal være i forhold til at håndtere coronavirus. Nu varmer Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen op til mødet ved i et facebookopslag at kræve mere åbenhed om, hvad det er for rammer, befolkningen og virksomhederne kan regne med.

Som eksempler nævner han, at regeringen må melde ud, hvor lavt smittetallet skal være, før forsamlingsforbuddet kan lempes, hvor højt det skal være, før forbuddet strammes, og hvad der skal til, før myndighederne anbefaler en generel brug af masker på offentlige steder.

"De ting kan selvfølgelig ikke siges helt præcist, men regeringen bør give danskerne indblik i de rammer, man arbejder med. Jeg synes, danskerne har krav på at vide, hvilket kompas Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og Kåre Mølbak pejler efter. Vi må ikke efterlade folk med det indtryk, at det mest er mavefornemmelser, som landet styres efter," skriver Ellemann i opslaget.

Asylansøgere skal straks på kursus i hjemrejse
Når asylansøgere ankommer til Danmark, skal de med det samme på et obligatorisk kursus om mulighederne for at rejse tilbage til oprindelseslandet, hvis de får afslag på deres ansøgning om asyl. Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Ritzau ifølge JP. Meldingen kommer i forbindelse med indvielsen af den nye Hjemrejsestyrelsen, som officielt åbner tirsdag.

Læs mere om styrelsen og hvorfor, den blev oprettet, her.

Tre hurtige fra weekenden

  • Et interessant interview finder du i Avisen Danmark, hvor tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller om, hvordan han som minister var ved at bukke under for stress og måtte få hjælp fra en psykolog. Læs det her.

  • Også her på Altinget får du et godt interview, nemlig med formanden for 3F Per Christensen, som kridter banen op for et efterår, der i høj grad kommer til at handle om faglærtes forhold. Find det her:

  • Og så sender Danmark nu mere hjælp til Libanon efter eksplosionerne i Beirut. Bidraget bliver øget med 150 millioner kroner, oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod og udviklingsminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

Det sker i dag

Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over smittetal, antal døde og antal indlagte med corona.

 

Forrige artikel Ny lov bremser både falske ægteskaber og ø-kommuners boomende bryllupsturisme Ny lov bremser både falske ægteskaber og ø-kommuners boomende bryllupsturisme Næste artikel Milliarder til sundhed forsvandt i sommerens EU-aftale Milliarder til sundhed forsvandt i sommerens EU-aftale