Dagens overblik: Politisk flertal vil øge antallet af organdonationer

NYHEDSOVERBLIK: Et flertal på Christiansborg vil sikre flere organdonationer. Og så har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ranglistet landets kommuner. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: /ritzau/Mads Nissen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen, og velkommen til en ny dag i dansk politik.

I dag starter vi med en ny politisk aftale. Et bredt flertal er nemlig blevet enige om, at der om et års tid skal doneres langt flere organer, end det er tilfældet i dag.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ved brug af hjertedødskriteriet vil politikerne øge antallet af organdonationer fra 20 procent til 40 procent i 2020. I dag doneres organer kun, hvis donoren konstateres hjernedød. Men det er ofte svært at vurdere, og derfor går mange organer til spilde.

"På baggrund af erfaringer fra udlandet kan vi se, at det giver god mening at bruge hjertedødskriteriet – altså at hjertet holder op med at slå – som supplement til det hjernedødskriterium, som har været brugt siden 1990," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten.

Beslutningen bliver bakket op af både Center for Organdonation, Nyreforeningen og Aarhus Universitethospital.

Troels Lund ranglister landets kommuner
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har lavet en rangliste over, hvilke af landets 98 kommuner der er bedst til at få ledige i arbejde.

Det skriver Ritzau ifølge A4.

Topplaceringerne indtages af kommunerne Vallensbæk, Nyborg og Frederiksberg, mens Langeland, Stevns og Samsø indtager bundplaceringer. Ligeledes er de store byer som København, Aalborg og Odense heller ikke blandt de bedste til at få flere i arbejde og ligger tæt på bunden. Aarhus ligger i den gode halvdel på listen og indtager en 37. plads.

Ifølge beskæftigelsesministeren er der millioner at hente for mange af kommunerne, hvis de forbedrer sig.

"Der er for stor forskel. Det er på mange måder en udfordring, for der er nogle, der gør det godt, og andre, der gør det mindre godt. Min opfordring er, at de kommuner, der har et potentiale, gør det bedre," siger Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Fra 2020 får ministeren mulighed for at sanktionere kommunerne, hvis han ikke mener, at de gør en ordentlig indsats.

Ranglisten opdateres hvert halve år, og det er anden gang, at den udkommer. 

Politikere afviser Sass' forslag om lønregulering
Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsens forslag om at regulere de danske topchefers lønninger får ikke meget medvind på Christiansborg.

Det skriver Børsen.

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afviser forslaget. Venstre og Dansk Folkeparti er begge enige i, at politikerne ikke skal blande sig i virksomhedernes løndannelse. Det er op til bestyrelserne og aktionærerne at tage stilling til det.

Enhedslisten er enig i, at der er et problem med alt for høje lønninger i det private erhvervsliv, men partiet mener ikke, at Henrik Sass Larsens forslag er den rette vej at gå.

"Man bør gå ind og tage politiske initiativer, ja. Men at gå ind og lovregulere lønforholdene på arbejdsmarkedet indebærer en lang række problemer, så det er ikke en løsning, vi vil gribe til," siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, til Børsen.

Enhedslisten foreslår, at man i stedet giver fordele til virksomheder, der fører en "fornuftig" lønpolitik. Det kan blandt andet ske ved at sætte krav til lønforholdet mellem virksomhedens chef og gennemsnitlønnen i forbindelse med en offentlig udbudsrunde.

Flertal af læger efterspørger et behandlingsråd
Danmark bør have et råd, der tager stilling til, hvad sundhedsvæsenet skal tilbyde ud over ny medicin. Det kan for eksempel være forskellige typer operationer, nyt sygehusudstyr eller screeningsprogrammer.

Det mener 81 procent af de danske læger ifølge en undersøgelse lavet af Kristeligt Dagblad, hvor 344 læger har deltaget. Det er en stigning siden 2017, hvor det blot var 67 procent af lægerne, der havde et ønske om et nationalt institut, som prioriterer sundhedsvæsenets tilbud.

Generelt lader det til, at lægerne er mere utilfredse med prioriteringen af sundhedsvæsenets ydelser. 79 procent svarer i undersøgelsen, at den nuværende prioritering enten er reelt fraværende eller usystematisk og tilfældig. Det er også en stigning fra 2017, hvor den holdning blev delt af 66 procent af de adspurgte læger.

Læs også

Superligaen flytter kampdag på grund af valgdag
Vi slutter dagens overblik af med en lille nedtælling. Der er nemlig i dag 26 dage til, at danskerne skal en tur i stemmeboksen for at stemme til europaparlamentsvalget.

Det er endnu uvist, om det bliver det eneste valg, som vælgerne skal tage stilling til den dag. Der har gennem længere tid været spekuleret i, hvorvidt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil udskrive folketingsvalg til afholdelse samme dag. Valgdeadline for det valg nærmer sig nemlig. Det skal senest være afholdt 17. juni, hvilket er om 48 dage.

Mens mange venter i spænding på, hvornår Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen, gad Divisionsforeningen, der er ansvarlig for Superligaen, ikke længere at vente. Foreningen har nemlig besluttet sig for at flytte den afgørende spillerunde i landets bedste fodboldrække, som ellers skulle finde sted 26. maj.

"Vi ønsker ikke, at afslutningen på Superligaen med pokal- og medaljeoverrækkelse skal ligge samtidig med et folketingsvalg. Statsministeren vælger datoen, men da der i forvejen er valg til Europa-Parlamentet søndag 26., og den dato samtidig nævnes som en mulig dato for folketingsvalget, så vælger vi at flytte fodboldens store afslutningsfest til lørdag 25. maj," udtaler Claus Thomsen, der er direktør for Divisionsforeningen, i en pressemeddelelse.

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) leder i dag regeringens ministermøde. Møderne holdes regelmæssigt, men det kan være det sidste ministermøde inden folketingsvalget, som senest skal finde sted 17. juni.
  • Klokken 10.00: Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om en dansk ambassades rådgivning vedrørende social dumping. 
  • Klokken 12.20: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) mødes i dag med en række aktører på sundhedsområdet – sammen tager de hul på arbejdet, der skal sikre flere ansatte i sundhedsvæsenet.
  • Klokken 13.00: Møde i salen.
  • Klokken 15.00: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er i åbent samråd om konsekvenserne af en udskydelse af havvindmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord. 
  • Klokken 15.00: EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, er i dag i København. Her skal han blandt andet mødes med Folketingets Europaudvalg.
  • Klokken 15.30: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om Røde Kors' rapport om trivsel hos børn på Udrejsecenter Sjælsmark. 
  • Klokken 16.10: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er i dag kaldt til samråd på baggrund af et studie fra Aarhus Universitet, der viser, at middellevetiden for københavnere i gennemsnit kunne stige med et helt år i 2040, hvis man forurenede lige så lidt som på landet.
  • Klokken 17.10: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er kaldt til åbent samråd om luftforurening. En tysk undersøgelse viser, at op mod 800.000 tusinde i EU dør for tidligt grundet luftforurening.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00