Dagens overblik: Professorer kalder Bagers og Knuths anonyme donationer for ulovlige

NYHEDSOVERBLIK: Det var direkte ulovligt, da Venstre-profiler modtog store støttebeløb anonymt, vurderer to juraprofessorer, men ministeren er uenig. Og Enhedslisten stiller nu et ultimativt krav til Mette Frederiksen, som kan gøre det svært at danne regering. Her er morgenoverblikket.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit daglige overblik over nyhederne i dansk politik.

Vi begynder med partistøtte-sagen i Venstre, som har skabt debat om reglerne på området. Og nu vurderer to juraprofessorer, at politisk ordfører Britt Bager og Marcus Knuth direkte har brudt loven ved at modtage henholdsvis 100.000 og 40.000 kroner i støtte til deres valgkamp uden at oplyse navnet på giveren.

Det skriver Politiken.

Partistøtteloven kræver, at man skal oplyse identiteten på donoren, hvis denne giver over 20.000 kroner til folketingskandidater. Men det gjorde de to V-profiler ikke, fordi giverne overførte pengene i bidder af cirka 20.000 kroner fra flere af deres selskaber.

Først vurderede eksperter, at det alene var imod lovens ånd og formål. Og minister på området Simon Emil Ammitzbøll-Bille slog fast, at metoden var både lovlig og inden for rammerne af lovens formål.

Men juraprofessorer Morten Broberg og Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet mener, at det er helt afgørende, hvem der har taget beslutningen om at donere pengene. Hvis beslutningen er taget af ejeren af selskaberne, så skal de anses for at komme fra én person, vurderer de.

Morten Broberg siger om den metode, Britt Bager og Marcus Knuth har brugt:

”Det vil jeg mene er en klar omgåelse af lovens beløbsgrænse.”

Han tilføjer, at han dermed mener, det er et brud på loven.

Juraprofessoren har tidligere foldet sine argumenter ud i dette indlæg i Berlingske. 

Skipper: Hvis Mette F retter sig efter Radikale, vælter vi hende
Mette Frederiksens opgave med at samle opbakning til en S-regering efter valget ser stadig sværere ud.

For hvis S-formanden bøjer sig for De Radikales ultimative krav til den økonomiske politik for en ny regering, er Enhedslisten klar til at bekæmpe den. Det siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, til Berlingske.

”Meget tyder på, at de Radikale tror, de kan diktere den økonomiske politik. Derfor føler jeg mig kaldet til at sige, at det simpelthen ikke kommer til at ske med vores mandater,” siger Pernille Skipper.

Hun kalder det et ”ultimativt” og ”ufravigeligt” krav, at en ny regering tager et opgør med den økonomiske politik, hvor overførselsindkomster bliver reformeret for at få flere mennesker i arbejde.

Tre ministre trækker sig i Grønland
Der er også mildest talt gang i den i grønlandsk politik, hvor tre ministre nu trækker sig.

Flere dages uro kulminerede tirsdag, da landsstyreformand Kim Kielsen på talerstolen i det grønlandske parlament Inatsisartut meddelte, at tre ud af ni landsstyremedlemmer – altså det, der svarer til ministre – går af.

Samtidig trækker det liberale parti Atassut sig helt ud af regeringskoalitionen. Dermed reduceres Kim Kielsens mindretalskoalition fra tre til to partier.

Læs mere her: 

Læs også

Kritik af Venstre-pressemøde, men måske virker det
Det får mange hårde ord med på vejen, at Venstre i går holdt et pressemøde, som mest gik ud på at kritisere Socialdemokratiets udlændingepolitik.

Det får blandt andet kritik, at Venstre-ministre har brugt deres embedsværk på at lave materiale til det, der lignede et rent valgkampsindlæg. Information fortæller, at det normalt tager Finansministeriet gennemsnitligt 46 dage at svare på udvalgsspørgsmål.

Men da Venstres finansordfører, Jacob Jensen, stillede spørgsmål gennem Folketingets finansudvalg om de årlige udgifter til asylansøgere, flygtninge og familiesammenførte ved henholdsvis 1.000, 2.000, 3.000, 4.000 og 5.000 ekstra asylansøgere hvert år i forhold til nuværende skøn, svarede ministeriet i løbet af fire dage og brugte endda lørdag og søndag.

Svarene skulle bruges ved det pressemøde, V holdt tirsdag.

”Det er bemærkelsesværdigt hurtigt, der kommer svar. Man kunne godt få på fornemmelsen, at prioriteringen har været særligt høj her,” siger Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet til avisen.

Men Venstres strategi med at gå målrettet efter S kan ikke desto mindre vise sig at virke, skriver Kristeligt Dagblad. For udlændingepolitik har før vundet valget for blå blok, og negative kampagner virker, siger eksperter.

EL udpeger ikke vikar for borgmester i København
Da der skete en voldtægt i Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsens lejlighed, meldte hun sig syg i en kortere periode.

Men byens borgere skal ikke forvente at få en vikar på posten, indtil hun kommer tilbage. Der bliver nemlig ikke udpeget nogen til at træde i hendes sted, oplyser Enhedslistens bestyrelse i en pressemeddelelse.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Folketingets Europaudvalg mødes i dag med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i anledning af EU-topmødet om Brexit i aften
  • Klokken 10: Statsrevisormøde
  • Klokken 11.20: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om tilførsel af midler til Arbejdstilsynet
  • Klokken 12: Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i åbent samråd om statens forbrug af konsulenter
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 13.15: Minister for fiskeri og ligestilling Eva Kjer Hansen (V) i åbent samråd om storfiskeres adgang til forsøg med muslingefiskeri
  • Klokken 16: Gruppe demonstrerer ved Zoo mod pandadiplomatiet
  • Klokken 18: EU holder topmøde om Brexit.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00