Dagens overblik: Professorer kritiserer regeringen for at gemme sig bag sundhedsfaglige rådgivere

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen bruger de sundhedsfaglige rådgivere til at fremme sine politiske beslutninger, lyder kras kritik fra to professorer. Finansministeren forventer et offentligt underskud på 197 milliarder i kølvandet på coronakrisen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Regeringen bruger de sundhedsfaglige rådgivere til at legitimere sine politiske beslutninger.

Sådan lyder en kras kritik af regeringen, som bliver fremført af i tirsdagens udgave af Politiken af Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, og Poul Erik Mouritzen, professor emeritus og kommunalforsker fra Aarhus Universitet.

De to professorer peger på, at regeringens ministre gang på gang henviser til, at de følger de sundhedsfaglige vurderinger. Den tendens har den risiko, at regeringen bruger sundhedsfaglige eksperter som for eksempel Kåre Mølbak til at fremme sin politik.

”Problemet er, om allerede trufne politiske beslutninger efterfølgende bliver legitimeret med henvisning til sundhedsfaglige råd,” siger Kjeld Møller Pedersen til Politiken.

En særlig ændring i de faglige vurderinger har vakt opsigt hos de to professorer. 16. april fik Folketingets partier et notat fra Statens Serum Institut, hvori smitteberegningerne viste, at man godt kunne åbne større dele af samfundet, end man endte med at gøre i første fase. Men på trods af de beregninger sendte Kåre Mølbak kort tid før forhandlingernes afslutning et kort brev, hvor han advarede mod at åbne for store dele af samfundet.

Det er ”højst usædvanligt”, at en faglig styrelse trækker tæppet væk under sin egen matematiske model, mener professorerne.

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, kalder kritikken fra de to professorer for meget usædvanlig. Han kan ikke huske, at der tidligere har været så hårde anklager mod en navngiven topembedsmand fra ”to så respekterede fagfolk”. Læs hele hans vurdering af kritikken på Altinget Sundhed.

Eksperter kritiserer regeringens mørklagte tal
Det er dog ikke den eneste kritik, som regeringen og sundhedsmyndighederne får med på vejen i dag.

I Berlingske kritiserer to forskere, Jens Lundgren fra Rigshospitalet og Lars Østergaard for Aarhus Universitetshospital, at centrale informationer om coronavirussen er blevet mørklagt for både offentligheden og det videnskabelige miljø.

Det er skadeligt og hæmmende for forskeres mulighed for at håndtere coronaudbruddet, og det er med til at skabe grundlag for ”konspirationsteorier, forvirring og mistillid” blandt danskerne og sundhedspersonalet.

Kritikken vidner ifølge Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, om en ”helt uhørt situation”.

”Én ting er, at politikere og befolkningen famler i blinde. Det er slemt nok. At førende forskere gør det samme, er helt utilstedeligt,” siger han til Berlingske.

Finansminister forventer kæmpe milliardunderskud
Coronakrisen kommer til at ramme dansk økonomi hårdt med et offentligt underskud på 197 milliarder kroner.

Sådan lyder forventningen fra Finansministeriet, der tirsdag aften offentliggjorde det såkaldte konvergensprogram for 2020, der er en økonomisk fremskrivning.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det store milliardunderskud svarer til et underskud på op til ni procent af bruttonationalproduktet.

Læs også

K kritiserer V efter udligningsreform
Der er dårlig stemning i oppositionen, efter at Venstre tirsdag indgik en aftale med regeringen, Radikale, SF og Alternativet om en ny kommunal udligningsreform.

I den forbindelse lavede Venstre og S-regeringen nemlig også en aftale om, at de to parter ikke vil godkende fremtidige ændringer i reformen, uden at de begge to er enige.

Det ryster Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ifølge Berlingske.

”Det, synes jeg, er helt vildt. Det er helt vildt, at de giver hinanden den vetoret. Og hvad bliver det næste? Skal det til at være sådan, at man kan sige, at indtil Solen brænder ud, så vil vi ikke lave aftaler om det her uden jer? Det her betyder jo, at de to partier har sat sig på, at der ikke kan komme forandring her. Det er voldsomt. Det er virkelig voldsomt,” siger Pape til Berlingske.

Læs flere reaktioner på udligningsreformen i Altingets overbliksartikel.

Coronaoverblik over antal smittede og indlagte i Danmark
Her til sidst får du et overblik over coronaudbruddet i Danmark i Altingets grafik over testede, smittede og indlagte, som vi opdaterer dagligt.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S), regeringen og de øvrige partiledere mødes for at drøfte den videre genåbning af Danmark. Det sker samme dag, som en uvildig ekspertgruppe skal levere en rapport, om hvordan forskellige åbningsscenarier vil påvirke samfundsøkonomien. 
  • Klokken 14.00: Miljøminister Lea Wermelin (S) er i dag kaldt i samråd om ulveangreb. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvad hun agter at gøre for at dæmme op for de mange ulveangreb på danske husdyr. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00