Dagens overblik: Regering vil indføre grænsekontrol fra Sverige

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil øge straffen for sprængninger og begrænse ulovlig import af dynamit ved at indføre grænsekontrol fra Sverige. Og så ønsker Enhedslisten fredsbevarende styrker til den nordsyriske grænse. Få dit overblik her.

Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens overblik i dansk politik.

Vi begynder hos Københavns Politi, hvor der klokken ni inviteres til pressemøde om en ny sikkerhedspakke.

Her vil justitsminister Nick Hækkerup (S) præsentere en række initiativer, som skal styrke trygheden og sikkerheden i det offentlige rum.

Ifølge Ritzau vil regeringen blandt andet foreslå en langt højere straf for sprængninger af offentlige bygninger.

Det betyder blandt andet, at et angreb som det rettet mod Skattestyrelsen i august fremover vil blive sidestillet med et angreb på staten.

"Sprængninger ved offentlige bygninger og institutioner skaber stor utryghed i befolkningen og er et angreb på vores fællesskab," lyder det blandt andet i forslaget, der vil hæve straframmen fra 12 til 18 år.

Grænsekontrol fra Sverige
Et andet tema til dagens pressemøde bliver kontrollen med den svenske grænse, hvor sprængstofferne formodes at være kommet fra.

Siden flygtningekrisen i 2015 har de svenske myndigheder ført grænsekontrol med rejsende til Sverige, men nu vil regeringen indføre samme kontrol i den modsatte retning. Det erfarer DR Nyheder.

Regeringen åbnede allerede muligheden for en styrket grænsekontrol mellem Danmark og Sverige efter eksplosionen ved Skattestyrelsen.

"Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit i København," sagde Mette Frederiksen dengang.

Regeringen har ifølge DR's oplysninger orienteret både EU-Kommissionen og den svenske regering om den midlertidige grænsekontrol, der betyder, at rejsende skal vise billedlegitimation som pas eller kørekort.

Kritik af overvågning
Gårsdagens store nyhed om, at statsministeren også vil indføre mere overvågning, har i øvrigt medført en masse kritik på lederspalterne i dagens aviser.

Her betvivler både Berlingske, Information og Kristeligt Dagblad, at mere overvågning vil skabe tillid i befolkningen.

Også regeringens støttepartier er mildest talt skeptiske over for idéen om mere overvågning. De Radikales Zenia Stampe reagerede hurtigt på de sociale medier efter gårsdagens nyhed.

K vil sætte oliejagt i Nordsøen på pause
De Konservative opfordrer nu klima- og energiminister Dan Jørgensen til at tage en "timeout" i sagen om nye tilladelser til udvinding af olie og gas i Nordsøen. Det skriver Berlingske i dag.

"Vi synes, at vi skal give os selv en mulighed for at tage en timeout – om det så er i et halvt år eller et år – indtil vi har det rigtige beslutningsgrundlag i forhold til nordsøolien," siger Mette Abildgaard til avisen.

Hun vil som minimum vente til, at Folketinget har vedtaget en klimalov og en klimahandlingsplan.

Regeringens støttepartier har allerede ytret ønske om helt at droppe planerne om at give tilladelse til olieudvinding, men så langt vil De Konservative dog ikke gå.

Fredsbevarende styrker til Syrien
I går krydsede Tyrkiets militær den nordsyriske grænse, alt imens der herhjemme blev afholdt hastemøde om situationen i Udenrigspolitisk Nævn.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lovede efter mødet, at han og regeringen vil sende et klart signal til Tyrkiet. Men står det til Enhedslisten, skal der mere til.

"Jeg er virkelig bekymret, og jeg savner ærligt talt en klar linje fra ministeren," siger udenrigsordfører Eva Flyvholm (EL) til Altinget umiddelbart efter mødet.

Hun kræver en international tilstedeværelse, hvis det "ikke skal gå helt galt".

"Det bedste vil være en FN-fredsbevarende styrke på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien, som kan standse angreb og sikre stabilitet og hjælp," skrev hun i en pressemeddelelse onsdag, inden Tyrkiets militæraktion blev indledt.

Læs mere om sagen her.

Krav om flere penge til diplomati
Det udenrigspolitiske område er i øvrigt også blevet genstand for finanslovsforhandlingerne.

Udenrigsministeriet, der har været omfattet af omprioriteringsbidraget siden 2016, står til at slippe for yderligere sparekrav i Regeringens finanslovsudspil, men det er ikke nok, mener De Radikale.

"Selv hvis omprioriteringsbidraget stoppes, er nettoresultatet, hvis man ikke tilfører flere penge, at vi stadigvæk risikerer at afskedige i udenrigstjenesten, og det kan vi ikke leve med," siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) til Altinget.

Partiet vil afsætte 75 millioner kroner ekstra næste år til udenrigstjenesten og grønt diplomati, hvilket bakkes op af Enhedslisten og SF.

Læs også

Her til sidst kan vi varmt anbefale dig dagens podcast, hvor Altinget Ajour ser på socialdemokratierne i forskellige europæiske lande, og hvordan de hver især håndterer deres situation med mindre folkelig opbakning end hidtil. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er gæst. 

 

DET SKER I DAG

  • Klokken 08.45 – Ritt Bjerregaard interviewes i Altingets gård.
  • Klokken 09.00 – Justitsministeren holder pressemøde om ny sikkerhedspakke
    Justitsminister Nick Hækkerup (S) holder pressemøde, hvor han vil præsentere en række initiativer, som skal styrke trygheden og sikkerheden i det offentlige rum.
  • Klokken 13.00 – Nobelprisen i litteratur uddeles
    Modtageren af årets Nobelpris i litteratur udpeges i dag. Det sker på Svenska Akademien i Stockholm. Modtagerne offentliggøres tidligst klokken 13.00. Når der i år uddeles to priser, skyldes det, at Akademien sidste år var lammet af en celeber skandale.
  • Klokken 18.00 – FN's generalsekretær besøger Danmark
    Statsminister Mette Frederiksen (S) mødes med FN's generalsekretær, António Guterres, når han besøger Danmark 10.-11. oktober. Det er Guterres' første officielle besøg i Danmark, siden han tiltrådte som FN's generalsekretær i 2017.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00