Dagens overblik: Regeringen dropper antistoftests til danskerne

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens planer om at tilbyde antistoftests til danskerne er ikke længere i spil. Imens åbner justitsministeren for obligatoriske coronatests for indrejsende til Danmark. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skrevet af Rebecca Holck Rosenberg, journalist på Mandag Morgen

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske overblik.

Regeringen har droppet at tilbyde antistoftests til danskerne, som kan vise, om man har coronavirus.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til Politiken.

Den 21. april, da Testcenter Danmark blev introduceret, lød det ellers fra regeringen, at antistoftests "på sigt vil indføres". Men fra ministeriet lyder det nu, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om antistoftests.

Sundheds- og Ældreministeriet har dog planer om at udføre repræsentative undersøgelser ved brug af antistoftests gennem Statens Serum Institut. Statens Serum Institut har indtil videre brugt antistoftests til en undersøgelse af 2.427 borgere.

På det private marked har antistoftests i begyndelsen af juni skabt køer uden for de danske apoteker. Men de tests er senere blevet kritiseret af Statens Serum Institut for at give usikre resultater.

Justitsminister åbner for obligatoriske coronatests i lufthavnen
Justitsminister Nick Hækkerup (S) åbner nu for, at der kan indføres obligatoriske coronatests, når flypassagerer lander i danske lufthavne.

Det oplyser ministeren til Jyllands-Posten.

Det sker efter kritik fra Dansk Folkeparti, SF og Venstre, der kræver, at indrejsende testes øjeblikkeligt ved indrejse, hvis de ikke kan fremvise en coronatest selv.

Indtil videre vil Nick Hækkerup dog nøjes med intensivere den frivillige opfordring i lufthavnen, men hvis det ikke virker i tilstrækkelig grad, vil ministeren overveje obligatoriske coronatests.

Tirsdag blev der også indgået en aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner om at tilbyde jævnlige coronatests til personale i ældreplejen. Det skriver DR.

Kinesisk overvågningsudstyr i danske myndigheders tilbudskatalog
Siden efteråret har produkter fra de kinesiske virksomheder Hikvision og Dahua været at finde i Statens og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) tilbudskatalog til danske myndigheder.

Det skriver Politiken.

Ifølge dagbladet optræder de i kataloget, på trods af at virksomhederne er anklaget for at bidrage til systematisk overvågning i Kina.

SKI er som følge af Politikens artikel i gang med at afdække, om der er en sikkerhedsrisiko ved at benytte produkterne fra de to virksomheder.

Banedanmark-ledelse tillod medarbejder at tjene penge på underleverandører
Kritikken af en usund – hvis ikke ulovlig – kultur mellem Banedanmark og styrelsens underleverandører fortsætter i Berlingske.

Ifølge avisen har en svejseansvarlig hos Banedanmark både modtaget fast løn og tjent penge på at udføre opgaver for styrelsens underleverandører. En kombination, der er blevet tilladt af ledelsen, og som ifølge flere eksperter i artiklen viser et problem i Banedanmarks ledelse i forhold til interessekonflikter.

I starten af juni afdækkede Berlingske, at Banedanmark har politianmeldt en tidligere medarbejder og en entreprenør for mulig bestikkelse.

Kritiseret anbefaling overlever i Sundhedsstyrelsen
En omstridt anbefaling overlever fortsat i Sundhedsstyrelsens kommende retningslinjer for kommunernes håndtering af den stigende overvægt i Danmark. Sundhedsstyrelsen vil fortsat opfordre kommuner til at opspore svært overvægtige borgere med et tilbud om behandling.

Det skriver JydskeVestkysten.

Anbefalingen er tidligere blevet mødt af kritik for at stigmatisere overvægtige fra de praktiserende lægers faglige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, der i januar forlod arbejdsgruppen bag anbefalingerne.

Sundhedsstyrelsen holder fast i, at det ikke handler om at tvinge overvægtige borgere i tilbud.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Åbent samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S). Ministrene er blevet bedt om at redegøre for konsekvenserne ved regeringens skiftende positioner i forhold til turisters mulighed for at overnatte i København og Frederiksberg.
  • Klokken 12.30: Miljøminister Lea Wermelin (S) afslører "skod-kunst", som er en installation af cigaretskodder, på Amager Strand for at minde danskerne om ikke at smide deres skodder i naturen.
  • Klokken 13.00: Ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn med deltagelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsministeren. På mødet orienteres der om grænserestriktioner og rejsevejledninger.
  • Klokken 15.00: Tyskland overtager formandskabet for EU-Rådet fra 1. juli til 31. december 2020 under mottoet "sammen om Europas genopretning".
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00