Dagens overblik: Regeringen fortæller, hvor pengene til dens prioriteter på finansloven skal komme fra

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen vil i dag løfte sløret for regeringens forslag til finansiering af finansloven. Tre ministre varsler stop for det årlige sparekrav på uddannelser. Og tre skattelettelser skal droppes. Få morgenoverblikket torsdag.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til oversigten over de vigtigste politiske nyheder på en torsdag, hvor regeringen taler videre om finansloven.

Mette Frederiksen og kompagni vil nemlig i dag præsentere deres forslag til, hvordan rækken af nye prioriteter på næste års finanslov skal finansieres.

Det annoncerede hun onsdag aften i en video på sociale medier.

Her giver statsministeren også et enkelt eksempel på, hvor regeringen vil finde nye penge til at betale for de socialdemokratiske prioriteter, som hun i kort form kalder "velfærd".

S-regeringen vil aflyse den skattelettelse, som ansatte med arbejdergiverbetalt mobiltelefon stod til at få fra næste år. "Det bliver ikke dyrere for den enkelte, men det bliver heller ikke billigere," siger Mette Frederiksen i videoen.

Det var også nævnt i det interne regeringsnotat, som Altinget tidligere har beskrevet. Notatet viser den skitse for næste års finanslov, regeringen arbejdede med i begyndelsen af september.

Længere nede i overblikket får du et par eksempler mere på, hvor regeringen vil finde penge til velfærd.

Ministre: Sparekrav på uddannelser skal væk
Samtidig er regeringen godt i gang med at fortælle, hvad den vil bruge ekstra penge på til næste år.

I dag siger tre ministre, at de vil afskaffe det udskældte krav om, at landets uddannelsesinstitutioner hvert år skal spare to procent.

Det er "en investering i fremtiden", lyder det.

"Jeg har været rundt på mange uddannelsesinstitutioner, og jeg kan se og høre, at de økonomiske rammer betyder noget for for eksempel kontakten til underviserne, antallet af undervisningstimer og mere feedback," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) understreger, at mange skoler formentlig stadig vil opleve, at tingene er for pressede, "men i første omgang handler det om at stoppe blødningen,” siger hun.

Regeringen aflyser tre skattelettelser
For at kunne droppe sparekravet på uddannelser vil S-regeringen tilbagerulle tre af den tidligere regerings lettelser på skatter og afgifter.

Foruden skattelettelsen på fri telefon, foreslår regeringen at tilbagerulle lempelsen af bo- og gaveafgiften for overdragelse af familieejede virksomheder og bevare det nuværende loft for aktiesparekontoen, som den tidligere regering ønskede at hæve.

Samlet giver de tre forslag ifølge regeringen 1,6 milliarder kroner ekstra i statskassen.

Godt halvdelen af pengene bliver brugt på at droppe sparekravet på uddannelser.

"Det er benhård prioritering: fra skattelettelser over til uddannelse og investering i Danmarks fremtid," siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Politiken.

Læs også

Støttepartier til S: Brug ikke de fattiges penge på klima
Vi tager lige lidt mere finanslov, for regeringens støttepartier er ikke ovenud begejstrede for planen om, at en større del af udviklingsbistanden skal gå til klimaprojekter.

Onsdag annoncerede udviklingsminister Rasmus Prehn, at regeringen vil give 600 millioner kroner mere i klimabistand. Men den samlede bistand skal ikke hæves fra de nuværende 0,7 procent af bruttonationalindkomsten. Og det betyder, at pengene kan siges at gå fra andre udviklingsprojekter.

“Det er tyveri af udviklingsbistanden. Man tager ikke de penge, der skal gå til vaccinationer af fattige børn og bruger det på klimabistand,” siger Christian Juhl, der er udviklingsordfører for Enhedslisten.   
  
Han bliver bakket op af Radikale og SF, der sammen med Enhedslisten forventes at skulle lægge stemmer til næste års finanslov.

Ministeren skriver i et svar til Altinget, at han har bemærket, at støttepartierne har mange andre dyre krav til næste års finanslov.

"Men de er selvfølgelig mere end velkomne til at prioritere det, når de sætter sig til forhandlingsbordet i Finansministeriet,” skriver han. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Venstre holder gruppemøde, hvor ordførerposterne forventes at blive fordelt.
  • Klokken 9: Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger 3F's kongres på femte og sidste dag.  
  • Klokken 9.30: EU-landene holder rådsmøde om konkurrenceevne med fokus på det indre marked og industripolitik.  
  • Klokken 11.30: Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) skal i samråd om kræft og misdannelser som følge af sprøjtning af soja til svinefoder importeret fra Argentina.
  • Klokken 12.30: Enhedslisten holder pressemøde, hvor partiet vil præsentere sit udspil om finansloven, herunder de tre vigtigste krav for partiet ved efterårets forhandlinger.
  • FN's Generalforsamling fortsætter i New York.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00